Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Η αγάπη μαθαίνεται στα πρώτα χρόνια της ζωής μας


Η αγάπη μαθαίνεται στα πρώτα χρόνια της ζωής μας
Οι πρώτοι  μήνες της ζωής μας καθορίζουν  σε μεγάλο βαθμό την ενήλικη συμπεριφορά μας  και προσδιορίζουν τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε την κοινωνική μας ζωή. 

Σύμφωνα με μελέτη του περιοδικού «Current Directions in Psychological Science» η ικανότητά μας να εμπιστευόμαστε, να αγαπάμε , να διαφωνούμε και να λύνουμε τις διαφορές μας, χτίζεται σιγά σιγά από την βρεφική σχεδόν ηλικία. 

Ο συγγραφέας, ψυχολόγος Jeffry A. Simpson, έχει δηλώσει σχετικά ότι « οι διαπροσωπικές εμπειρίες με τη μητέρα, τους πρώτους 12 έως 18 μήνες προβλέπουν τη συμπεριφορά στις ενήλικες συντροφικές σχέσεις 20 χρόνια αργότερα».

Οι ερευνητές  που κατέληξαν σε αυτά τα συμπεράσματα μελέτησαν 75 παιδιά οι μητέρες των οποίων ανήκαν σε χαμηλά  εισοδηματικά στρώματα  και συνέχισαν να τα παρακολουθούν μέχρι την ηλικία των 30 ετών καταγράφοντας  τις σχέσεις που δημιούργησαν με φίλους  και  συντρόφους. 

Η μελέτη στηρίχτηκε πάνω στην αρχή που λέει ότι ένα μωρό  πριν μάθει να μιλάει καταγράφει στον εγκέφαλο του  τα συμβαίνοντα στον χώρο που βρίσκεται.

Ετσι ένα παιδί που θα δεχτεί βία και αρνητική συμπεριφορά θα γίνει ένας βίαιος ενήλικας και θα διαπληκτίζεται με τους γύρω του. Ένα παιδί που θα έχει δίπλα του μια ήρεμη και υποστηρικτική μητέρα και  παίρνει αγάπη και ασφάλεια , θα γίνει ένας  ενήλικας  που θα ξέρει να αγαπά και να εμπιστεύεται τους ανθρώπους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου