Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Έναρξη της 14ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης

  • Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης άνοιξε τις πόρτες της χθες Πέμπτη 11 Μαΐου 2017. 

Για τέσσερις ημέρες η Θεσσαλονίκη θα...είναι το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για εκδότες, συγγραφείς, μεταφραστές κι άλλους επαγγελματίες του βιβλίου αλλά και για το πολυπληθές αναγνωστικό κοινό που θα έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί τα Περίπτερα 13 και 15 της ΔΕΘ-HELEXPO.



Η τελετή εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 8 το βράδυ, στην κεντρική πλατεία της ΔΕΒΘ στο Περίπτερο 15.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με τις «Πέντε ελληνικές δημοτικές μελωδίες» του Μορίς Ραβέλ και με το «Νανούρισμα» του Πιοτρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι, το οποίο βασίζεται στο ελληνικό δημοτικό νανούρισμα «Να μου το πάρεις, ύπνε μου, τρεις βίγλες θα του βάλω». Τη διασκευή για φωνή και κουαρτέτο εγχόρδων έκανε ο Φίλιππος Τσαλαχούρης. Τραγουδάει η Λένια Ζαφειροπούλου. Μουσικοί: Ανδρέας Παπανικολάου και Δημήτρης Χανδράκης (βιολί), Χαρά Σειρά (βιόλα) και Απόστολος Χανδράκης (βιολοντσέλο).

Την τελετή εγκαινίων θα ακολουθήσει «Η Μουσική Σύμπραξη Φιλίας» που διοργανώνει ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΟΜΜΘ). Το φωνητικό σύνολο «Φωνές της Ελευθερίας», στο οποίο συμμετέχουν 20 παιδιά προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ, και η Νεανική Χορωδία του Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσουν σύγχρονα, παραδοσιακά και negro spirituals τραγούδια, με αναφορές στην ελευθερία και τα δικαιώματα των παιδιών. Η μουσική σύμπραξη των δύο χορωδιών εναρμονίζεται με την ιδιαίτερη θεματική ενότητα της 14ης ΔΕΒΘ «Προσφυγικό ζήτημα: Μοιραζόμαστε βιβλία – Μοιραζόμαστε πατρίδες», η οποία περιλαμβάνει σειρά δράσεων, βιωματικών εργαστηρίων και παρουσιάσεων βιβλίων για μικρούς και μεγάλους.

Στο πλαίσιο της 14ης ΔΕΒΘ ο Δήμος Θεσσαλονίκης, αμέσως μετά τα εγκαίνια, διοργανώνει συναυλία του μουσικού συνόλου «Transcription Ensemble» (Βιολί, Πιάνο, Βιολοντσέλο) με έργα διεθνούς φήμης Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών συνθετών του 20ου αιώνα. Σήμερα Πέμπτη 11 Μαΐου 2017 και ώρα 21:00 στη Ροτόντα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: «Νίκος Σκαλκώτας: 3 Ελληνικοί χοροί, Αρκαδικός - Κρητικός – Κλέφτικος», «P. Juon: Trio nr3 op.60, Allegro, Adagio, Allegro assai» και «Dimitri Schostakovich : Trio Nr 2 , Μι ελάσσονα op.67, Andante, Allegro non tropo, Largo, Allegretto».

Τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης διοργανώνουν το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, η ΔΕΘ-HELEXPO και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη των Ελλήνων Εκδοτών και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.

http://greece-salonika.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου