Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Κακές συνήθειες και πάθη



Τα πάθη, τις κακές συνήθεις και τις άσχημες σου συμπεριφορές φρόντιζε να τα ξεριζώνεις όσο είναι νωρίς. Φρόντιζε να τα κόβεις στην αρχή τους.
Μπορεί να πεις, ‘’έλα μωρέ, μικρός είμαι ακόμα, έχω χρόνο’’. Μπορεί να πεις, ‘’ το ελέγχω, το ‘χω, δεν έγινε και τίποτα’’.
Κάπως έτσι όμως, πριν καλά-καλά το καταλάβεις, θα έχουνε θεριέψει και εσύ και όσοι αγαπάς, θα κινδυνεύετε από αυτά. Κάπως έτσι, θα καταλήξεις να έχεις παρασυρθεί σε έναν κατήφορο που σταματημό δεν θα έχει.

Όπως ένα δέντρο, όταν είναι ακόμη μικρό είναι εύκολο να το ξεριζώσεις, έτσι ακριβώς είναι και τα πάθη του ανθρώπου. Όσο είναι αδύναμα, εν τη γενέσει τους, εύκολα μπορείς να απαλλαγείς.
Όσο όμως περνάει ο καιρός, το δέντρο θεριεύει, και βγάζει ρίζες, και σκληραίνει και μεγαλώνει ο κορμός, και πετιούνται και δυναμώνουν τα κλαδιά του, θέλει κόπο πλέον και εργαλεία, θέλει αίμα, χρόνο και ιδρώτα για να μπορέσεις να το ξεριζώσεις. Έτσι και οι κακές συνήθειες, έτσι και οι άσχημες οι συμπεριφορές. Χρόνο με το χρόνο, όλο και πιο δύσκολα κανείς τις κόβει.
Δεν σημαίνει ότι πρέπει βέβαια να απογοητευτείς. Όσο ζεις και αναπνέεις, έχεις τη δυνατότητα τα πάθη σου να τα πολεμήσεις.
Έχε όμως το νου σου σε αυτό…
Τα πάθη, τις κακές συνήθεις και τις άσχημες συμπεριφορές φρόντιζε να τα ξεριζώνεις όσο είναι νωρίς.
Κάνε το για σένα. Κάνε το για τη ψυχή σου. Κάνε το, για αυτούς που αγαπάς.

Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος
Ψυχολόγος M.Sc.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου