Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Κουρκουμάς. Ένα πολύτιμο μπαχαρικό.

Κατερίνα Ευθυμίου


Νέα Γερμανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Stem Research and Therapy καταδεικνύει ότι ένα αγαπημένο μπαχαρικό ο κουρκουμάς ενισχύει σημαντικά τον εγκέφαλο και μάλιστα βοηθά στην αποκατάστασή του.
Σύμφωνα με τη μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, ένα πολύτιμο συστατικό που βρίσκεται στον κουρκουμά [κιτρινόριζα ] προωθεί την ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων, που ανήκουν στο ''συνεργείο επισκευής '' του εγκεφάλου μας.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η διαπίστωση αυτή μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την παρασκευή φαρμάκων που θα απευθύνονται σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ ή σε άτομα που έχουν πάθει εγκεφαλικό.
Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται στην Ινδία εδώ και χιλιάδες χρόνια όχι μόνο ως μπαχαρικό αλλά και ως θεραπευτικό βότανο.
Τα τελευταία χρόνια, αρκετές επιστημονικές έρευνες έχουν εστιάσει στις ιδιότητες του κουρκουμά, καταφέρνοντας μάλιστα να αποδείξουν ότι η δράση του είναι ευεργετική για διάφορες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.

Αντιφλεγμονώδης και αντιοξειδωτική δράση.
Ο κουρκουμάς περιέχει σύνθετες ουσίες που ονομάζονται κουρκουμινοειδή, το ισχυρότερο από τα οποία είναι η κουρκουμίνη. Εκτός από αντιφλεγμονώδης, η κουρκουμίνη είναι επίσης αντιοξειδωτική. Η κουρκουμίνη δεν απορροφάτε εύκολα, μπορούμε όμως να ενισχύσουμε την απορρόφηση του συστατικού συνδυάζοντας το με την πιπερίνη, το ενεργό συστατικό του μαύρου πιπεριού. Η κουρκουμίνη είναι επίσης λιποδιαλιτή, άρα καλό είναι να συνδυάζεται με ένα γεύμα που περιέχει λιπαρά.
Προστασία του εγκεφάλου.
Οι νευρώνες του εγκεφάλου συνεχώς αναπτύσσονται και δημιουργούν νέες γέφυρες επικοινωνίας. Οι διαδικασίες αυτές καθοδηγούνται κυρίως από το λεγόμενο Εγκεφαλικό Νευροτροφικό Παράγοντα [BDNF], ένα είδος αυξητικής ορμόνης.
Μεταξύ άλλων, η κατάθλιψη και το Αλτσχάιμερ έχουν συνδεθεί με τα μειωμένα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης.Έχει διαπιστωθεί ότι η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει ώστε να αυξηθούν τα επίπεδα της BDNF στον εγκέφαλο.
Έτσι, μπορεί να συμβάλει στην προστασία του εγκεφάλου, ιδιαίτερα λόγω της αναπόφευκτης διαδικασίας της γήρανσης.
Τόνωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας.
Εμμέσως η κουρκουμίνη προστατεύει την καρδιά, καθώς βελτιώνει τη λειτουργία του ενδοθηλίου, δηλαδή του ενός εκ των εσωτερικών τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων. Μια δυσλειτουργία του ενδοθηλίου μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε απορρύθμιση της αρτηριακής πίεσης ή σχηματισμού θρόμβου.
Αντικαρκινική δράση.
Εργαστηριακές μελέτες έχουν υποδείξει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να επηρεάσει το μηχανισμό ανάπτυξης και εξάπλωσης του καρκίνου σε μοριακό επίπεδο. Μπορεί να περιορίσει την αγγειογένεση [διαδικασία σχηματισμού νέων αιμοφόρων αγγείων στον καρκινικό όγκο] και τη μετάσταση [εξάπλωση του καρκίνου], ενώ συμβάλλει και στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Η ευεργετική του δράση εντοπίζεται κυρίως στο πεπτικό σύστημα [ π.χ. ορθοκολικός καρκίνος].
Προστασία των αρθρώσεων.
Δεδομένου ότι η κουρκουμίνη έχει αντιφλεγμονώδη δράση, μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη για ασθενείς που πάσχουν από διάφορες μορφές αρθρίτιδας.
Τον κουρκουμά μπορείτε να τον βάλετε όταν βράζετε ζυμαρικά ή ρύζι, επίσης σε πατατοσαλάτα. Ανακατέψτε καστανό ρύζι με σταφίδες και κάσιους με μια πρέζα κουρκουμά, κύμινο και κόλιαντρο. Θα δώσει στα φαγητά σας πολύ ωραία γεύση.
Όταν αισθανόσαστε το κρυολόγημα να πλησιάζει ή είσαστε ήδη κρυωμένοι, σε ένα φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό, ανακατέψτε μισό κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά με ένα κουταλάκι μέλι. Πιείτε το ζεστό μέχρι και τρεις φορές την ημέρα.
Η ημερήσια δόση κουρκουμά που πρέπει να λαμβάνουμε είναι 3γρ. περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού διαιρεμένη σε τρεις δόσης. Χρησιμοποιείστε και λίγο πιπέρι μαζί, αυξάνονται σημαντικά τα συστατικά του κουρκουμά και τα απορροφάει ο οργανισμός καλύτερα.
Εγώ χρησιμοποιώ σκόνη κουρκουμά σε όλα μου τα φαγητά κάθε μέρα. Βάζω λίγο στο πιάτο μου μαζί με πιπέρι καγέν. Πιπέρι καγέν λίγο, γιατί είναι καυτερό. Εκτός ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την υγεία μας, δίνουν στα φαγητά και πολύ ωραίες γεύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου