Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Face_Φό-ΡΑ Φόβος- Ρατσισμός ΣΤΟΠ!: Eκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΘΒΕ για τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό



Τι είδους κίνδυνοι ελλοχεύουν όταν επικοινωνώ στο διαδίκτυο; Τι μπορώ να κάνω όταν κάποιος με εκθέτει, με συκοφαντεί και μου ασκεί εκφοβισμό; Πώς μπορώ να προστατευθώ; Πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω; Με αυτά τα ερωτήματα, αλλά και αρκετά διλήμματα έρχονται αντιμέτωποι οι μαθητές, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Face_Φό-ΡΑ, το οποίο παρουσιάζει του Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε συμπαραγωγή με το ΝΟΗΣΙΣ για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Με αφορμή μια δραματοποιημένη ιστορία, παρουσιασμένη από ηθοποιούς, ξεκινά μια συζήτηση αλλά και αρκετές δράσεις στις οποίες θα κληθούν να συμμετάσχουν, αποφασίζοντας για το πώς θα εξελιχθεί η ιστορία ή ακόμη υιοθετώντας τη δική τους στάση απέναντι σε συγκεκριμένα περιστατικά.
Με τρόπο βιωματικό - συμμετοχικό, αλλά και τεχνικές κοινωνιοδράματος, οι μαθητές θα κληθούν να αναλογιστούν και να απαντήσουν σε ερωτήματα που αφορούν τα όρια ανάμεσα στην εικονική πραγματικότητα και την αληθινή ζωή, τα αίτια του φαινομένου του ηλεκτρονικού εκφοβισμού και πιθανούς τρόπους αντιμετώπισής του. Απώτερος σκοπός είναι, μέσα από τον διάλογο και την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, τα παιδιά να καταθέσουν τις προσωπικές τους εμπειρίες και να εκφράσουν τη δική τους θέση απέναντι στο ζήτημα, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα, μέσω της διάδρασης, μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του θέματος και αποκτώντας εργαλεία για να την κατανόηση και αντιμετώπισή του.
Το φαινόμενο του ηλεκτρονικού εκφοβισμού, ευρέως γνωστό με τον όρο cyber-bullying, απασχολεί ολοένα και περισσότερο την ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Παρατηρείται κυρίως σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου, οι οποίοι σε πολύ μεγάλο ποσοστό έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Τα περιστατικά παρενόχλησης μεταξύ παιδιών και εφήβων μέσα από την χρήση ηλεκτρονικών μέσων αυξάνουν συνεχώς, παίρνοντας συχνά ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Για τον λόγο αυτό, το ΚΘΒΕ υλοποιεί το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Face_Φό-ΡΑ, ώστε να ενημερώσει αλλά και να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές γύρω από το ζήτημα του ηλεκτρονικού εκφοβισμού, τόσο μέσα όσο και έξω από τον χώρο του σχολείου.
Επιμέλεια Προγράμματος - Συγγραφή κειμένων: Αμαλία Κοντογιάννη, θεατρολόγος Συγγραφή κειμένων: Άγγελος Νεράντζης, Τίμος Παπαδόπουλος, Αλκιβιάδης Σπυρόπουλος Επιστημονική συνεργάτης: Φωτεινή Παπαχαραλάμπους, Ψυχολόγος Α.Π.Θ. – Ψυχοδραματίστρια Επιστημονική σύμβουλος επί των παιδαγωγικών: Βάσω Γραμματικοπούλου, καθηγήτρια παιδαγωγικών σπουδών πανεπιστημίου Goldsmiths Επιστημονική Δραματουργική συνεργασία: Κωνσταντίνα Ματζίρη Οργάνωση Παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη
Συμμετέχουν οι ηθοποιοί του Κ.Θ.Β.Ε: Κορίνα Βασιλοπούλου,Ηλέκτρα Καρτάνου,Μαντά Άννα, Νίκος Νικολαΐδης, Σταυριάνα Παπαδάκη
Το πρόγραμμα υλοποιείται στο ΝΟΗΣΙΣ για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Διάρκεια εκπαιδευτικού προγράμματος: 5/2 – 4/4/2015 Μέχρι και 25 μαθητές/ ομάδα
Εισιτήριο: 3€
Διάρκεια δράσης: 90'
Πληροφορίες-κρατήσεις: ΝΟΗΣΙΣ, τηλ. 2310 483 000, εσωτ. 2 (Δευτέρα – Παρασκευή, 8.30 – 13.30)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου