Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΦΑΛΙΑΡΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ: Ξεκινούν «κατασχέσεις» σε… επιστροφές φόρου αγροτικού πετρελαίου!



Δεν θα προλάβουν να βάλουν στην τσέπη τους την επιστροφή του ειδικού φόρου που
περίμεναν να εισπράξουν οι αγρότες, για τις ποσότητες πετρελαίου που εφοδιάστηκαν.Το υπουργείο Οικονομικών έκανε δεκτή γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που προβλέπει ότι εάν ο αγρότης έχει οφειλές σε εφορία, τελωνεία και ασφαλιστικά ταμεία, τότε το δημόσιο μπορεί να συμψηφίσει τις ανοικτές οφειλές με τα χρήματα που θα του επέστρεφε.



Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών αφορά και συμψηφισμούς των (ήδη «ψαλιδισμένων» κατά 50%) επιστροφών φόρου πετρελαίου σε αγρότες, με ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, τις οποίες ενδεχομένως θα μπορούσαν να πληρώσουν και με δόσεις!

Σύμφωνα με την γνωμοδότηση, εφορίες και τελωνεία θα συμψηφίζουν τα ποσά που οφείλουν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, με ληξιπρόθεσμα ή και μη ληξιπρόθεσμα χρέη των δικαιούχων προς το Δημόσιο. Στη συνέχεια, αν μετά τους συμψηφισμούς αυτούς με χρέη προς το υπουργείο Οικονομικών απομένουν ποσά προς επιστροφή, τότε αυτά θα μπορούν να συμψηφίζονται και με τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές των δικαιούχων προς τον ΟΓΑ ή άλλα ασφαλιστικά ταμεία! Αν μετά τους συμψηφισμούς αυτούς απομείνει κάποιο υπόλοιπο, οι δικαιούχοι θα πάρουν «τα ρέστα» τους από το δημόσιο

Υπενθυμίζεται ότι τα ποσά των επιστροφών Ε.Φ.Κ. αγροτικού πετρελαίου κίνησης φέτος θα είναι μειωμένα κατά 50% για την περίοδο από την 1η-10-2015 έως την 30η-9-2016, καθώς η επιστροφή έχει περιοριστεί από τα 264 ευρώ ανά χιλιόλιτρο στα 130 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.

Τον υποχρεωτικό συμψηφισμό των επιστροφών του Ε.Φ.Κ. του αγροτικού πετρελαίου ενέκρινε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με την υπ’ αριθμόν 121/2015 γνωμοδότησή του, η οποία έγινε δεκτή την περασμένη Δευτέρα από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την γνωμοδότηση αυτή, η οποία κοινοποιήθηκε με την υπ’ αριθμόν ΠΟΛ.1029/29.2.2016 εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών σε όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες, κατά τη διαδικασία επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης στους αγρότες πρέπει να εφαρμόζονται, μεταξύ άλλων, οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων περί αποδεικτικού ενημερότητας και συμψηφισμού.

Αυτό σημαίνει ότι για να εισπράξουν τις επιστροφές του Ε.Φ.Κ του πετρελαίου κίνησης οι αγρότες θα πρέπει να είναι, κατ’ αρχήν φορολογικά ενήμεροι, δηλαδή να μην έχουν καθόλου οφειλές στις Εφορίες ή στα Τελωνεία, ληξιπρόθεσμες ή μη ληξιπρόθεσμες. Επιπλέον θα πρέπει να έχουν υποβάλει όλες τις απαιτούμενες φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων πέντε ετών.


http://www.zoomblog.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου