Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Όλα τα πρωινά του κόσμου: τι τρώνε για πρωινό σε 20 χώρες

Το πρωινό έχει τη δική του φιλοσοφία, έρχεται να μας τονώσει μετά τη βραδινή νηστεία, να μας χαρίσει ενέργεια και να μας βοηθήσει να ξεκινήσουμε την ημέρα μας με τον πιο γευστικό τρόπο –δεν είναι άλλωστε τυχαίο που πολλοί το ονομάζουν το «πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας». Ίσως είναι, όμως, και το πιο «δύσκολο» γεύμα της ημέρας τις καθημερινές, όταν όλοι βιάζονται να πάνε στις δουλειές τους και καταλήγουν να φεύγουν από το σπίτι με μερικές γουλιές καφέ και λίγο ψωμί με μαρμελάδα στην καλύτερη περίπτωση.

Γι’ αυτό, ας προτιμήσουμε μια άνετη και ξεκούραστη μέρα, όπως το Σάββατο ή την Κυριακή, κι ας κάνουμε ένα ταξίδι σε διάφορες χώρες του κόσμου, για να δούμε τι συνηθίζουν να τρώνε για πρωινό και πόσο διαφέρει από το δικό μας.
Αυστραλία: Ένα τυπικό πρωινό στην Αυστραλία περιλαμβάνει κρύα δημητριακά και τοστ μεvegemite, που είναι ένα αυστραλιανό άλειμμα με λαχανικά και μπαχαρικά, σκούρο και αλμυρό.
WWW.WIKIPEDIA.COM
Σκωτία: Απλό, αλλά υγιεινό, το σκωτσέζικο πρωινό συνήθως είναι ένα μπολ porridge, δηλαδήλιωμένα δημητριακά σε νερό, γάλα ή και τα δύο, στο οποίο μπορεί να προσθέσουν ζάχαρη, μέλι, μπαχαρικά, λαχανικά κ.ά.
Βραζιλία: Στη μακρινή χώρα της Νότιας Αμερικής το πρωινό απαρτίζεται από τυριά, χοιρομέρι και ψωμί, τα οποία συνοδεύουν τον καφέ και το γάλα. 
Κίνα: Το παραδοσιακό πρωινό διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, αλλά πολύ δημοφιλή είναι ταdim sum, ένα είδος ντάμπλινγκ που ετοιμάζεται σε μικρές μπουκιές και σερβίρεται σε μικρά καλαθάκια ή πιάτα.
WWW.WIKIPEDIA.COM
Ελβετία: Οι Ελβετοί προτιμούν να ξεκινούν την ημέρα τους με Birchermüesli (μούσλι), που στην ουσία είναι ωμή βρώμη και δημητριακά με αποξηραμένα και φρέσκα φρούτα, σερβιρισμένα με γάλα ή γιαούρτι. 
Κολομβία: Το παραδοσιακό πρωινό στην Μπογκοτά είναι το changua, δηλαδή σούπα με αβγά, γάλα και φρέσκο κρεμμυδάκι.
Ινδονησία: Το Nasi goreng προτιμάται συχνά στην Ινδονησία στο πρωινό γεύμα και είναιτηγανητό αβγό, τηγανητό ρύζι και μερικές φορές κρέας ή θαλασσινά.
Γερμανία: Κρύα κρεατικά, συμπεριλαμβανομένου και του λουκάνικου, ντόπια τυριά και φρεσκοψημένο ψωμί είναι οι πρωταγωνιστές του γερμανικού πρωινού.
WWW.WIKIPEDIA.COM
Πακιστάν: Εκεί το ρίχνουν στο κρέας από το πρωί, με πρωινό όπως το Nihari, το οποίο είναιζωμός που αποτελείται από μοσχαρίσιο ή αρνίσιο κρέας, κόκαλο με μεδούλι και διάφορα άλλα συστατικά.
Κούβα: Το τυπικό πρωινό της Κούβας περιλαμβάνει cafe con leche –καφέ με γάλα-, ο οποίος σερβίρεται με tostada, δηλαδή ψημένο ψωμί με βούτυρο σε φέτες, το οποίο συνηθίζουν να βουτούν στον καφέ. 
Ισραήλ: Ένα δημοφιλές πιάτο πρωινού στο Ισραήλ είναι το shakshuka: αβγά, μαγειρεμένα σε πικάντικη σάλτσα ντομάτας και σερβιρισμένα με συνοδευτική πίτα.
Αγγλία: Ένα πρωινό που ίσως έχουν φάει οι περισσότεροι και περιλαμβάνει αβγά, λουκάνικο, μπέικον, φασόλια και μανιτάρια.
Γαλλία: Οι Γάλλοι επιλέγουν να ξεκινήσουν την ημέρα τους γλυκά, με κρουασάν ή άλλα γλυκίσματα, όπως ψωμί με σοκολάτα και καφέ.
Πολωνία: Το πρωινό των Πολωνών μοιάζει πολύ με των Γερμανών και περιέχει ψωμάκια με διάφορα γλυκά και αλμυρά τόπινγκ, όπως κρέας, λουκάνικο, τυρί, βούτυρο, μαρμελάδα και spread σοκολάτας.
WWW.WIKIPEDIA.COM
Ρωσία: Το παραδοσιακό, ρώσικο πρωινό είναι το sirniki, δηλαδή τηγανίτες με ξινόκρεμα, μαρμελάδα, μέλι ή σάλτσα μήλου. Η ζεστή βρώμη είναι επίσης μια επιλογή, ενώ συνήθως από το τραπέζι δεν λείπει το ψωμί σίκαλης.
Ινδία: Στο νότιο κομμάτι της χώρας, το Idli wada είναι ένα παραδοσιακό πρωινό που αποτελείται από κέικ με μαύρες φακές που έχουν υποστεί ζύμωση και ρύζι και σερβίρεται με chutney (μείγμα μπαχαρικών, λαχανικών ή φρούτων) και sambar (ζωμός με βάση τις φακές.
Πορτογαλία: Ένα κλασικό πορτογαλέζικο πρωινό συνδυάζει γεμιστά κρουασάν ή ψωμί με μαρμελάδα ή τυρί και –φυσικά- καφέ.
WWW.WIKIPEDIA.COM
Μεξικό: Τα chilaquiles, δηλαδή κάτι σαν τσιπς τορτίγιας με καυτερή σάλτσα και τα τηγανητά αβγά με διάφορα τόπινγκ όπως αβοκάντο, δεν λείπουν εύκολα από το μεξικάνικο πρωινό.
Τουρκία: Ψωμί, τυρί, βούτυρο, ελιές, αβγά, αγγούρια, χοιρομέρι, μέλι και kaymak (καϊμάκι) είναι τα απαραίτητα υλικά του τούρκικου πρωινού, το οποίο μπορεί επίσης να περιλαμβάνειsucuk, δηλαδή πικάντικο τούρκικο λουκάνικο και τούρκικο τσάι.
Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής: Τα καλούδια του πρωινού στις Η.Π.Α. διαφέρουν από πολιτεία σε πολιτεία και από μέρος σε μέρος, αλλά οι κλασικές επιλογές έχουν να κάνουν με αβγά, τηγανίτες, μπέικον και δημητριακά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου