Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Li-Fi: Μια σύντομη εισαγωγή στην εναλλακτική λύση του Wi-Fi (βίντεο)

Όλοι γνωρίζουμε το Wi-Fi και την μεγάλη άνθηση που γνωρίζει τελευταία. Σειρά έχει τώρα το Li-Fi, που αν και σε πρώιμο στάδιο ακόμη, υπόσχεται να αλλάξει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο. 
Είναι πολύ πιο γρήγορο από την ήδη υπάρχουσα τεχνολογία, καταναλώνει πολύ λιγότερη ενέργεια και φυσικά προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια. Όπως συμβαίνει με κάθε τεχνολογία, έτσι και αυτή έχει και τα μειονεκτήματά της. Το Li-Fi ή Light Fidelity όπως είναι γνωστό, ήλθε πρόσφατα στο προσκήνιο της επικαιρότητας,

καθώς μια εταιρεία από την Εσθονία, γνωστή υπό την ονομασία Velmenni διεξήγαγε ένα πείραμα σε πραγματικές συνθήκες, πετυχαίνοντας ταχύτητες διαμεταγωγής δεδομένων που αγγίζουν το 1 GBps, 100 φορές πιο γρήγορες σε σχέση με αυτές που προσφέρουν τα δίκτυα Wi-Fi. Σε συνθήκες εργαστηρίου, η γρηγορότερη ταχύτητα που επετεύχθη έφθασε τα 224 GBps και όλα αυτά είναι εφικτά με την απλή δέσμη φωτός.

Σε αυτό το σημείο ας κάνουμε μια σύντομη αναφορά στα βασικά σημεία του άρθρου:
Τι είναι στην πραγματικότητα το Li-Fi;
Πως λειτουργεί το Li-Fi;
Τι το καθιστά ως μια τεχνολογία με πολλές προοπτικές;
Ποια είναι τα προβλήματα με τη χρήση του Li-Fi;
Θα προκαλέσει άραγε επανάσταση;

Τι είναι όμως στην πραγματικότητα το Li-Fi;
Ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του Li-Fi, είναι ο καθηγητής Harold Haas στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και ιδρυτής της εταιρείας pureLiFi που προσπαθεί να προωθήσει τη νέα αυτή τεχνολογία στις μεγαλύτερες αγορές παγκοσμίως. Το Li-Fi εξαρτάται αποκλειστικά από το φως. Με απλούς όρους και όχι σύνθετη ορολογία, το Li-Fi μεταφέρει δεδομένα μέσω κυμάτων φωτός, σε αντίθεση με το Wi-Fi που χρησιμοποιεί μικροκύματα. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι πρόκειται για εντελώς ασύρματη τεχνολογία, χωρίς την ανάγκη χρήσης καλωδίων, που παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με το Wi-Fi. Το Li-Fi λειτουργεί βάσει ασύρματων πρωτοκόλλων, σαν τα Wi-Fi 802.11. Επίσης για να υποστηριχθεί από τις συσκευές, θα πρέπει αυτές να ενσωματώνουν και έναν ειδικό αισθητήρα φωτός. Οι αισθητήρες φωτός, γνωστοί και ως ανιχνευτές φωτός είναι αισθητήρες που μπορούν να ανιχνεύσουν εισερχόμενο φως.

Πώς λειτουργεί το Li-Fi;
Το Li-Fi λειτουργεί σαν την υπέρυθρη λειτουργία της τηλεόρασης, που βασίζεται σε μια απλή αρχή. Μια εντολή δίνεται (για παράδειγμα αλλαγή καναλιού, όταν πιέζετε ένα κουμπί) και αυτή η εντολή μετατρέπεται σε binary code. Ο κώδικας αυτός, μεταφέρεται μέσω υπέρυθρων μικροκυμάτων και τα κύματα φωτός προσλαμβάνονται έπειτα από την τηλεόραση, που αποκωδικοποιεί την εντολή και διενεργεί την αντίστοιχη ενέργεια. Στη συνέχεια ακολουθεί ένα infographic για να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο λειτουργίας του. Βλέπουμε ότι το router βρίσκεται σε ένα καλώδιο και αυτό με τη σειρά του είναι τοποθετημένο σε λαμπτήρες LED στο σπίτι σας. Οι λαμπτήρες LED μεταφέρουν τα δεδομένα, ενώ ο ανιχνευτής φωτός στο τηλέφωνό σας ή στο laptop σας ανιχνεύει τα συγκεκριμένα κύματα φωτός και τα αποκωδικοποιεί. 

Με απλά λόγια, οπουδήποτε ο ηλεκτρονικός λαμπτήρας στέλνει φως το οποίο φως μπορεί να το δει η συσκευή, έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο και φυσικά σε ταχύτητες γρηγορότερες από το Wi-Fi. Το Li-Fi απαιτεί η συσκευή να έρχεται σε άμεση επαφή με την πηγή της ακτίνας φωτός που είναι απαραίτητη για την μεταφορά των δεδομένων. Συνεπώς αν και το Wi-Fi μπορεί να ξεπεράσει τους τοίχους και να μεταδοθεί το σήμα μέσω αυτών, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό στη τεχνολογία Li-Fi.



Τι το καθιστά ως μια τεχνολογία με πολλές προοπτικές;
Δεν θα ανησυχείτε για συμφόρηση των ραδιοκυμάτων αλλά ούτε και για νεκρές ασύρματες ζώνες.
Είναι πολύ γρηγορότερη η διαμεταγωγή δεδομένων μέσω τεχνολογίας Li-Fi σε σύγκριση με τα Wi-Fi.
Απαιτεί λιγότερη ενέργεια για την λειτουργία του σε σχέση με το Wi-Fi. Επιπλέον αν οι ανιχνευτές φωτός που μιλήσαμε παραπάνω, διαθέτουν ηλιακά κελιά, όπως ελπίζει να γίνει μελλοντικά ο Haans, θα είστε σε θέση ταυτόχρονα να φορτίζετε ασύρματα την συσκευή αλλά παράλληλα και να έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Η τεχνολογία αυτή, θεωρείται πιο ασφαλής σε σχέση με το Wi-Fi, καθώς δεν θα μπορεί ένα άτομο εκτός σπιτιού να hackαρει το σύστημα και να εισέλθει σε αυτό, καθώς δεν θα έχει πρόσβαση στην ακτίνα φωτός. Αλλά όμως, όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρει το Techcrunch κάτι τέτοιο ενδέχεται να αλλάξει μελλοντικά, όπως συμβαίνει και με πολλές νέες τεχνολογίες, ιδιαίτερα αυτές που τείνουν να γίνουν δημοφιλείς.

Ποια είναι τα προβλήματα με τη χρήση του Li-Fi;
Έκρινα ότι δεν θα μπορούσα να ολοκληρώσω το άρθρο μου αν δεν κάνω και μια σύντομη αναφορά στα προβλήματα που παρουσιάζει το Li-Fi και αφορούν στην πρακτική εφαρμογή στην καθημερινότητά μας. Ένα από αυτά, είναι ότι η τεχνολογία αδυνατεί να λειτουργήσει κάτω από το φως του ηλίου, καθώς οι ανιχνευτές φωτός δεν θα είναι σε θέση να αναγνωρίσουν την δέσμη φωτός που είναι απαραίτητη για την μεταφορά των δεδομένων. Είναι σε θέση να λειτουργήσει όμως σε κάποιο ορισμένο ατμοσφαιρικό φως, χωρίς το ορισμένο να ορίζεται επακριβώς. Επιπλέον όμως είπαμε απαιτεί δέσμη φωτός, ως εκ τούτου αν μετακινηθείτε σε άλλο δωμάτιο από εκεί που υπάρχει ο λαμπτήρας LED και εξασφαλίζει τη δέσμη φωτός δεν θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να χρειάζεται ξεχωριστό λαμπτήρα στο δωμάτιό σας. Και τέλος, το κόστος του εξοπλισμού για την χρήση της τεχνολογίας, είναι ένας ακόμη ανασταλτικός παράγοντας της χρήσης του.

Θα φέρει άραγε την επανάσταση, όπως υπόσχεται;
Δυστυχώς σε αυτό το ερώτημα είναι δύσκολο να απαντήσουμε σε αυτή τη φάση. Πολλές πλευρές επισημαίνουν ότι ίσως δεν αντικαταστήσει την ήδη υπάρχουσα τεχνολογία Wi-Fi, απλά μπορεί ίσως να λειτουργήσει συμπληρωματικά αυτής. Η PureLiFi μάλιστα επιδεικνύει σε μια εικόνα, ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα καθημερινής δραστηριότητας του ανθρώπου που εισέρχεται στο σπίτι του, αφήνοντας το δίκτο 3G του παρόχου, συνδέεται στο Wi-Fi του σπιτιού και τέλος όταν πάει στο δωμάτιό του συνδέεται στο Li-Fi. Πιθανόν δεν θα έχουμε μαζική διάθεση της υπηρεσίας σύντομα. Η PureLiFi ελπίζει να καταφέρει να το προωθήσει εμπορικά και να το καταστήσει διαθέσιμο το τρίτο τρίμηνο του 2016.

Επιλογικά - συμπερασματικά
Η τεχνολογία Li-Fi είναι κάτι το καινούργιο στο χώρο του διαδικτύου και μπορεί κάποια στιγμή να συμπληρώσει ή ακόμη και να αντικαταστήσει την τεχνολογία των δικτύων Wi-Fi, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο δεν θα συμβεί, τουλάχιστον σύντομα. Σε κάθε περίπτωση όμως, αποτελεί μια σημαντική ένδειξη ότι η τεχνολογία εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς και δοκιμάζονται νέες πρακτικές. Μένει να φανεί το μέλλον του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου