Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Έξυπνη και ασφαλής μετακίνηση στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης


Της 
Φανής Σοβιτσλή fanisovi@gmail.com
Σε λειτουργία αναμένεται να τεθεί μέχρι τα Χριστούγεννα το κέντρο ελέγχου κυκλοφορίας στην ανατολική περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, το οποίο ήταν παροπλισμένο τα τελευταία πέντε χρόνια. Το σύστημα, που διαθέτει πέντε μεγάλες πινακίδες και δεκαεπτά κάμερες, θα αναπτυχθεί σε μήκος 13 χιλιομέτρων, από το Φοίνικα μέχρι το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, με στόχο την ενημέρωση των οδηγών για οτιδήποτε συμβαίνει στο δρόμο.

Ο διαγωνισμός για την εκ νέου λειτουργία του κέντρου θα προκηρυχθεί από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία εκτιμά ότι θα υπάρξει ανάδοχος μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Το ποσό που θα διατεθεί για το έργο ανέρχεται σε 200.000 ευρώ, το οποίο ήδη ενέκρινε στην τελευταία συνεδρίασή του το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων Στάθη Αβραμίδη οι πέντε πινακίδες μεταβαλλόμενων μηνυμάτων και οι δεκαεπτά κάμερες είχαν περιπέσει σε αχρησία και είχαν υποστεί φθορές, καθώς την τελευταία φορά που δημοπρατήθηκε το έργο της συντήρησης και της λειτουργίας του κέντρου δεν υπήρξε ανάδοχος.
“Στόχος της διοίκησης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι να λειτουργήσει το κέντρο άμεσα, καθώς είναι απαίτηση χιλιάδων οδηγών να ενημερώνονται για οτιδήποτε συμβαίνει στο δρόμο, από μποτιλιριάσμα μέχρι τροχαίο ατύχημα κ.λπ.”, τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης.

ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΜΕΣΩ INTERNET
Σύμφωνα με τα στοιχεία των τεχνικών υπηρεσιών της ΠΚΜ το σύστημα πληροφόρησης των χρηστών στήθηκε τη διετία 2007-2009 και τα μηνύματα που περνούσαν από τις πινακίδες χαρακτηρίστηκαν πολύ χρήσιμα για τους οδηγούς, καθώς τους ενημέρωναν για τις κυκλοφοριακές συνθήκες και τους κινδύνους από έκτακτα καιρικά φαινόμενα, τους προειδοποιούσαν για τυχόν ατυχήματα αλλά και για τους χρόνους πρόσβασης σε διάφορα σημεία. Η πληροφόρηση προβλέπεται να δίνεται και μέσω διαδικτύου ή κινητών τηλεφώνων για όσους προτίθενται να χρησιμοποιήσουν την περιφερειακή. Η εικόνα μάλιστα σε όλο το μήκος των 13 χλμ. και στις δύο κατευθύνσεις θα μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο.
Όπως εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, ιδιαίτερη χρησιμότητα έχει το σύστημα σε καταστάσεις κακοκαιρίας (ειδικά το χειμώνα με τον παγετό). Μεγάλη επίσης είναι και η βοήθεια που προσφέρει το συγκεκριμένο σύστημα στην Τροχαία, στην Αστυνομία, στο ΕΚΑΒ και σε άλλες υπηρεσίες, που θα μπορούν να επεμβαίνουν άμεσα.
ΕΥΦΥΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ
Το ευφυές συγκοινωνιακό σύστημα, όπως ονομάζεται, καλύπτει 13 χλμ., ενώ ο εξοπλισμός του εκτός από τις πινακίδες και τις κάμερες περιλαμβάνει και οκτώ κεντρικούς σέρβερ, που διοχετεύουν δεδομένα σε μία κεντρική βάση. Στη διάρκεια της λειτουργίας του στα πρώτα χρόνια έδινε τη δυνατότητα να καταγράφονται διάφορες παραβατικές συμπεριφορές (κλοπές καλωδίων, παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας κ.λπ.). Επίσης προσφέρει τη δυνατότητα να κρατούνται στατιστικά στοιχεία για όλα τα συμβάντα κι έτσι οι αρμόδιοι να μπορούν να κάνουν τις κατάλληλες παρεμβάσεις, ώστε να περιορίζουν τα ατυχήματα και να αποκαθιστούν τυχόν φθορές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου