Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Χωρίς υπομονή



Πάρε για παράδειγμα μια πορτοκαλιά…
Πρέπει να της ετοιμάσεις το χώμα της προσεκτικά. Να φυτέψεις το σπόρο. Πρέπει να την ποτίζεις καθημερινά. Όχι πολύ, για να μην τη πνίξεις και όχι λίγο, μήπως και την ξεράνεις. Πρέπει να την σκαλίζεις. Να την κλαδεύεις. Να την σκεπάζεις για να την προστατεύεις από τα κρύα και τους αέρηδες και να την αφήνεις ελεύθερη, ανοιχτή όταν οι ζέστες πιάνουν. Να τοποθετείς πλάι της στηρίγματα για να μην στραβώσει ο κορμός της και να τα προσαρμόζεις συνεχώς όσο αυτή σου μεγαλώνει.
Όλη σου την προσοχή θέλει, όλη σου την φροντίδα. Όλη σου την υπομονή…

Μόνο έτσι θα την δεις να μεγαλώνει και να ομορφαίνει τον χώρο γύρω της. Μόνο έτσι θα μπορέσει με το καιρό, καρπούς αυτή η πορτοκαλιά να δώσει, καρπούς που θα σε θρέψουν.
Όταν για κάτι τόσο μικρό και ασήμαντο χρειάζεται τόσος κόπος, τόση φροντίδα, τόση προσοχή και υπομονή, σκέψου πόσα περισσότερα πρέπει να κάνεις για την σχέση σου. Για τον σύντροφο, για την σύζυγό σου…
Δημιουργούμε σχέσεις οι άνθρωποι, και νομίζουμε πως εντάξει, όλα πλέον είναι τακτοποιημένα. Και χωρίς προσπάθεια, χωρίς φροντίδα, χωρίς καθόλου υπομονή, απαιτούμε από τη σχέση μας, καρπούς να δώσει.
Και όσο αυτό δεν γίνεται, θηρία γινόμαστε ανήμερα, και προκαλούμε πόνο σε αυτούς που λέμε πως αγαπάμε.
Ξεχνάμε βλέπεις, πως χωρίς φροντίδα καθημερινή και υπομονή, τίποτα στον κόσμο αυτό δεν ανθίζει…

Ελευθεριάδης Γ. Ελευθέριος
Ψυχολόγος M.Sc.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου