Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Τις 800.000 αγγίζουν οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα

Τουλάχιστον 217 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα νερά του Αιγαίου στην προσπάθεια τους να φτάσουν στις ελληνικές ακτές, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενώ δεκάδες άλλοι θεωρούνται αγνοούμενοι.

Σχεδόν...770.000 πρόσφυγες και μετανάστες μπήκαν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας τους πρώτους 11 μήνες του έτους, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, καθώς η χώρα μας έγινε η κύρια πύλη εισόδου στη Γηραιά Ήπειρο κατά την μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τουλάχιστον 217 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα νερά του Αιγαίου στην προσπάθεια τους να φτάσουν στις ελληνικές ακτές, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, ενώ ακόμα 126 άνθρωποι λογίζονται ως αγνοούμενοι – που σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα πνίγηκαν στη θάλασσα.

Τα νέα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα λίγες ώρες μετά το νέο ναυάγιο ανοιχτά του Φαρμακονησίου, που στοίχισε το ζωή σε 12 άτομα. Δέκα έως 13 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου το 60% των ατόμων που φτάνουν στην Ελλάδα προέρχονται από τη Συρία. Η πλειοψηφία των 768.916 αφιχθέντων είναι άνδρες, σε ποσοστό 58%, ενώ το 26% είναι παιδιά. Το υπόλοιπο 16% είναι γυναίκες.

Σύμφωνα μάλιστα με την Ύπατη Αρμοστεία, το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων από τη Συρία είναι νέοι (το 78% είναι κάτω των 35 ετών) που έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

«Συνολικά το προφίλ είναι ενός μετακινούμενου πληθυσμού υψηλών ικανοτήτων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία του ΟΗΕ.

greece-salonika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου