Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Η βελανιδιά της ζωής φυτεύτηκε στην πλατεία Αριστοτέλους

undefined
Μία βελανιδιά φυτεύτηκε σήμερα στην πλατεία Αριστοτέλους, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Δέντρο της ζωής», η οποία έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σχετικά με την δωρεά οργάνων και ιστών.
Μικροί και μεγάλοι βρέθηκαν από τις 12:00 απέναντι από το κινηματοθέατρο «Ολύμπιον» για να λάβουν μέρος σε αυτή τη δράση, η οποία διοργανώνεται από τον δήμο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Μεταμοσχευμένων Καρδιάς – Πνεύμονα, τη «Σκυτάλη» και με την υποστήριξη του Παραρτήματος Βορείου Ελλάδος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.
Η βελανιδιά ως σύμβολο της δύναμης φυτεύτηκε στην καρδιά της Θεσσαλονίκης για να θυμίζει την συνδρομή πολιτών σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη την μεταμόσχευση.
Το δέντρο φύτεψαν μεταξύ άλλων η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Καλυψώ Γούλα και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης.
Η κα Γούλα, η οποία βρέθηκε στην εκδήλωση ως εκπροσωπος του δημάρχου Θεσσαλονικης σημείωσε «η βελανιδιά συμβολίζει την δύναμη και μένει αιώνια για να επισημαίνει στον κόσμο τη σημαντική συνδρομή δωρητών οργάνων, οι οποίοι με τη δωρεά τους δίνουν ζωή σε συνανθρώπους μας».
Η συντονίστρια μεταμοσχεύσεων στο περιφερειακό γραφείο Βορείου Ελλάδος που εδρεύει στο ΑΧΕΠΑ Έφη Καλλέργη αναφερόμενη στις εκδηλώσεις για την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την μεταμόσχευση τόνισε ότι «όλες οι εκδηλώσεις που τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί μας δίνουν και εμάς δύναμη για να συνεχίσουμε πάντα σε συνεργασία με τα νοσοκομεία και τις μονάδες εντατικής θεραπείας και πρώτα από όλα με τις οικογένειες των δοτών, αυτοί που θέλουν και δίνουν χωρίς να σκεφτούν χωρίς να νιώσουν παραπάνω πόνο. Η Βόρεια Ελλάδα πρωτοπορεί στον αριθμό των δοτών. Το θέμα δωρεά οργάνων αφορά όλους».
«Μέχρι τον Οκτώβριο του 2017 οι δότες πανελλαδικά ήταν 55, έγιναν πολλές μεταμοσχεύσεις νεφρών -ήπατος, καρδιάς»,πρόσθεσε η κα Καλλέργη τονίζοντας την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα μεταμοσχευτικό κέντρο πνευμόνων στην Ελλάδα.
«Η βελανιδιά συμβολίζει την προσφορά οργάνων απο δότες και τις οικογένειες στους μεταμοσχευμένους» ανέφερε από την πλευρά του ο Δημήτρης Αφεντούλης, ο οποίος υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση καρδιά το 2002 ενώ τόνισε πως «η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της δωρεάς οργάνων και με θλίβει αυτό».
Ήχοι της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης και της μπάντα δρόμου του «Κρουστόφωνου» γέμισαν την πλατεία Αριστοτέλους δίνοντας ρυθμό στους Θεσσαλονικείς που βρέθηκαν για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση.
Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο της Πανελλήνιας ημέρας δωρεάς οργάνων και μεταμοσχεύσεων (1η Νοεμβρίου).
Παρουσιαστές της εκδήλωσης ήταν οι πρωταθλητές κολύμβησης και σφαιροβολίας στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Μεταμοσχευμένων Καρδιάς – Πνεύμονα, Δημήτρης Αφεντούλης και Κυριάκος Ζαχαριάδης, αντίστοιχα.
Δείτε τα βίντεο και τις φωτογραφίες του thestival.gr:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου