Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Πολιτική κρίση ξεσπά στην πΓΔΜ: Ο πρόεδρος δεν υπογράφει το διάταγμα για τη διεύρυνση της αλβανικής γλώσσας


Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, σε διάγγελμα του αργά χθες το βράδυ γνωστοποίησε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα για το νομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή της ΠΓΔΜ, το οποίο προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα.



Ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας ανέφερε ότι κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου δεν τηρήθηκαν οι κανονισμοί της Βουλής , ενώ ισχυρίστηκε για μία ακόμη φορά ότι το νομοσχέδιο προσκρούει στις διατάξεις του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Σήμερα, η Βουλή της Βουλής, μετά από μία επεισοδιακή συνεδρίαση ψήφισε για δεύτερη φορά το νομοσχέδιο που προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας, αφού μετά την αρχική ψήφισή του, τον περασμένο Ιανουάριο, ο Πρόεδρος της χώρας το ανέπεμψε στη Βουλή, κρίνοντας το αντισυνταγματικό και επικίνδυνο για την εθνική ακεραιότητα της ΠΓΔΜ.

Παρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ είναι υποχρεωμένος από το Σύνταγμα να υπογράψει το διάταγμα σε περίπτωση που η Βουλή εγκρίνει και πάλι νομοσχέδιο που αυτός έχει αναπέμψει, ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, ανέφερε στο αποψινό του διάγγελμα ότι δεν πρόκειται να υπογράψει και πάλι το διάταγμα, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει σοβαρούς πολιτικούς τριγμούς στη χώρα.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ προέρχεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, το οποίο έχει αντιταχθεί σφόδρα στο επίμαχο νομοσχέδιο για τη διεύρυνση της αλβανικής γλώσσας στη χώρα , ενώ οι σχέσεις του με τη νέα κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ είναι διαταραγμένες από παλαιότερα.

https://greece-salonika.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου