Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

ΚΑΝΕΛΑ.



Κατερίνα Ευθυμίου

Πολλές μελέτες γίνονται πάνω στα αντιοξειδωτικά των τροφών, καθώς αντιλαμβανόμαστε όλο και περισσότερο τη σημασία τους στην επιβράδυνση της γήρανσης και στην πρόληψη πολλών χρόνιων παθήσεων. Οι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά τροφές είναι τα λαχανικά και τα φρούτα, οι ελιές, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, το κακάο και, επίσης πολύ σημαντικά, τα βότανα και τα μπαχαρικά.

Η κανέλα είναι τόσο ισχυρό αντιοξειδωτικό, ώστε όταν συγκρίθηκε με άλλα έξι αντιοξειδωτικά μπαχαρικά [τον γλυκάνισο, την πιπερόριζα, τη γλυκόριζα, τη μέντα, το μοσχοκάρυδο και τη βανίλια ]και τρία χημικά τροφίμων, υπερίσχυσε στην πρόληψη της οξείδωσης [ταγγίσματος] σε σχέση με τα χημικά αντιοξειδωτικά και άλλα μπαχαρικά, εκτός από τη μέντα.
Η κανέλα -- ο φλοιός του δέντρου της κανέλας--έχει μακρά ιστορία ως μπαχαρικό και ως φάρμακο. Η κανέλα είναι αντιμικροβιακή και μπορεί να καταστείλει την ανάπτυξη τόσο των βακτηριδίων όσο και των μυκήτων, συμπεριλαμβανομένου του ζυμομύκητα Candida, που προκαλεί μυκητιάσεις στο στόμα, στο δέρμα και στον κόλπο.Οι μοναδικές θεραπευτικές ιδιότητες της κανέλας προέρχονται από τα αιθέρια έλαιά της, τα οποία περιέχουν ενεργά συστατικά που λέγονται cinnamaldehyde, cinnamyi acetate και cinnamyl alcohol.συν πολυάριθμες άλλες πτητικές ουσίες. Η cinnamaldehyde κάνει τα αιμοπετάλια λιγότερο κολλώδη και εμποδίζει τη θρόμβωση του αίματος. Επίσης επιβραδύνει το σχηματισμό του αραχιδονικού οξέως και επομένως ενεργεί ως αντιφλεγμονώδες.
Η κανέλα μπορεί να αποτελέσει σημαντικό βοήθημα για ανθρώπους με διαβήτη τύπου || [μη ινσουλινοεξαρτώμενο ] βελτιώνοντας τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στην ινσουλίνη και αυξάνοντας την ικανότητα των κυττάρων να χρησιμοποιούν τη γλυκόζη, εξομαλύνοντας έτσι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από κοινού από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Πακιστάν περιλάμβανε εξήντα εθελοντές με διαβήτη τύπου ||, οι οποίοι δεν έπαιρναν ινσουλίνη. Τα υποκείμενα του πειράματος χωρίστηκαν σε έξι ομάδες. Στις ομάδες 1, 2, 3 έδιναν από 1, 3 ή 6γρ κανέλα καθημερινά,ενώ οι ομάδες 4, 5 και 6 λάμβαναν ένα αδρανές φάρμακο. Ύστερα από σαράντα ημέρες και τα τρία διαφορετικά επίπεδα κανέλας μείωσαν τα επίπεδα σακχάρου από 18% έως 30%, την LDLχοληστερόλη από 7% έως 27% και την ολική χοληστερόλη από 12% έως 26%, ενώ καμία σημαντική αλλαγή δεν εμφανίστηκε στις ομάδες που λάμβαναν το αδρανές φάρμακο. Ακόμη και η μικρότερη ποσότητα κανέλας, 1 γρ. την ημέρα [ περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού ] είχε σημαντικά αποτελέσματα. Όταν η κανέλα σταμάτησε να χορηγείται καθημερινά, τα επίπεδα του σακχάρου άρχισαν και πάλι να ανεβαίνουν.
Το συμπέρασμα των ερευνητών: αν συμπεριληφθεί η κανέλα στο διαιτολόγιο των διαβητικών τύπου ||, θα ελαττωθούν οι επικίνδυνοι παράγοντες που σχετίζονται με το διαβήτη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Το κείμενο είναι από το βιβλίο THE GREEK DOCTOR'S DIET του γιατρού Φαίδων Lindberg Χατσηπαναγιώτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου