Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Τι αλλάζει με το πολυνομοσχέδιο για επιδόματα και απεργίες



 Δύο... δύσκολα προαπαιτούμενα, η αλλαγή στη διαδικασία απόφασης για απεργίες από τα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων και η αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτωνπεριλαμβάνει η ατζέντα του υπουργείου Εργασίας ενόψει της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης πριν από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Μάλιστα, το θέμα των απεργιών έχει ιδιαίτερα υψηλό πολιτικό συμβολισμό ενώ το θέμα των επιδομάτων προκαλεί έντονες κοινωνικές αντιδράσεις από μερίδα δικαιούχων, κυρίως δε, τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνου.
Με στόχο όλα να έχουν “κλείσει” πριν από τις 22 Ιανουαρίου, η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατάθεση στη Βουλή, ενός πολυνομοσχεδίου πιθανότατα αμέσως μετά από τα Φώτα, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και οι σχετικές διατάξεις για την απεργία και τα επιδόματα. Άλλωστε, η διάταξη για την απεργία στα πρωτοβάθμια - επιχειρησιακά σωματεία είναι ήδη έτοιμη. Είχε κατατεθεί μάλιστα στη Βουλή, με τη μορφή τροπολογίας στις αρχές Δεκεμβρίου, αποσύρθηκε όμως με συνοπτικές διαδικασίες λίγες ώρες μετά, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε κυβερνητική απαρτία και η διάταξη θα ψηφιζόταν μεν, με τις ψήφους της ΝΔ δε. Σε επίπεδο κυβερνώντος κόμματος πάντως, έχουν γίνει οι απαιτούμενες ζυμώσεις και διεργασίες και δεν αναμένονται αντιδράσεις.
Μάλιστα, ως αντίβαρο, αναμένεται να κατατεθεί στο ίδιο νομοσχέδιο και η διάταξη που επίσης συμφωνήθηκε με τους εκπροσώπους των δανειστών και προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι εταιρειών που οδηγούνται σε πτώχευση θα έχουν πλέον προτεραιότητα στη λίστα πιστωτών έναντι τόσο του Δημοσίου όσο και των τραπεζών.
Στην ουσία της, η διάταξη για την απεργία δεν αναμένεται να αλλάξει. Έχει ήδη καταρτιστεί σε συμφωνία με τους δανειστές και προβλέπει πως για τη συζήτηση και τη λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών στα πρωτοβάθμια σωματεία.
Η αλλαγή αφορά το άρθρο 8 του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982, που προβλέπει πως για να ληφθεί απόφαση στις συνελεύσεις των σωματείων απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του 1/3 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών ή του 1/4 ή ακόμη και του 1/5 αν δεν υπάρχει απαρτία. Βέβαια, στις περιπτώσεις αυτές, της ακόμη χαμηλότερης απαρτίας, απαιτείται αυξημένο ποσοστό πλειοψηφίας για τη λήψη απόφασης.
Από το υπουργείο Εργασίας μάλιστα, επισημαίνουν πως δεν αλλάζει η διάταξη που ορίζει ότι στις περιπτώσεις πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων ευρύτερης περιφέρειας ή πανελλαδικής έκτασης, η απεργία κηρύσσεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, με αποτέλεσμα να μην προκληθούν αναταράξεις στις περιπτώσεις σωματείων σε μεγάλες επιχειρήσεις με πολλά υποκαταστήματα ανά την Ελλάδα.
Τα επιδόματα
Στους δρόμους, αναμένεται να βρεθούν και οι εκπρόσωποι των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών,καθώς η μεταρρύθμιση στο σύστημα των οικογενειακών επιδομάτων η οποία θα περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο προκειμένου να ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2018 προβλέπει μεν σημαντικά αυξημένα κονδύλια, περιλαμβάνει όμως και νέα δικαιότερη κατανομή αυτών, με στόχο την στήριξη του πρώτου και δεύτερου παιδιού.
Βάσει των διατάξεων που επεξεργάζονται στο υπουργείο Εργασίας, σημαντικές μειώσεις στα επιδόματα που ελάμβαναν το 2017 θα έχει περίπου το 7,5% των συνολικά 804.000 οικογενειών που λαμβάνουν τη συγκεκριμένη παροχή. Στον αντίποδα, περίπου 680.000 οικογένειες που έχουν έως 2 παιδιά, θα δουν αυξήσεις από 57% έως και 110%.
Συνολικά από το κοινωνικό πακέτο θα διατεθούν 910 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των οικογενειακών επιδομάτων, αυξάνοντας την αρχική πρόβλεψη των 650 εκατ. ευρώ κατά 40%. Επιπρόσθετα στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται η μετεξέλιξη του ΟΓΑ σε Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), η διοίκηση του οποίου θα διαχειρίζεται τη καταβολή συνολικά των προνοιακών επιδομάτων.
Τα νέα ποσά του μηνιαίου επιδόματος ανά παιδί για κάθε οικογένεια διαμορφώνονται ως εξής:
• 70 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί, από 40 το 2017
• 140 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά, από 80 το 2017
• 280 ευρώ για οικογένεια με 3 παιδιά, από 240 το 2017
• για κάθε επιπλέον παιδί μετά το 3ο θα προστίθενται 140 ευρώ.
Το νέο επίδομα απορροφά το Ειδικό Επίδομα Τριτέκνων και Πολυτέκνων το οποίο καταργείται. Βάσει του σχεδιασμού, μειώσεις από 1,5% έως 18% θα δουν περίπου 32.600 οικογένειες τρίτεκνων ή πολύτεκνων με εισοδήματα από 13.500 έως 45.000, ενώ μειώσεις από 6,6% έως 30% θα έχουν 22.500 οικογένειες, με εισοδήματα από 22.500 έως 67.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου