Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Η Ζωή επιμένει στον απολογισμό της ότι το χρέος δεν πρέπει να πληρωθεί


Η Ζωή επιμένει στον απολογισμό της ότι το χρέος δεν πρέπει να πληρωθείΗ ΠτΒ στη συνέντευξη Τύπου άφησε αιχμές για όσους κατέκριναν έντονα τις εργασίες της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους 

Απολογισμό για το έργο της τους τελευταίους μήνες κάνει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία δεν απέφυγε να ρίξει «καρφιά» σε αρκετούς, ενώ επέμεινε στην άποψή της για το χρέος ότι δεν πρέπει να πληρωθεί.



Στη συνέντευξη Τύπου, που ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση, η πρόεδρος της Βουλής άρχισε σε πρώτο πρόσωπο και για αρκετή ώρα, να αναφέρει τα όσα υλοποίησε από εκείνα που είχε υποσχεθεί. Συνέχισε αφήνοντας αιχμές για όσους κατέκριναν έντονα τις εργασίες της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους. Το πόρισμα της Επιτροπής, συνέχισε η κ. Κωνσταντοπούλου, θεμελιώνει «το συμπέρασμα ότι το χρέος είναι παράνομο, επονείδιστο και μη βιώσιμο, άρα δεν μπορεί να πληρωθεί. Αυτά τα συμπεράσματα θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ουσιαστικής συζήτησης και όχι ευτελιστικών υπονοούμενων στα οποία έχουν καταφύγει κυρίως οι εκπρόσωποι της διαπλοκής γιατί αντιλαμβάνονται ότι το πόρισμα αποκαλύπτει και τη δική τους συνευθύνη.
Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της σύστασης της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι τη χαιρέτισαν προσωπικότητες διεθνούς ακτινοβολίας και ότι στις εργασίες της συμμετείχαν και πολιτειακοί παράγοντες όπως ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Στη συνέχεια, η κ. Κωνσταντοπούλου στράφηκε κατά του Γιάννη Στουρνάρα, κατηγορώντας τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για έλλειψη συνεργασίας, τόσο σε ό,τι αφορά την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όσο και την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ο κ. Στουρνάρας αρνήθηκε να προσέλθει στην Επιτροπή Θεσμών για την υπόθεση Siemens, όπου κλήθηκε επειδή ως υπουργός Οικονομικών υπέγραψε τον συμβιβασμό με την εταιρεία. Επίσης αρνήθηκε να χορηγήσει στην Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους τα στοιχεία κίνησης των δανειακών συμβάσεων της χώρας, επικαλούμενο το τραπεζικό απόρρητο.
«Δεν νοείται να πραγματοποιεί η Βουλή λογιστικό έλεγχο του χρέους και η Τράπεζα της Ελλάδος να αρνείται να χορηγήσει τις κινήσεις των τραπεζικών συμβάσεων. Είναι πρωτοφανές να γίνεται επίκληση τραπεζικού απορρήτου έναντι της Βουλής για συμβάσεις που αφορούν το κράτος», είπε ακόμη η κ. Κωνσταντοπούλου, σημειώνοντας ότι η έλλειψη συνεργασίας θεσμικού παράγοντα με κοινοβουλευτική επιτροπή δεν αποτελεί αποδεκτή συμπεριφορά, για αυτό και το επόμενο διάστημα, μετά τη διακοπή εργασιών της Βουλής, «θα υπάρξουν και οι δέουσες διαδικασίες προκειμένου ο διοικητής της ΤτΕ να προσέλθει στις αρμόδιες επιτροπές και να χορηγήσει τα στοιχεία που οφείλει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου