Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Κύριε Φάμπρ είστε Persona non grata, δηλώνουν εκατοντάδες καλλιτέχνες που δουλεύουν στην Ελλάδα



Η προσέλευση στην σημερινή συνάντηση των ανθρώπων που εργάζονται στον χώρο του πολιτισμού στην χρεωκοπημένη και μνημονιακή πραγματικότητα, ήταν τεράστια. Πολύ πριν τη μία όπου ήταν το κάλεσμα, ο κόσμος ήταν έξω από το θέατρο Σφενδόνη με μια ένταση και αγωνία για τα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες μέρες στον χώρο του πολιτισμού με τις αποφάσεις του Υπουργείου και του Γιαν Φάμπρ, για ένα Βέλγικο φεστιβάλ χωρίς ελληνικές παραγωγές.

Η συνέλευση ξεκίνησε, και οι τοποθετήσεις ήταν πολλές…αν εξαιρέσουμε κάποιες φωνές που βρήκαν ευκαιρία να μιλήσουν για το «αθάνατο ελληνικό πνεύμα» και τις γνωστές φαντασιώσεις για τον «σπουδαίο πολιτισμό» μας, στους συμμετέχοντες έβλεπες πραγματικά ανθρώπους όλων των ηλικιών, που η κρίση τους έχει πετάξει έξω από τον παραγωγικό ιστό της χώρας, τους έχει περιθωριοποιήσει, και τους έχει αναγκάσει να κάνουν τις όποιες άλλες επιλογές εκτός αυτού που κάποτε είχαν διαλέξει ως επάγγελμα, για να ζήσουν.
Αν έχει κάτι νόημα από όλη αυτή την ιστορία, είναι να ξαναμπεί στο τραπέζι της συζήτησης, το πως το υπουργείο θα ενισχύσει ακριβώς αυτούς τους ανθρώπους, που με πάθος, ατέλειωτη δουλειά και επιμονή, κάνουν τέχνη, ο,τι κι αν σημαίνει τελικά αυτό σήμερα…συγκινούν, αγγίζουν, ευαισθητοποιούν, ανακουφίζουν τους πολίτες με ένα τραγούδι, ένα θεατρικό έργο, μια ερμηνεία, μια παράσταση χορού, μια ταινία.
Και το ΥΠΠΟ, φάνηκε άστοχο, αναίσθητο, αδιάφορο, πάνω σε αυτό ακριβώς το θέμα, που θα έπρεπε να είναι όμως και το κύριο μέλημα του. Δεν προστάτεψε, δεν νοιάστηκε, δεν ενδιαφέρθηκε για όλους αυτούς τους ανθρώπους, μικρούς και μεγάλους, που δεν έχουν εγκαταλείψει όπως τόσοι άλλοι, και πραγματικά προσπαθούν όχι απλά να επιβιώσουν,που είναι ούτως ή άλλως εξαιρετικά δύσκολο, αλλά και να ονειρευτούν, να εμπνευστούν και να εμπνεύσουν…
Αντ’ αυτού, έφερε σαν καλλιτεχνικό διευθυντή ένα «διεθνές όνομα», ποντάροντας στην επικοινωνία και όχι στην ουσία, εξαγριώνοντας τους ανθρώπους για τους οποίους υποτίθεται ενδιαφέρεται.
Οι καλλιτέχνες όμως, ξεθαρεμένοι και πιο πολιτικοποιημένοι (έστω και εξ’ ανάγκης), δεν μασάνε…Οι περισσότεροι ζητούσαν την παραίτηση του Υπουργού και την επανεξέταση των προτάσεων που είχαν κατατεθεί, αλλά και την εξώφληση των προηγούμενων. Αρνήθηκαν να «χρεώσουν» το φιάσκο μόνο στον Βέλγο Φάμπρ, αλλά τόνιζαν ο ένας μετά τον άλλο την τεράστια ευθύνη του Υπουργείου…
Δράσεις ακούστηκαν πολλές και τίποτα δεν έχει κλείσει…Προς το παρόν, τη Δευτέρα στις 12 το πρωί υπάρχει κάλεσμα για συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ κατέληξαν και σε ένα κοινό κείμενο, που διάβασε και έγραψε ο συγγραφέας Γιάννης Μαυριτσάκης.
«Κύριε Φαμπρ
Στο σύντομο πέρασμά σας από τη χώρα μας προλάβατε να διαπράξετε μία σειρά από σοβαρά ατοπήματα, τα οποία συνιστούν βαθύτατες προσβολές για όλους εμάς που υπογράφουμε αυτή την επιστολή, αλλά και για άλλους πολλούς. Συγκεκριμένα:
1. Συμμετέχετε σε μία «αριστοκρατικού τύπου» συνέντευξη με carte de visite (συνθήκη πρωτόγνωρη όχι μόνο γιά τα ηθη του Ελληνικού Φεστιβάλ), από την οποία επιλέξατε να απουσιάζουν οι Έλληνες καλλιτέχνες, αγνοώντας ότι το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, όπως και κάθε άλλο φεστιβάλ, είναι κατά κύριο λόγο δημιούργημα των καλλιτεχνών που το τροφοδοτούν γενναιόδωρα επί χρόνια με το ταλέντο, το πάθος τους και τις πρωτοποριακές ιδέες τους.
2. Παραδεχθήκατε ότι δεν έχετε την παραμικρή ιδέα για τη σύγχρονη ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία, αλλά, παρ’ όλα αυτά, θεωρείτε εαυτόν ικανό να αναλάβει (ως curator!) τον κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό της χώρας, υποβιβάζοντας έτσι τους έλληνες δημιουργούς σε μία θολή, καλλιτεχνικά ανυπόληπτη μάζα, που θα ‘πρεπε να σας οφείλει και ευγνωμοσύνη.
3. Μας συστήνετε , με το καλημέρα, ένα ανοικονόμητο επιτελείο Βέλγων συνεργατών (οι οποίοι, σημειωτέον, μαζί με εσάς θα μισθοδοτούνται από το χρεωκοπήμένο κράτος μας) αποδεικνύοντας έτσι, με τον πιό εύγλωττο τρόπο , ότι η άγνοια σας περί του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού επιθυμείτε να παραμείνει άγνοια.
4. Προσπαθήσατε, με αξιομνημόνευτο θράσος είναι η αλήθεια, να μας εξαπατήσετε, ισχυριζόμενος ότι θα μετατρέψετε σε Διεθνές ένα φεστιβάλ που είναι ήδη Διεθνές από τα γεννοφάσκια του, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ένα πρόγραμμα καθαρά βελγοκεντρικό, με εσάς βεβαίως να αποσπάτε την μερίδα του λέοντος.
5. Αποκλείσατε ουσιαστικά από το (δικό μας) Φεστιβάλ όχι μόνο για φέτος αλλά και για τα επόμενα χρόνια εμάς, τους Έλληνες δημιουργούς, θεωρώντας μας ανάξιους να συμμετέχουμε στην «εγκατάσταση» που εσείς ο ίδιος θα επιμελείσθε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως μας ξαναδοθεί το βήμα, αφού πρώτα θα έχουμε «μυηθεί» (με όρους κανονικότατης εκπαίδευσης) στο προσωπικό αισθητικό σας σύμπαν.
Για όλους αυτούς τους λόγους, για την οίηση και τον απροκάλυπτο καλλιτεχνικό ολοκληρωτισμό που επιδείξατε, έχετε καταστήσει τον εαυτό σας, κύριε Φαμπρ, persona non grata.
Και προς αποφυγή παρανοήσεων, με την παρούσα επιστολή δεν επιχειρούμε να διαπραγματευθούμε μαζί σας, όχι, δεν είμαστε συνδικαλιστές, δεν ζητάμε να μας παραχωρήσετε χρόνο και χώρο στην «εγκατάστασή» σας, ούτε θα φτάναμε ποτέ στο ταπεινωτικό σημείο να διεκδικούμε από σας όσα μας ανήκουν.
Με την παρούσα επιστολή σάς κάνουμε γνωστό, αφενός ότι δεν σας αναγνωρίζουμε ως καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου και αφετέρου ότι οφείλετε να επανορθώσετε τις προσβολές που διαπράξατε εις βάρος μας, κάνοντας το αυτονόητο: επιστρέφοντας την πράξη διορισμού σας (εσείς και οι συνεργάτες σας) στον υπουργό που σας την παρέδωσε.
Αθήνα, 1 Απριλίου 2016″
Η καταγγελία για την παραίτηση του Υπουργού Α. Μπαλτά

Κύριε Υπουργέ,
Συγκεντρωθήκαμε αυθόρμητα σήμερα 1η Απριλίου στο θέατρο ΣΦΕΝΔΟΝΗ, όλοι οι δημιουργοί που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, εκπρόσωποι του θεάτρου, του χορού, του κινηματογράφου, της μουσικής, των εικαστικών και συζητήσαμε διεξοδικά τόσο τον διορισμό εκ μέρους σας του Φλαμανδού καλλιτέχνη Γιαν Φαμπρ ως διευθυντή, όσο και το πρόγραμμα του αναδομημένου διεθνούς  πλέον (;) Φεστιβάλ Αθηνών που από κοινού εξαγγείλατε. Συμφωνήσαμε, με συντριπτική πλειοψηφία, ότι πρόκειται για μια σειρά απαράδεκτων και έκθετων, τόσο νομικά όσο και ηθικά ενεργειών, οι οποίες στρέφονται ευθέως εναντίον της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας και εναντίον των χειμαζόμενων εδώ και χρόνια ή και ανέργων Ελλήνων καλλιτεχνών.
Όλα αυτά αποδεικνύουν πως δεν διαθέτετε ούτε συγκεκριμένη πολιτιστική πολιτική, ούτε όραμα για το παρόν και το μέλλον του σύγχρονου πολιτισμού μας.
Επειδή λοιπόν οι συγκεκριμένες αυτές υπουργικές αποφάσεις σας ελέγχονται ως παράνομες και κυρίως ως εχθρικές προς την ζωντανή δημιουργία και τον πολιτισμό του τόπου μας, επειδή με άλλα λόγια δεν μπορείτε πλέον να μας εκπροσωπείτε, ζητάμε την άμεση παραίτησή σας
Το φεστιβάλ Αθηνών μετά την κατακραυγή του καλλιτεχνικού κόσμου έβγαλε ανακοίνωση που έχει ως εξής:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ,  κατά την 1η του συνεδρίαση σήμερα,   συγκροτήθηκε σε σώμα και ενημερώθηκε για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, καθώς και για τις  εξελίξεις στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του καλλιτεχνικού προγράμματος,  το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αναγνωρίζει  το γεγονός ότι, καθώς ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής ανέλαβε πολύ πρόσφατα τα καθήκοντα του, δεν κατέστη δυνατόν -όπως και ο ίδιος δήλωσε-  να περιλάβει στο φετινό πρόγραμμα άλλες ελληνικές συμμετοχές, πέραν αυτών που υποβλήθηκαν από τους θεσμικούς φορείς. Ταυτόχρονα όμως, το ΔΣ αναγνωρίζει  την ανάγκη διεύρυνσης και εμπλουτισμού του τρέχοντος καλλιτεχνικού προγράμματος  με επιπλέον ελληνικές εκδηλώσεις.
Για το σκοπό αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο αυτού, να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να συγκροτηθεί άμεσα μια επιτροπή που θα επεξεργαστεί –υπό καθεστώς απόλυτης διαφάνειας – τις προτάσεις που έχουν ήδη υποβληθεί επίσημα στο Φεστιβάλ. Η πρωτοβουλία αυτή, αφορά μόνο στη φετινή χρονιά και κρίθηκε αναγκαία από το ΔΣ λόγω της καθυστέρησης στο διορισμό του καλλιτεχνικού διευθυντή.  Η επιτροπή  θα υποβάλει τις προτάσεις της στο ΔΣ, το οποίο και θα αποφασίσει με βάση τις διαθέσιμες ημερομηνίες,  όπως  προκύπτουν από το υπό διαμόρφωση  πρόγραμμα, και  τα οικονομικά δεδομένα του Φεστιβάλ, καθώς παρελήφθη  ταμειακό έλλειμμα που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ.
Το ΔΣ έλαβε επίσης τις πρώτες αποφάσεις σε σχέση με τις αναγκαίες ενέργειες για τη λειτουργική και οργανωτική υποστήριξη του Φεστιβάλ. Στο πλαίσιο δε της καλλιτεχνικής πρότασης του Γιαν Φαμπρ αποφασίστηκε να δοθεί προτεραιότητα στη  δημοσίευση δύο προσκλήσεων ενδιαφέροντος για νέους  Έλληνες καλλιτέχνες κάτω των 35 ετών.
1. Θα επιλεγούν, βάσει αίτησης, 50 νέοι καλλιτέχνες (διαφορετικών ειδικοτήτων), οι οποίοι θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις παραστάσεις, τα εργαστήρια και τα master classes που θα διενεργηθούν στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ.
2. Θα επιλεγούν επίσης,  βάσει αίτησης, 7 νέοι καλλιτέχνες,  για το καλλιτεχνικό σχολείο του Φεστιβάλ (Summer School).
Οι σχετικές προσκλήσεις ενδιαφέροντος θα αναρτηθούν άμεσα στο site του Φεστιβάλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου