Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Η Ελλάδα θα πληγεί ανεπανόρθωτα από την TTIP – Θα καταστραφούν οι αγρότες και θα καλλιεργούνται μεταλλαγμένα

1Τον κώδωνα του κινδύνου για τη χώρα μας κρούει η Greenpeace σχετικά με την υπό διαμόρφωση συμφωνία της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, καθώς όπως τονίζει χαρακτηριστικά η υπεύθυνη εκστρατείας στο ελληνικό γραφείο της οργάνωσης Ναταλία Τσιγαρίδου «η Ελλάδα θα πληγεί ανεπανόρθωτα από την εφαρμογή της TTIP».

Μάλιστα, δύο μέρες μετά τη διαρροή μεγάλου μέρους του κειμένου της TTIP, και ενώ ήδη περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν υπογράψει εναντίον της συμφωνίας, η Greenpeace, μέσω ανοιχτής επιστολής καλεί τους Έλληνες και Ελληνίδες βουλευτές και ευρωβουλευτές να πάρουν θέση απέναντι στις συμφωνίες TTIP και την αντίστοιχη Περιεκτική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία ΕΕ-Καναδά CETA. Όπως υπογραμμίζει, «με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος των κειμένων είναι πλέον διαθέσιμο προς όλους και ότι ο πάταγος από τις αποκαλύψεις καθιστά το μέλλον της συμφωνίας πιο αβέβαιο από ποτέ, είναι καιρός οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των Ελλήνων πολιτών να τοποθετηθούν δημόσια και ξεκάθαρα: να δηλώσουν ανοιχτά και έμπρακτα την αντίθεσή τους απέναντι σε δύο συμφωνίες που απειλούν την υγεία, την τροφή μας, το περιβάλλον, τα κοινωνικά και εργασιακά μας δικαιώματα και τελικά την ίδια τη δημοκρατία μας».
«Από τα κείμενα που έχουν δημοσιευθεί γίνεται ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει τρόπος να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ, χωρίς να εγκαταλείψει η Ευρώπη τις κόκκινες γραμμές της για την προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων πάνω στα οποία οικοδομήθηκε η Ευρώπη. Οι Έλληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές πρέπει τώρα να κινητοποιηθούν και να πιέσουν την Επίτροπο Μάλμστρομ: αν της προτείνεται μία συμφωνία που βλάπτει τα ευρωπαϊκά και εθνικά συμφέροντα, τότε θα πρέπει να την απορρίψει», τονίζει χαρακτηριστικά η κα Τσιγαρίδου.
Πρόσθεσε δε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι μετά τη διαρροή των εγγράφων Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους σχετικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, όπως ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, αλλά και ο Αυστριακός καγκελ
ριος Βέρνερ Φάιμαν. «Η Ελλάδα θα πληγεί ανεπανόρθωτα από την εφαρμογή της TTIP, ειδικά στον αγροτικό τομέα. Παρά τις περί του αντιθέτου βεβαιώσεις από την ελληνική και την ευρωπαϊκή πλευρά, δεν υπάρχει καμία ένδειξη από την αμερικανική πλευρά για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και του δικαιώματος κάθε χώρας να αρνηθεί την καλλιέργεια μεταλλαγμένων. Η έμπρακτη εναντίωση των Ελλήνων βουλευτών στην TTIP και τη CETA είναι όχι μόνο ζήτημα εθνικού συμφέροντος αλλά και ηθικού χρέους», τονίζει η κα Τσιγαρίδου.

Όπως επισημαίνει, «οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία όπως εξελίσσονται μέχρι σήμερα πρέπει να σταματήσουν. Είναι ζήτημα δημοκρατίας, καθώς μία διαπραγμάτευση σε καθεστώς πλήρους μυστικότητας, δεν μπορεί να εκπροσωπεί τα συμφέροντα των πολιτών. Απαιτείται να γίνει η συζήτηση για ένα ανοιχτό εμπόριο με έναν ανοιχτό διάλογο που θα περιλαμβάνει τους εκλεγμένους αντιπροσώπους των πολιτών αλλά και εκπροσώπους από την κοινωνία των πολιτών, και σε καμία περίπτωση μόνο με την υπερεκπροσώπηση των λόμπι του εμπορίου».
Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την υπεύθυνη εκστρατείας στο ελληνικό γραφείο της οργάνωσης, «όλες οι ενδείξεις και τα έως τώρα κείμενα, καταδεικνύουν ότι αυτό που θα επικρατήσει θα είναι τα συμφέροντα των μεγάλων εταιριών, καθώς οι μικρές και οι μικρομεσαίες εταιρείες δεν εκπροσωπούνται και δεν μπορούν να θέσουν τους όρους του παιχνιδιού». Ενώ, επισημαίνει ότι ζημιωμένοι πρόκειται να βγουν τόσο οι πολίτες όσο και οι επιχειρήσεις και στις δύο όχθες του Ατλαντικού.
Όπως υπογραμμίζει η Greenpeace, «λίγες μέρες πριν την έναρξη του 13ου γύρου των διαπραγματεύσεων για την TTIP στη Νέα Υόρκη, Ομπάμα και Μέρκελ δήλωσαν δημόσια τη στήριξή τους στη συμφωνία κατά τη διάρκεια επίσκεψης του πρώτου στη Γερμανία, που όμως συνοδεύτηκε από διαδηλώσεις ενάντια στην TTIP με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων πολιτών. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί έναν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές τόσο της TTIP όσο και της CETA, ισχυριζόμενη ότι αυτές οι δύο συμφωνίες θα φέρουν μεγάλη οικονομική ανάπτυξη για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ενώ θα συμβάλουν και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με έγκυρες μελέτες όμως, τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα».
Ειδικότερα, η Greenpeace καλεί τους Έλληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές:
Για την TTIP να απαιτήσουν τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων, την απόλυτη διαφάνεια και δημοσιοποίηση όλων των σχετικών εγγράφων, καθώς και την έναρξη ενός δημόσιου και ανοιχτού διαλόγου για τη βελτίωση του εμπορίου.
Για τη CETA να απαιτήσουν τον χαρακτηρισμό της ως μικτή συμφωνία ώστε να συμμετέχουν στην ψήφισή της και τα εθνικά κοινοβούλια και όχι μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων την Παρασκευή 13 Μαΐου να πιέσουν τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Σταθάκη να πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στην TTIP και CETA.
 http://www.xorisorianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου