Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

Να δίνετε ευκαιρίες αλλά να θυμάστε να κρατάτε τις επιφυλάξεις σας.



Της Χρύσας Λεϊμονή.
Από μικρή θυμάμαι να δίνω ευκαιρίες στους ανθρώπους, πολλές ευκαιρίες γιατί πίστευα σε αυτούς…
Πίστευα ότι τις αξίζουν και ότι η φύση τους είναι κατά βάθος καλή,πάντως όχι κακή ή τουλάχιστον όχι κακή από πρόθεση.
 Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας, είτε το θέλαμε είτε όχι, πληγώσαμε άλλους ανθρώπους, τους εκμεταλλευτήκαμε, τους κάναμε να πιστέψουν κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά θέλαμε.

 Ίσως είναι αδύνατον να ξεφύγεις από αυτή τη μάστιγα. Είναι δύσκολο να είσαι πάντα και παντού σωστός όμως δεν είναι αυτό το πραγματικό νόημα των ανθρώπινων σχέσεων.
 Η ουσία είναι να μάθουμε να εκτιμάμε και να το δείχνουμε,να αγαπάμε ολόψυχα,να δείχνουμε ευγνωμοσύνη, να αναγνωρίζουμε πρωτίστως και κατόπιν να παραδεχόμαστε τα λάθη και τις αδυναμίες μας.
 Αυτό που τα χαλάει όλα είναι η πρόθεση. Όταν βλάπτουμε από πρόθεση, αυτό αντανακλά μια μαυρισμένη ψυχή που για να εξυψώσει το εγώ της πατάει επί πτωμάτων και μάλιστα
δίχως έλεος…
 Ξεχνάς όμως πως το κακό έχει την εξής ιδιότητα: επιστρέφει πίσω στον αφέντη του. Γιατί ότι κάνουμε στην ζωή μας επιστρέφει πίσω διπλά. Μπορεί όχι αμέσως, σίγουρα όμως, κάπου κάποτε θα το βρούμε μπροστά μας και ας λένε όλοι πως η ζωή είναι άδικη.
 Δεν είναι άδικη απλώς ανταποδίδει με χρονοκαθυστέρηση…
 Άραγε πόσες ευκαιρίες αναλογούν στον καθένα από εμάς; Δεν μπορώ να μιλώ με σιγουριά πάντως σίγουρα όχι πολλές. Μάλλον μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού.Τόσες όσες, αμέσως μόλις αναγνωρίσουμε το λάθος μας να σπεύσουμε να το διορθώσουμε.
 Μετά,είναι αργά. Αν αφήσουμε τον καιρό να περάσει,αν υψώσουμε τοίχους και εγωισμούς για να μη χαλάσουμε τη δήθεν εικόνα μας ή γιατί δε θέλουμε να παραδεχτούμε ούτε σε μας τους ίδιους πόσο ανόητα φερθήκαμε, τότε ενδέχεται να είμαστε εμείς οι ηττημένοι τελικά.
 Ναι, οι άνθρωποι δίνουμε ευκαιρίες και καλά κάνουμε. Δεν είναι αφέλεια, ούτε ανοησία, είναι η πίστη μας στην αξία του ανθρώπινου είδους. Είναι, ίσως, η κρυμμένη μας αισιοδοξία πως ότι κάνουμε δεν πάει στράφι και αποδίδει γόνιμους καρπούς. Για αυτό, μη διστάζετε να δίνετε ευκαιρίες και να έχετε πίστη στους ανθρώπους, αλλά πάντα να θυμάστε να κρατάτε τις επιφυλάξεις σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου