Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Ποια ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται στα καλύτερα του κόσμου!


Ποια ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται στα καλύτερα του κόσμου!

Επιτέλους μια ευχάριστη είδηση, ήρθε να μας θυμίσει πως η Ελλάδα δεν έχει μόνο… αρνητικές πρωτιές καθώς έξι ελληνικά πανεπιστήμια περιλαμβάνονται ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου, σύμφωνα με την Παγκόσμια Αξιολόγηση Πανεπιστημίων (World University Rankings), του εκπαιδευτικού ένθετου Times Higher Education της βρετανικής εφημερίδας The Times για το 2016-2017.

Κορυφαίο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα είναι το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενώ από την Ελλάδα, το Πανεπιστήμιο της Κρήτης βρίσκεται στις θέσεις 301-350, στις θέσεις 401-500 το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στις θέσεις 501-600 κατατάσσονται το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ στις θέσεις 601-800 είναι το Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Η πρώτη δεκάδα

Στην πρώτη δεκάδα ακολουθούν μετά την Οξφόρδη, τα εξής: Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια, Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στις ΗΠΑ, Κέιμπριτζ στη Βρετανία, Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, Χάρβαρντ στις ΗΠΑ, Πρίνστον στις ΗΠΑ, Αυτοκρατορικό Κολέγιο Λονδίνου, ΕΤΗ Ζυρίχης και τη 10η θέση μοιράζονται το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ και το Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Στο συγκεκριμένο κατάλογο κυριαρχούν τα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, ενώ σημαντική άνοδο παρουσιάζουν τα πανεπιστήμια από χώρες της Ασίας.
Η Παγκόσμια Αξιολόγηση Πανεπιστημίων από το Times Higher Education που περιλαμβάνει 980 πανεπιστήμια, γίνεται με μια σειρά από κριτήρια μεταξύ των οποίων η διδασκαλία, η έρευνα και η διεθνή εικόνα.

Εγκώμια για τα ελληνικά πανεπιστήμια

Όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα:
«Το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει λάβει διεθνή αναγνώριση για την έρευνα του και πολλά από τα πανεπιστημιακά τμήματα έχουν οριστεί ως Κέντρα Αριστείας, με βάση τη διεθνή αξιολόγηση. Το Πανεπιστήμιο συμβάλλει σε μια σειρά από μεγάλα ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα και τα εργαστήρια του βρίσκονται στο επίκεντρο πολλών εθνικών και διεθνών επιστημονικών προγραμμάτων.
Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, δίνεται έμφαση στην κατάρτιση των εκπαιδευτικών, με προπτυχιακά μαθήματα για την πρωτοβάθμια και την προσχολική εκπαίδευση.
Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι ίσως από τα πιο γνωστά πανεπιστήμια που επικεντρώθηκαν στην έρευνα.
Στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, η Λέσχη βοηθά τους φοιτητές με έναν μη ακαδημαϊκό τρόπο, να διοργανώνουν διαλέξεις, συναυλίες, χορωδίες, εκθέσεις, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, σεμινάρια, εκδρομές εντός Ελλάδας και στο εξωτερικό, καθώς και να αναπτύσσουν τις διεθνείς σχέσεις των φοιτητών και ανταλλαγές. Επιπλέον, διευκολύνει τους φοιτητές, μετά την αποφοίτηση, βοηθώντας τους να ψάξουν για δουλειά.
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει ρεκόρ διεθνώς στην παραγωγή έρευνας και έχει ιδρύσει τρία διακεκριμένα ερευνητικά ιδρύματα της Κρήτης: το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Αστεροσκοπείο Σκίνακα και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο.
Το Αριστοτέλιο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι μοναδικό στο να προσφέρει μαθήματα νέας ελληνικής γλώσσας και ελληνικού πολιτισμού σε σπουδαστές από άλλες χώρες που θέλουν να μάθουν ή να μελετήσουν την ελληνική γλώσσα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου