Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

Όλα τα καλοκαιρινά φρούτα στο… μικροσκόπιο! Που ωφελεί το καθένα.

Ποιός δεν έχει συνδυάσει το καλοκαίρι με ένα παγωμένο κομμάτι καρπούζι ή με ένα ροδάκινο πλυμένο στη θάλασσα; Τα καλοκαιρινά φρούτα αποτελούν ένα πραγματικό διατροφικό θησαυρό που καλύπτει τις «γλυκιές» λιγούρες τους ζεστούς μήνες και εφοδιάζουν το σώμα σας με τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.
Πέρα από τις «κοινές» ιδιότητες όλων των φρούτων, όπως είναι η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ή βιταμίνες, καθένα από αυτά είναι πλούσιο σε μοναδικά φυτοθρεπτικά συστατικά με «εξειδίκευση» στην προστασία συγκεκριμένων οργάνων.

Ροδάκινα
Πολυφαινόλες & αντικαρκινική δράση: Στην Κίνα το ονομάζουν το δέντρο της ζωής, ενώ η λατινική του ονομασία είναι το «Περσικό Μήλο» (Prunus Persica) καθώς ταξίδεψε από τη μακρινή Περσία στην Ευρώπη. Εάν και δεν πρόκειται για ένα φρούτο που έχει μελετηθεί εκτενώς για κάποια συγκεκριμένη ιδιότητά του, η περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες (ομάδα φυτικών θρεπτικών συστατικών) το καθιστά ικανό να αντιμετωπίζει το οξειδωτικό στρες. Στις πολυφαινολικές ομάδες ανήκουν οι ανθοκυανίνες, το χλωρογενικό οξύ, η κουερσετίνη και οι κατεχίνες, συστατικά με προστατεύτική δράση έναντι προκαρκινικών παραγόντων.
Θερμίδες: 57 ανά μέτριο ροδάκινο
Καλή πηγή: Βιταμινών Α και C, αποδίδει επίσης 2 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα καλύπτωντας το 9% των ημερήσιων αναγκών σας.



Βερίκοκα
Λουτεΐνη, ζεαξανθίνη & προστασία των ματιών: Στην Αρχαία Ελλάδα τα βερίκοκα ήταν γνωστά και ως τα «Χρυσά Αυγά του Ήλιου»! Είναι πλούσια σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, όπως άλλωστε και τα περισσότερα κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά, φυτοθρεπτικές ουσίες με «αντιγηραντική» δράση για τα μάτια. Τα αποξηραμένα βερίκοκα παραμένουν άκρως θρεπτικά και καλή πηγή φυτικού ασβεστίου, μαγνησίου και φολικού οξέως.
Θερμίδες: 34 ανά 2 βερίκοκα
Καλή πηγή: Βιταμινών Α και C, αποδίδει επίσης 2 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα καλύπτωντας το 9% των ημερήσιων αναγκών σας.



Καρπούζι
Λυκοπένιο, κιτρουλίνη & κυκλοφορία του αίματος: Είναι φρούτο συγγενές με την κολοκύθα και το αγγούρι! Το καρπούζι αποτελεί τον «βασιλιά» τον καλοκαιρινών φρούτων και όχι άδικα. Πέραν της περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνες, το φρούτο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά φυτοθρεπτικά, όπως το λυκοπένιο που θωρακίζει τον προστάτη αδένα των ανδρών, και το αμινοξύ κιτρουλίνη που βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.
Θερμίδες: 46 ανά 1 φλιτζάνι κομμένο ή 150 γραμμάρια
Καλή πηγή: Βιταμινών Α και C.



Πεπόνι
Βιταμίνη Β6 & διάθεση: Το πεπόνι αργεί να κάνει την «εμφάνισή» του προς το τέλος του καλοκαιριού, οπότε και θα βρείτε τα περισσότερο γευστικά και αρωματικά φρούτα. Θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε το πεπόνι για την περιεκτικότητά του στη βιταμίνη Β6, μία εκ των βιταμινών της οικογένειας Β, η οποία είναι απαραίτητη για την απελευθέρωση της ενέργειας από της τροφές, ενώ είναι γνωστή και για την αντικαταθλιπτική της δράση. Μία μερίδα πεπόνι λοιπόν μπορεί να σας φτιάξει τη διάθεση!
Θερμίδες: 46 ανά 1 φλιτζάνι κομμένο ή 180 γραμμάρια
Καλή πηγή: Βιταμινών C, Β6, φολικού οξέως και καλίου.



Σταφύλια
Ρεσβερατρόλη & προστασία καρδιάς: Τα σταφύλια πρωτο καλλιεργήθηκαν στο Δέλτα του Νείλου το 6.000 π.Χ., ενώ μερικές χιλιάδες χρόνια αργότερα έφτασαν στην Ελλάδα απ’ όπου και εξαπλώθηκαν στον υπόλοιπο κόσμο. Παρότι οι θρεπτικές διαφορές μεταξύ άσπρων και κόκκινων σταφυλιών δεν είναι μεγάλες, ο φλοιός των κόκκινων ποικιλιών είναι πολύ πλούσιος σε μία ουσία με το όνομα ρεσβερατρόλη. Η ρεσβερατρόλη παρουσιάζει υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα που τις προσδίδει αντικαρκινικές και αντιγηρατικές ιδιότητες, ενώ το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η επίδρασή της στην υγεία της καρδιάς και των αγγείων. Επιπλέον, η κουερσετίνη των κόκκινων σταφυλιών έχει μελετηθεί για την αντιισταμινική της δράση στην ανακούφιση από συμπτώματα αλλεργιών, αλλά και για την μείωση του πόνου που προκαλείται λόγω οστεοπόρωσης.
Θερμίδες: 62 ανά 1 φλιτζάνι ή 95 γραμμάρια
Καλή πηγή: Βιταμίνης Κ και μαγγανίου.

Κεράσια
Κουρσετίνη & ουρικό οξύ: Πιθανός τόπος προέλευσης των κερασιών είναι η περιοχή Κερασούντα της Μικράς Ασίας, ενώ σήμερα η Ελλάδα κατέχει τη 10η θέση στην παραγωγή κερασιών ανά τον κόσμο. Τα κεράσια έχουν μελετηθεί για τη προστατευτική τους δράση σε περιστατικά ουρικής αρθρίτιδας, καθώς φαίνεται να εμποδίζουν τη συσσώρευση ουρικού οξέως στις αρθρώσεις, περιορίζοντας παράλληλα την έκταση της φλεγμονής.
Θερμίδες: 88 ανά 1 φλιτζάνι ή 140 γραμμάρια
Καλή πηγή: Βιταμίνης C και καλίου. Επιπλέον αποδίδουν 3 γραμμάρια φυτικών ινών καλύπτοντας το 12% των ημερήσιων αναγκών σας.

Σύκα
Φυτικές ίνες & λειτουργία εντέρου: Τον 9ο αι. π.Χ. τα σύκα ταξίδεψαν από την Αίγυπτο στην Κρήτη και έκτοτε εξαπλώθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο. Όπως και τα υπόλοιπα φρούτα, τα σύκα είναι υπερφορτωμένα με αντιοξειδωτικά συστατικά απαραίτητα για να εξουδετερωθούν τα βλαβερά μόρια, ή αλλιώς ελεύθερες ρίζες, που προκύπτουν στο σώμα λόγω των σύγχρονων συνηθειών. Παράλληλα κάθε σύκο σας δίνει 1 γραμμάριο φυτικών ινών που είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του εντέρου, τον καλύτερο έλεγχο του ζαχάρου και της χοληστερίνης, αλλά και την μείωση του αισθήματος πείνας.
Θερμίδες: 37 ανά μέτριο σύκο.
Καλή πηγή: Βιταμινών Α, C και Κ, αλλά και φυτικών ινών.

Δαμάσκηνα
Πολυφαινόλες & υγεία οστών: Με προέλευση από την Κασπία θάλασσα, τα φρέσκα δαμάσκηνα και η αποξηραμένη μορφή τους αποτελούν μία από τις πλέον διαδεδομένες διατροφικές λύσεις για τη δυσκοιλιότητα. Πέραν όμως της ήπιας καθαρτικής τους δράσης, τα δαμάσκηνα φαίνεται πως συμβάλλουν σημαντικά στην αναδόμηση των οστών ακόμη και σε ευπαθείς ομάδες, όπως οι γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση. Επιπλέον, σε «καλό» δρόμο βρίσκονται οι μελέτες που εξετάζουν τα οφέλη του φρούτου στη μνήμη, τη γνωστική ικανότητα, την προστασία της καρδιάς και την ανακούφιση των αλλεργιών.
Θερμίδες: 70 ανά 2 μέτρια φρούτα.
Καλή πηγή: Φυτικών ινών.

Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε κάθε φρούτο έχει τη δική του αξία, συνεπώς δεν τίθεται θέμα σύγκρισης μεταξύ τους. Εξασφαλίστε την ποικιλία των φρούτων και των λαχανικών που σας προσφέρουν οι καλοκαιρινοί μήνες για να αποκομίσετε το μέγιστο από τα οφέλη και τα θρεπτικά συστατικά τους.

http://www.ksipnistere.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου