Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

ΠΕΦ: Το σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων προκαλεί ανισότητες και στρεβλώσεις



Ανισότητες και στρεβλώσεις χαρακτηρίζουν το σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων, υποστηρίζει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), με αφορμή την πρόσφατη ανατιμολόγηση των σκευασμάτων, και αναφέρει ενδεικτικά ότι οδηγεί σε πολύ μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές των παλιών φθηνών φαρμάκων και σε πολύ μικρότερες εκείνες των νέων ακριβότερων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΠΕΦ, «ενώ η συνολική μέση μείωση του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων εκτιμάται σε 3%, η μέση μείωση στα παλιά φθηνά φάρμακα υπολογίζεται σε 15-17%».
Πρόκειται για την 8η συνεχόμενη μείωση ενώ για τα νέα ακριβότερα φάρμακα με τιμές από 30 έως 150 ευρώ η μέση μείωση εκτιμάται σε μόλις 1%, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΠΕΦ.
«Το αποτέλεσμα είναι η εξόντωση των παλαιών φθηνών φαρμάκων, η αδυναμία κυκλοφορίας νέων γενοσήμων, η διάλυση της ελληνικής παραγωγής και η δημιουργία μονοπωλίου εισαγομένων φαρμάκων», αναφέρει η ΠΕΦ και εκτιμά ότι η όποια πρόσκαιρη εξοικονόμηση θα εξανεμιστεί γρήγορα λόγω της αδυναμίας ελέγχου του όγκου και της υποκατάστασης των φθηνών από ακριβότερα σκευάσματα.
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ζητούν να σταματήσουν οι επιλεκτικές δυσανάλογες μειώσεις για τα οικονομικότερα παλαιά φάρμακα και να εστιαστεί η πολιτική εκεί που είναι το πρόβλημα, δηλαδή στον όγκο συνταγογραφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου