Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Εισαγγελέας για καταγγελλόμενες ατασθαλίες στον ΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης


Εισαγγελέας για καταγγελλόμενες ατασθαλίες στον ΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης

Έγγραφη καταγγελία κάνει λόγο για ανεξέλεγκτες δαπάνες που ζημιώνουν το ελληνικό δημόσιο. Ποιες παρανομίες καταγγέλλει η προϊσταμένη του Τμήματος Παροχών στην Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ στη Θεσσαλονίκη
του Βασίλη Παπαναστασούλη
Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Αργύρης Δημόπουλος για υπόθεση  κακοδιαχείρισης από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), στη Θεσσαλονίκη.
Προηγήθηκε επώνυμη καταγγελία που κάνει λόγο για ανεξέλεγκτες δαπάνες που ζημιώνουν το ελληνικό δημόσιο, με τις ευλογίες και την κάλυψη της κεντρικής  διοίκησης του Οργανισμού, στην Αθήνα.
Η έρευνα ανατέθηκε στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) για να διακριβωθεί αν στοιχειοθετούνται  τα αδικήματα της απιστίας κατ' εξακολούθηση σε βάρος του δημοσίου, της υπεξαίρεσης σε βάρος του δημοσίου και της συνέργειας στις παραπάνω πράξεις από ιδιώτες (γιατρούς, διευθυντές κλινικών κ.α). Με την παραγγελία του,  ο κ. Δημόπουλος ζητεί επίσης να διερευνηθεί αν τελέστηκε  και οποιοδήποτε άλλο αδίκημα  του νόμου 4022/11, περί διαφθοράς.
Την περασμένη εβδομάδα, η προϊσταμένη του Τμήματος Παροχών στην Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης (με καθήκοντα στον έλεγχο  δαπανών νοσοκομείων, κλινικών, ιατρών, φαρμακοποιών, φυσιοθεραπευτών και των καταγγελιών από πολίτες) κατήγγειλε εγγράφως μια "σειρά παρανομιών". Ενδεικτικά αναφέρει τις παρακάτω:
  • Κατά τη νοσηλεία συγγενών πολιτών σε Παθολογικές, Νευρολογικές και Ψυχιατρικές κλινικές , της Θεσσαλονίκης, αυτοί  υποχρεώνονται να πληρώσουν εκτός από τη συμμετοχή τους στον ΕΟΠΥΥ και επιπλέον από 300 έως 700 ευρώ για τα νοσήλια.
  • Ορισμένες Παθολογικές ή Νευρολογικές κλινικές λειτουργούν ως κλινικές χρόνιων παθήσεων, ενώ δεν έχει δοθεί ακόμη άδεια για τέτοια λειτουργία σ' όλη την Ελλάδα. Έτσι, ο ασθενής, αντί να παραμείνει έως ότου γίνει καλά, νοσηλεύεται μέχρι να πεθάνει με συνέπεια να πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ νοσήλια χρόνιων παθήσεων, προς όφελος της  κλινικής και εις βάρος του δημοσίου.
  • Διαπιστώθηκαν αποκλίσεις  σε τιμολόγια και υπερκοστολογήσεις σε φάρμακα  και  σε δημόσιο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
Για την απόδειξη των παραπάνω, η καταγγέλλουσα επικαλείται τις έγγραφες  αναφορές ασφαλισμένων ασθενών, ενός ελεγκτή γιατρού, μιας ιδιωτικής κλινικής κ.α, που έχουν προσκομιστεί στον εισαγγελέα διαφθοράς Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με δικαστική πηγή.  
Επιπλέον, η προϊσταμένη του Τμήματος Παροχών στην Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης, στην έγγραφη καταγγελία της προς τον κ. Δημόπουλο, αναφέρει ότι: Ύστερα από πολυετείς οχλήσεις προς την κεντρική διοίκηση (κατονομάζει τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο) του ΕΟΠΥΥ στην Αθήνα "για τα μεμπτά των υπαλλήλων και του διευθυντή  του Οργανισμού στη Θεσσαλονίκη", παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Υπουργείου Υγείας και τέθηκε σε αυτοδίκαιη αργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου