Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Γιατί οι φορτιστές έχουν έναν κύλινδρο στην άκρη του καλωδίου


τι είναι ο κύλινδρος στους φορτιστές

Τα σύγχρονα έξυπνα τηλέφωνα έχουν πολύ μικρή αυτονομία μπαταρίας. Αυτό είναι λίγο-πολύ γνωστό. Μάλιστα παρά την πρόοδο της τεχνολογίας η εξέλιξη των μπαταριών είναι σχετικά αργή.

Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε αναφέρει αναλυτικά κάποιους τρόπους για να φορτίσετε γρηγορότερα το smartphone ή το tablet σας.

Έχετε προσέξει ποτέ όμως ότι πολλοί φορτιστές, τόσο κινητών όσο και φορητών υπολογιστών (laptop), διαθέτουν έναν μικρό κύλινδρο στην άκρη του καλωδίου τους;
Γιατί οι φορτιστές έχουν έναν κύλινδρο στην άκρη του καλωδίου

Αυτός ο περίεργος κύλινδρος που μοιάζει με μικρό βαρελάκι, μόνο τυχαία δεν βρίσκεται εκεί. Κι αυτό γιατί όπως θα δούμε παρακάτω δεν είναι διακοσμητικός, αλλά εκτελεί μια πολύ σημαντική λειτουργία.

Στην ουσία πρόκειται για ένα φίλτρο εξουδετέρωσης του θόρυβου που μεταφέρεται από το καλώδιο της τροφοδοσίας του ρεύματος. Το φίλτρο αυτό ονομάζεται δακτύλιος φερρίτη ή απλά φερρίτης.

Τι υπάρχει λοιπόν στο εσωτερικό του κύλινδρο αυτό; Αν το ανοίξετε θα δείτε ότι δεν έχει κανένα "περίεργο" εξάρτημα μέσα, όπως πχ κάποιο τσιπάκι ή κανένα σύνθετο ηλεκτρικό κύκλωμα.

Αυτό που περιέχει είναι απλά μια υποδοχή, ένα κομμάτι υλικού δηλαδή σε μορφή αυλακιού, γύρω από το οποίο περνάει απλά ή τυλίγεται το καλώδιο.
ανοιχτός κύλινδρος φερρίτη
Το υλικό αυτό είναι ο φερρίτης, ο οποίος δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια χημική ένωση του οξειδίου του σιδήρου με άλλα οξείδια μετάλλων τα οποία λειτουργούν σαν μαγνητικός μονωτής.

Η παρουσία του φερρίτη είναι απαραίτητη για τον περιορισμό των δινορευμάτων. Τα ρεύματα αυτά, που λέγονται έτσι γιατί έχουν μορφή δίνης, προκαλούνται στο εσωτερικό των αγωγών, όταν αυτοί βρεθούν μέσα σε μεταβλητά μαγνητικά πεδία.
μαγνητικά ρεύματα σε καλώδια και φορτιστές
Δινορεύματα που προκαλούνται από μαγνήτη


Άλλωστε είναι γνωστό ότι ένα καλώδιο ρεύματος χωρίς προστασία αποτελεί πηγή ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών που παραμορφώνουν τα σήματα δεδομένων.

Για αυτό λοιπόν χρησιμοποιούνται τα φίλτρα αυτά που εμποδίζουν την εξάπλωση τέτοιων φαινομένων και προστατεύουν τα σήματα που μεταδίδονται μέσα από τα καλώδια από οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση.

Οπότε πλέον ξέρετε τι δουλειά έχει αυτός ο μικρός κύλινδρος στους φορτιστές και στα καλώδια των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών σας.

http://coolweb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου