Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Oι εξηγήσεις Καμμένου γιατί επέλεξε να δώσει 500 εκατ. για τα αεροσκάφη


Oι εξηγήσεις Καμμένου γιατί επέλεξε να δώσει 500 εκατ. για τα αεροσκάφη

Υπεραμύνθηκε ο Πάνος Καμμένος της επιλογής της κυβέρνησης να διαθέσει το ποσό που σύμφωνα με δημοσιεύματα θα ανέλθει στα 500 εκατ. δολάρια, για να ανακατασκευάσει πέντε παλαιά πολεμικά αεροσκάφη.
Απαντώντας στη Βουλή, όπου έφεραν το θέμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Αμυνας επέμεινε ότι «κάναμε ό,τι μας είπε το Πολεμικό Ναυτικό», ότι «αυτή η επιλογή ήταν η καλύτερη» και πως «τα αεροπλάνα γίνονται καινούργια».

Σύμφωνα με τον υπουργό, σε 12 μήνες θα παραλάβουμε το πρώτο αεροσκάφος μετά τον εκσυγχρονισμό του, ενώ υποστήριξε πως «αν επιλέγαμε τη λύση που ήθελαν εταιρίες και εκδότες και αγοράζαμε καινούργιο, θα παίρναμε το πρώτο σε 19 μήνες και με μεγάλη προκαταβολή».
Επί της ουσίας ο υπ. Άμυνας απάντησε ότι αν δεν ενέκρινε την προσφορά ως την 15η Μαρτίου του 2015 τότε θα έχανε την προθεσμία των ΗΠΑ. «Υπεγράφη την τελευταία ημέρα που υπήρχε ως όριο για να δεχθούμε την απόφαση της αμερικανικής γερουσίας.
Το σύστημα χρηματοδότησης δεν είναι εταιρικό αλλά διακρατικό. Την ημέρα που τελείωνε η τελευταία ημερομηνία για την συμφωνία υπογράψαμε».
Ο Π. Καμμένος ισχυρίστηκε ότι όλη η υπόθεση σχετίζεται με την… αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ. «Δεν θέλω να μπλέξω σε παιχνίδι για το αν θα πρέπει να χτυπηθεί ο Μεϊμαράκης ή ο Δένδιας» τόνισε.
Οπως είπε, το 2009, με απόφαση του πρώην προέδρου της Βουλής καθηλώθηκαν τα 5 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P-3B. «Καθήλωσαν τα αεροπλάνα για να πάρουν καινούργια γιατί θα έπαιρναν πολλοί μίζες» είπε αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς.
Με αφορμή την διαρροή των πρακτικών στον Τύπο, ο υπ. Αμυνας σημείωσε: «Είναι η πρώτη φορά που διαρρέουν πρακτικά από τη Επιτροπή Εξοπλισμών που είναι απόρρητη. Κάποια συμφέροντα μοιράζουν χρήμα για να πάρουν χαρτιά».
Αναφερόμενος στα εξοπλιστικά γενικώς, σημείωσε ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου «έχει πάρα πολλούς φακέλους για εξοπλιστικά» και «θα πάνε πολλοί φυλακή».
Ο βουλευτής της ΝΔ Εμ. Κεφαλογιάννης ρώτησε τον υπουργό «γιατί η χώρα να πληρώσει 100 εκατ. δολάρια για κάθε αεροπλάνο σε αυτή τη συγκυρία;».
«Ο κ. Δένδιας έχει απαντήσει στα ερωτήματά σας καθώς όχι μόνο υπέγραψε το συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλά πρόσφατα βγήκε δημόσια και το υποστήριξε» απάντησε ο κ. Καμμένος.
Υπενθύμισε ότι ανάλογη απόφαση είχε πάρει το ΚΥΣΕΑ επι πρωθυπουργίας Σαμαρά, ενώ διέψευσε όσα γράφονται σχετικά με το κόστος του προγράμματος. «Το συνολικό ποσό είναι η οροφή. Δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς έκπτωση 20% (…) Τα 150 εκατ. δολάρια θα πάνε στην ΕΑΒ» σημείωσε για να προσθέσει: «Υπάρχει Ελληνας που δεν θέλει να εξασφαλίζει δουλειά στην ΕΑΒ;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου