Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Σπήλαιο Διρού: Το ωραιότερο λιμναίο σπήλαιο του κόσμου βρίσκεται στη Μάνη

Η ύπαρξη του σπηλαίου Γλυφάδας (ή Βλυχάδας) Διρού, ήταν γνωστή στους ντόπιους από το 1900. Κανένας όμως ε μπορούσε να υποψιαστεί το θαύμα που κρυβόταν μέσα του μέχρι το 1949, ώσπου οι ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, Γιάννης και Άννα Πετρόχειλου άρχισαν να το εξερευνούν συστηματικά. Σήμερα, το μήκος του σπηλαίου ξεπερνά τα 14 χιλιόμετρα και σύμφωνα με τα ευρήματα, ο σχηματισμός του ξεκίνησε εκατοντάδες χρόνια πριν.

Σπήλαιο Διρού: Το ωραιότερο λιμναίο σπήλαιο του κόσμου βρίσκεται στη Μάνη
Στα Δυτικά παράλια της Λακωνικής χερσονήσου, στον Όρμο του Διρού, κάτω από το λιτό τοπίο της επιβλητικής Μάνης, η φύση ετοίμασε ένα θαύμα που ξεπερνά κάθε όριο ομορφιάς.

Κατάλευκοι σταλακτίτες και άγριοι σταλαγμίτες γίνονται ένα με εντυπωσιακές κουρτίνες από αστραφτερούς κρυστάλλους και οδηγούν σε ένα απαράμιλλο θέαμα που αποτελεί από μόνο του λόγο να φτάσετε ως τη Μάνη.
Η ύπαρξη του σπηλαίου Γλυφάδας (ή Βλυχάδας) Διρού, ήταν γνωστή στους ντόπιους από το 1900. Κανένας όμως ε μπορούσε να υποψιαστεί το θαύμα που κρυβόταν μέσα του μέχρι το 1949, ώσπου οι ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, Γιάννης και Άννα Πετρόχειλου άρχισαν να το εξερευνούν συστηματικά. Σήμερα, το μήκος του σπηλαίου ξεπερνά τα 14 χιλιόμετρα και σύμφωνα με τα ευρήματα, ο σχηματισμός του ξεκίνησε εκατοντάδες χρόνια πριν.
Σταλακτίτες του, έχουν βρεθεί ακόμη και σε βάθος 71 μέτρων και μπορεί σήμερα να βρίσκονται κάτω από το νερό, ωστόσο σχηματίστηκαν όταν η επιφάνεια της θάλασσας βρισκόταν πολύ χαμηλότερα από το σημερινό επίπεδο.
Η σημερινή, φυσική του είσοδος έχει διάμετρο μόλις μισού μέτρου και βρίσκεται πολύ κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας, ενώ παλαιότερα διέθετε και επιπλέον εισόδους που με το πέρασμα των χρόνων σταδιακά έκλεισαν.
Όσο για το εσωτερικό του σπηλαίου, τα ευρήματα έχουν φέρει στο φως ακόμη και απολιθωμένα οστά πάνθηρα, ύαινας, λιονταριών, ελαφιών, κουναβιών αλλά και το μεγαλύτερο κοίτασμα ιπποπόταμων της Ευρώπης, ενώ κοντά στη φυσική του είσοδο βρέθηκαν ακόμη και κεραμικά, τα οποία υποδηλώνουν ανθρώπινη παρουσία.
Αν θέλετε και εσείς να το επισκεφθείτε, πρέπει να γνωρίζετε πως η επίσκεψή του μπορεί να γίνει με μικρές βάρκες με οδηγό που θα σας ξεναγήσει και θα σας συστήσει στην ιστορία του σπηλαίου. Το μήκος της τουριστικής διαδρομής είναι 1200 λιμναία και 300 χερσαία μέτρα, ενώ η διάρκεια επίσκεψης είναι περίπου 25’ με τη βάρκα και άλλα 10’ με τα πόδια.
Σε ελάχιστη απόσταση από το σπήλαιο, θα συναντήσετε το Νεολιθικό Μουσείο στο οποίο εκτίθενται ανεκτίμητα σε ιστορική αξία ευρήματα των παλαιολιθικών χρόνων.

Πληροφορίες για το Σπήλαιο Διρού: 27330 52222.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου