Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Με λίστα και όχι σταυρό προτίμησης οι πρόωρες εκλογές

  • Η κ. Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην Ελλάδα, λόγω… συγκυριών.
  • Τι προβλέπει το Σύνταγμα.
Με λίστα, και όχι με σταυρό προτίμηση, αναμένεται να διεξαχθούν οι νέες, πρόωρες εκλογές που επίκεινται στην Ελλάδα, βάσει του ισχύοντος εκλογικού νόμου 3231/2004.

Ειδικότερα, βάσει του ισχύοντος νόμου, ο οποίος μάλιστα είχε αλλάξει με νομοθετική πρωτοβουλία του... τότε υπουργού Εσωτερικών και νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ορίζει πως σε περίπτωση διαδοχικών εκλογών, οι οποίες γίνονται πριν περάσουν 18 μήνες από τις προηγούμενες, αυτές δε θα γίνουν με σταυρό προτίμησης, αλλά με λίστα, όπως στις εκλογές του 1985.
Η τροπολογία αυτή δίνει ουσιαστικά τη λύση στο αντάρτικο που αντιμετωπίζει ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς με τις λίστες θα μπορέσει να «διώξει» τους διαφωνούντες… συντρόφους από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο νόμος φέρνει και μια πρωτιά για την Ελλάδα, καθώς για πρώτη φορά τα ηνία ως υπηρεσιακός, έστω, πρωθυπουργός, θα αναλάβει γυναίκα.
Ειδικότερα, η Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου, πρόεδρος του Αρείου Πάγου, θα αναλάβει κατά το νόμο υπηρεσιακή πρωθυπουργός εάν γίνουν πρόωρες εκλογές, όπως ορίζει το Σύνταγμα.
Η κ. Θάνου ανέλαβε την προεδρία του Αρείου Πάγου μετά την συνταξιοδότηση του προκατόχου της Αθανάσιου Κουτρουμάνου, έπειτα από σχετική πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Νικ. Παρασκευόπουλου και την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου στο τέλος Ιουνίου.
Μέχρι τότε ήταν αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.
Εάν παραιτηθεί λοιπόν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναλάβει πρωτοβουλία για συγκρότηση νέας κυβέρνησης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προχωρήσει σε διαβούλευση με τους πολιτικούς αρχηγούς και αν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κοινοβουλευτικής κυβέρνησης, θα διαλύσει τη Βουλή και θα προκηρύξει εκλογές.
Σύμφωνα με τη διαδικασία η πρώτη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πηγαίνει στον αρχηγό του δεύτερου -σε κοινοβουλευτική δύναμη- κόμματος δηλαδή τον κ. Βαγέλλη Μεϊμαράκη και, αν δεν τελεσφορήσει, στον αρχηγό του τρίτου κόμματος.
Αν και πάλι οι διαδικασίες οδηγηθούν σε αδιέξοδο τότε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος θα καλέσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς σε μια ύστατη προσπάθεια συνεννόησης.
Η κάθε διερευνητική εντολή διαρκεί έως και τρεις ημέρες.
Εάν διαπιστωθεί βέβαιη προσφυγή σε πρόωρες κάλπες τότε ορίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές εντός 21 ημερών.

http://greece-salonika.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου