Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΘΜΟΣ: Δικαστήριο καταδίκασε τράπεζα επειδή «έβαλε χέρι» σε κοινό λογαριασμό



Δικαίωσε το Ειρηνοδικείο Χανίων το ανδρόγυνο που προσέφυγε εναντίον τράπεζας, επιβάλλοντας στο πιστωτικό ίδρυμα να
καταβάλλει αποζημίωση στους δανειολήπτες για υλική ζημιά και ηθική βλάβη.
Συγκεκριμένα η σύζυγος του ζευγαριού των καταναλωτών είδε από τον τραπεζικό της λογαριασμό να 

“κάνουν φτερά” 428,5 ευρώ, χρήματα που προέρχονταν από σύνταξη, επιδόματα από την κοινωνική ασφάλιση ή την κοινοτική ενίσχυση, καθώς και άλλου ποσού, καλύπτοντας την οφειλή του συζύγου της. Αφαιρέθηκαν δηλαδή συνολικά από τον λογαριασμό 4.815,12 ευρώ μετά τον συμψηφισμό που έκανε η τράπεζα για οφειλή που είχε ο σύζυγος, χωρίς την έγκριση των εναγόντων και χωρίς την κοινοποίηση στην σύζυγο ,η οποία δεν είχε καμία οφειλή.
Το Δικαστήριο των Χανίων , στο σκεπτικό της απόφασης έκρινε ότι η ενέργεια της τράπεζας, υπήρξε πλήρως παράνομη και η σχετική δήλωση συμψηφισμού άκυρη, καθώς τα χρήματα ήταν από συντάξεις και επιδοτήσεις ελαιόλαδου, που δεν εκχωρούνται και δεν συμψηφίζονται.
Επίσης το δικαστήριο έκρινε ότι με τη συμπεριφορά της τράπεζας, να αφαιρέσει το ποσό της σύνταξης της συζύγου από τον λογαριασμό, οι καταναλωτές υπέστησαν υλική ζημιά (χρήματα αναγκαία στην διαβίωση τους) αλλά και ηθική βλάβη .
Για όλους τους παραπάνω αναφερόμενους λόγους , το Ειρηνοδικείο των Χανίων με την υπαρ. 561/2017 ιστορική για τα ελληνικά δεδομένα απόφαση , δέχτηκε την αγωγή και υποχρεώνει την τράπεζα να καταβάλλει ολόκληρο στους καταναλωτές συνολικά το ποσό των 8.315,12 ευρώ, 4.815,12 ευρώ ως αποζημίωση για την υλική ζημιά και το ποσό των 3.500 ευρώ, ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστησαν, νομιμοτόκως.
Επίσης επιβάλλει σε βάρος της τράπεζας,τα δικαστικά έξοδα των εναγόντων , τα οποία ορίζει στο ποσό των 400 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου