Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Πρόστιμο 500 χιλ. ευρώ σε όποιον καλλιεργεί μεταλλαγμένα φυτά


  • Με πρόστιμο ύψους έως και 500.000 ευρώ, το οποίο θα επιβάλει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα τιμωρείται όποιος προχωρήσει στην καλλιέργεια μεταλλαγμένων φυτών στη χώρα.
Αυτό προβλέπει σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο δόθηκε νωρίτερα σε δημόσια διαβούλευση και απαγορεύει ρητώς την...καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) ή
την εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων σπόρων στην ελληνική επικράτεια.
Συγκεκριμένα οι παραβάτες θα αντιμετωπίζουν κατ' αποκοπή πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ, το οποίο θα προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε στρέμμα καλλιέργειας έως του ύψους των 500.000 ευρώ. Εφόσον η παράβαση αφορά σε καλλιέργεια «μεταλλαγμένων», θα επιβάλλεται και η άμεση καταστροφή της από τον καλλιεργητή.
Όπως διευκρινίζεται τα πρόστιμα που θα εισπράττονται θα αποδίδονται στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής όπου πραγματοποιήθηκε η παράβαση.
Το νομοσχέδιο εξασφαλίζει τη δυνατότητα της χώρας να απαγορεύει μονομερώς την καλλιέργεια όλων των ΓΤΟ που λαμβάνουν σχετική άδεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο ή είναι υπό αδειοδότηση, με την αυτόματη ενεργοποίηση των προβλεπομένων από την Οδηγία 2015/412 διαδικασιών.
Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά, εξασφαλίζεται η πλήρης συμμόρφωση με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος. Η ελληνική πλευρά μάλιστα έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες αιτήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξαίρεσή της από την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ειδών που έχουν λάβει έγκριση όπως το καλαμπόκι αλλά και άλλων επτά γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών που βρίσκονται υπό έγκριση.
Ουσιαστικά η απαγόρευση καλλιέργειας ΓΤΟ στην Ελλάδα ίσχυε και σήμερα όπως και σε άλλες χώρες μεταξύ των οποίων η Αυστρία και η Ουγγαρία. Ωστόσο η απαγόρευση ως μονομερής ενέργεια είχε καταπέσει στα διεθνή δικαστήρια χωρίς όμως να έχουν επιβληθεί πρόστιμα στη χώρα μας. Πλέον με την ενσωμάτωση της συγκεκριμένης οδηγίας και την αιτιολόγηση της απόφασής της η χώρα μας θα απαγορεύει την καλλιέργεια ΓΤΟ, ενώ η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση θα είναι δεσμευτική και για τις μελλοντικές διοικήσεις.
Ως Αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή του νόμου ορίζεται η Διεύθυνση Φυτογενετικών Πόρων και Πολλαπλασιαστικού Υλικού Καλλιεργούμενων Φυτικών Ειδών της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Φυτικής Παραγωγής, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η Διεύθυνση αυτή θα έχει και την αρμοδιότητα να συνεργάζεται με γειτονικές χώρες και να λαμβάνει μέτρα για την πιστοποίηση και εμπορία των σπόρων σποράς των μη γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών καλλιεργούμενων φυτών ως προς την παρουσία προσμείξεων με «μεταλλαγμένους» σπόρους.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι στη χώρα μας δεν έχουν καταγραφεί περιπτώσεις γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών αλλά μόνο ακούσιων προσμίξεων σε σπόρους.

greece-salonika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου