Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Τέλος στην αγωνία για τους παιδικούς σταθμούς



Τέλος δίδεται σήμερα στην αγωνία χιλιάδων νέων οικογενειών, που αναμένουν τα αποτελέσματα για το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, μέσω του οποίου καθίσταται δυνατή η δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.
Εντός της τρέχουσας ημέρας αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (www.eetaa.gr) τα προσωρινά αποτελέσματα του προγράμματος “Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής”.

Όπως γνωστοποιήθηκε από την ΕΕΤΑΑ, οι ενδιαφερόμενοι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την κατάσταση της αίτησής τους μέσω ειδικής εφαρμογής, που θα αναρτηθεί σήμερα στην ιστοσελίδα της εταιρείας, εισάγοντας τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ.
Τυχόν ενστάσεις θα γίνονται δεκτές είτε εγγράφως είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με σκαναρισμένα έγγραφα κατά το διάστημα από τις 18 μέχρι και τις 22 Αυγούστου. Οι τελικοί πίνακες κατάταξης πρόκειται να δημοσιοποιηθούν στις 24 Αυγούστου από την ΕΕΤΑΑ. Οι δικαιούχοι θα παραλάβουν την “εντολή τοποθέτησης”, την οποία οφείλουν να προσκομίσουν στη δομή την οποία έχουν επιλέξει για την τελική εγγραφή των παιδιών τους.
ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Φέτος αποφασίστηκαν αλλαγές στο πρόγραμμα φιλοξενίας μέσω του ΕΣΠΑ, με στόχο να αποφευχθεί ο κίνδυνος να μείνουν εκτός παιδικών σταθμών παιδιά που προέρχονται από οικογένειες με εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα.
Οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν αναλάβει τη δέσμευση ότι η “εντολή τοποθέτησης” θα δοθεί σε όλα τα νοικοκυριά με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας, όπως και στο σύνολο των οικογενειών που έχουν μέλη με αναπηρία. Κατά τη σχολική χρονιά 2016-2017 ο προϋπολογισμός του προγράμματος “Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής” δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το φετινό, ο οποίος είχε διαμορφωθεί στο ύψος των 175 εκατ. ευρώ.
Όπως γνωστοποιήθηκε από την ΕΕΤΑΑ, οι κυριότερες μεταβολές που επέρχονται φέτος στην υλοποίηση του προγράμματος είναι οι εξής:
1. Οι γονείς μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα τη δομή (παιδικοί σταθμοί, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, ΚΔΑΠ για άτομα με αναπηρίες) στην οποία επιθυμούν να εγγράψουν το παιδί τους.
2. Η αξία τοποθέτησης δεν συνδέεται με συγκεκριμένη θέση σε κάποια δομή, αλλά ακολουθεί το δικαιούχο γονέα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο γονέας έχει το δικαίωμα να αλλάξει παιδικό σταθμό ή ΚΔΑΠ, χωρίς να χάσει την εντολή τοποθέτησης.
Και φέτος πάντως προτεραιότητα υπαγωγής στο πρόγραμμα θα δοθεί σε γονείς που είναι άνεργοι ή επισφαλώς απασχολούμενοι ή έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας.
Η ΕΕΤΑΑ, με σκοπό να διασφαλίσει την επιτυχία και την αξιοπιστία του προγράμματος, έχει ήδη καταστήσει γνωστή την πρόθεσή της -με την έναρξη εφαρμογής του- να προχωρήσει σε εντατικούς ελέγχους νομιμότητας σε πανελλαδική κλίμακα. “Η ΕΕΤΑΑ, όπου εντοπίσει παρατυπίες, θα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Επιπλέον για τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς στους οποίους θα εντοπιστούν παρατυπίες εξετάζεται το ενδεχόμενο εκτός των κυρώσεων να μη γίνονται δεκτοί για συνεργασία στο μέλλον”, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου