Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Πόσα κέρδισαν οι χώρες της Ευρωζώνης από τους τόκους του Ελληνικού χρέους;



Υπάρχει μια άποψη σχετικά με το "κόστος" που έχουν επωμιστεί οι χώρες της ευρωζώνης εξαιτίας των προγραμμάτων δανειοδότησης της Ελλάδας.
Μάλιστα σε ορισμένες χώρες είναι πολλοί αυτοί που μιλούν για "μεγάλη ζημιά" εξαιτίας των δανείων. Όμως οι αριθμοί έρχονται να διαψεύσουν αυτούς τους ισχυρισμούς, καθώς φαίνεται πως εκτός των άλλων οι ευρωπαίοι δανειστές κερδίζουν δισεκατομμύρια από τους τόκους. 


Μεταξύ αυτών των μετρών που έλαβαν οι Ευρωπαίοι για να αποφευχθεί η πτώχευση της Ελλάδας ήταν και η εξαγορά του ελληνικού χρέους με τη χρησιμοποίηση σχεδόν 27 δισεκατομμύριων ευρώ. Την εποχή εκείνη, το 2012, οι χώρες συμφώνησαν ότι δεν θα έπρεπε να κερδίσουν ή να επωφεληθούν από αυτή τους την πράξη και ότι οι τόκοι που τους πλήρωσε η Αθήνα που συνδέονται με τα ομόλογα που είχαν αγοράσει, έπρεπε να επιστραφούν.
Μέχρι σήμερα, οι τόκοι αυτοί φτάνουν σχεδόν τα 8 δισ. ευρώ (ακριβώς είναι 7,838 δισεκατομμύρια σύμφωνα με ένα μήνυμα του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί στους ευρωβουλευτές). Μερικά από τα χρήματα αυτά επεστράφησαν στην Ελλάδα αλλά πολλά από αυτά παραμένουν ακόμη στα χέρια των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Και μάλιστα σύμφωνα με έρευνα του euronews δεν είναι αποφασισμένοι να αποκαλύψουν το ποσό αυτό.
Σύμφωνα με πηγή στην Κομισιόν, για «νομικούς λόγους», δεν είναι δυνατόν τα κράτη μέλη να δηλώσουν και να αποκαλύψουν τα ποσά που καταβάλλουν οι κεντρικές τους τράπεζες στην Ελλάδα, αφού σύμφωνα με την αρμόδια αρχή οι κεντρικές τράπεζες δεν πρέπει να αποκαλύπτουν λεπτομέρειες σχετικά με τις επενδύσεις τους για να μην επηρεάσουν τις αγορές.
Για μία φορά, η Ευρώπη φαίνεται ενωμένη, αφου Ιρλανδία, Ιταλία, Ισπανία ακόμη και η Ελλάδα αρνήθηκαν να αποκαλύψουν πόσα χρήματα έχουν επιστραφεί και πόσα ακόμη κρατάνε. Από την άλλη, το Λουξεμβούργο, σύμφωνα με διαρροή στον τύπο, η κυβέρνηση της χώρας επέστρεψε στην ελλάδα €28,3 εκατομμύρια και δεσμεύτηκε να επιστρέψει το σύνολο των €40,2 εκατομμύριων που συγκέντρωσε από τους τόκους.

Ποιος πήρε τι;
Σύμφωνα με το euronews, η γερμανική κεντρική τράπεζα, Bundesbank, λόγο του ότι είναι η μεγαλύτερη της Ε.Ε., φέρεται να κέρδισε από το 2012 σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ευρώ τόκων για το χρέος που αγόρασε από την Ελλάδα. Η Γαλλία πήρε €1.58 δισεκατομμύρια και η Ιταλία €1.37 δισ. Μάλιστα τα έγγραφα που έλαβε το euronews από την Γαλλία επιβεβαιώνουν το γαλλικό ποσό, ενώ αξιωματούχοι από άλλες χώρες, δεν επιβεβαιώνουν ή αρνούνται να σχολιάσουν ή ακόμη αρνούνται και ποσά που έχουν λάβει μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης αυτού του άρθρου.
(σημ: Οι υπολογισμοί του euronews έγιναν με βάση το ποσό που πήρε η Γαλλία και τι αναλογεί σε κάθε χώρα)

Από πού προήλθαν τα λεφτά;
Κάτω από το Πρόγραμμα Αγοράς Τίτλων, οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης αγόρασαν ελληνικά ομόλογα, δίνοντας έτσι ώθηση στις τιμές για το χρέος και έτσι μείωσαν τα επιτόκια που έπρεπε να πληρώσει η Ελλάδα για να δανειστεί. Αυτό αντιστάθμισε σε κάποιο βαθμό την επίπτωση των φόβων της αγοράς για την οικονομία της χώρας, που υποχρέωσε την ελληνική κυβέρνηση να πληρώσει σημαντικά υψηλότερα ποσοστά για να εξασφαλίσει τα χρήματα που χρειάστηκε για να συνεχίσει να λειτουργεί.
Ως αποτέλεσμα αυτού του προγράμματος, οι χώρες που συμμετείχαν, έλαβαν τόκους από την Ελλάδα για τα ομόλογα αυτά που αγόρασα. Αυτά είναι και τα λεφτά που συμφώνησαν να επιστρέψουν με την συμφωνία στο πρόγραμμα δανεισμού του 2012!

Διακοπή της συμφωνίας;
Όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την εξουσία το 2015 και απέρριψε την προτεινόμενη συμφωνία , οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ως "τιμωρία" αποφάσισαν να παρακρατήσουν αυτά τα ποσά που έπρεπε να επιστραφούν στην Ελλάδα. Η παρακράτηση αυτών των χρημάτων, σύμφωνα με τον Christopher Dembik, οικονομολόγο της Saxo Bank, εκτός από ένα "είδος τιμωρίας" ήταν και ένα "μέσο πίεσης" στην Ελλάδα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο σχέδιο διάσωσης. "Εάν η Ελλάδα μπορούσε να πάρει τα χρήματα, θα τα χρησιμοποιούσε πιθανότατα για να εξοφλήσει άλλο χρέος", πρόσθεσε.
Το ερώτημα κατά πόσον τα χρήματα θα επιστρέψουν τελικά πίσω στην Ελλάδα, αυτό θα μπορούσε να απαντηθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2018, όταν το τρίτο κομμάτι του ελληνικού σχεδίου διάσωσης ολοκληρωθεί.

http://kapistri.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου