Δευτέρα, 16 Μαΐου 2016

H Ελλάδα μπορεί να θρέψει τους Έλληνες στο 91,5% των προϊόντων!



Έκθεση της ΠΑΣΕΓΕΣ καταρρίπτει μια για πάντα το μύθο ότι δεν παράγουμε τίποτα και την τρομοκρατία πως, αν χρεοκοπήσουμε, θα πεινάσουμε
Κατηγορηματικά διαψεύδει τη διαδεδομένη στερεότυπη άποψη ότι η χώρα μας «δεν παράγει τίποτα» η νέα έκθεση της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών-ΠΑΣΕΓΕΣ (Αύγουστος 2012).
Σύμφωνα με συγκεκριμένη μελέτη, η διατροφική αυτάρκεια της Ελλάδας ανέρχεται στο 91,5% σε 41 βασικά αγροτικά – διατροφικά προϊόντα και «παραμένει σταθερή» το 2011 με μια ελαφρά μείωση σε σχέση με το 2010. Αυτό σημαίνει επί της ουσίας ότι σήμερα, παρόλο που η Ελλάδα βρίσκεται δύο χρόνια και πλέον υπό το βραχνά του μνημονίου, είναι σε θέση να θρέψει τον πληθυσμό της κατά 91%. «Πρέπει να σταματήσει η απαξίωση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και η τρομοκρατία ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας δεν θα έχουμε να φάμε. Μπορούμε να πάμε σε υπεραυτάρκεια, να παράξουμε νέο πλούτο, να στηρίξουμε τη χώρα», έλεγε χαρακτηριστικά πέρυσι ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας.

ΥΠΕΡΚΑΛΥΨΗ ΣΕ περισσότερα ΑΠΟ ΤΑ ΜΙΣΑ ΒΑΣΙΚΑ ΑΓΑΘΑ

Τα στοιχεία που παρουσίασε η Έκθεση της ΠΑΣΕΓΕΣ δείχνουν ότι σε πέντε τουλάχιστον βασικά είδη η Ελλάδα καλύπτει το 100% της κατανάλωσης: μήλα, κρασί, φρέσκες ντομάτες, αιγοπρόβειο γάλα και κρέας, πεπόνια και βρώμη. Παράλληλα, σε δεκαεπτά είδη την υπερκαλύπτει ξεπερνώντας το 250% της κατανάλωσης: γιαούρτι, φέτα, ρύζι, ελαιόλαδο, σιτάρι σκληρό, αγγούρια, σταφύλια, καρπούζια, βερίκοκα, ακτινίδια, πορτοκάλια, ψάρια, σταφίδα και φυσικά ελιές, (στις τελευταίες η αυτάρκεια πλησιάζει το 1.000%).
Σε πολύ υψηλά επίπεδα (80% και άνω) ανέρχεται η επάρκεια σε επτά είδη: αυγά, μέλι, γραβιέρα και κασέρι, αραβόσιτο, κρέας πουλερικών, αχλάδια και πατάτες. Η επάρκεια σε κεφαλοτύρι, κριθάρι, λεμόνια, αγελαδινό γάλα, και φασόλια καταγράφεται άνω του 50%, ενώ χαμηλότερη είναι σε είδη όπως ρεβίθια, χοιρινό και βόειο κρέας, μαλακό σιτάρι, φακές και ζάχαρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου