Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Κεράσια: Τι προσφέρουν



Χαρακτηριστικό και αγαπημένο φρούτο του Ιουνίου, το οποίο ωστόσο είναι διαθέσιμο μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Ο λόγος για τα κεράσια, που εκτός από... άρωμα καλοκαιριού προσφέρουν και πλήθος πολύτιμων κι ευεργετικών συστατικών.

Ειδικότερα, τα κεράσια περιέχουν φυτικές ίνες, που προάγουν την καλή λειτουργία του εντέρου, καθώς και σημαντικές ποσότητες καλίου και βιταμίνης C, συστατικών

που συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, αντίστοιχα. Επιπλέον, παρέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φώσφορο, μαγνήσιο και μαγγάνιο, ενώ αποτελούν και μία από τις λίγες φυσικές πηγές μελατονίνης, μιας ορμόνης που προάγει τον ύπνο κι έχει συνδεθεί με την αντιμετώπιση της αϋπνίας.

Η θρεπτική αξία των κερασιών ενισχύεται επίσης από την παρουσία υψηλών συγκεντρώσεων αντιοξειδωτικών. Πιο συγκεκριμένα, τα κεράσια είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, συστατικά που ευθύνονται και για το έντονο κόκκινο χρώμα τους. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και βελτίωση της λειτουργίας των αγγείων, ενώ παράλληλα, έχει φανεί πως τα εν λόγω συστατικά ασκούν αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση.

Τέλος, μελέτες υποστηρίζουν πως τα κεράσια μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για άτομα που πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα, καθώς η συστηματική κατανάλωσή τους έχει συσχετισθεί με μικρότερο κίνδυνο έξαρσης των συμπτωμάτων της νόσου.

http://thessbomb.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου