Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Θεσσαλονίκη: Η Γ' Σεπτεμβρίου μέσα από τα μάτια φοιτητών




Μέσα από τις φρέσκες ιδέες και τη νεανική ματιά των φοιτητών «μεταμορφώνεται» η οδός Γ' Σεπτεμβρίου, από τον Κεδρηνό Λόφο μέχρι και το παράλιο μέτωπο του Θερμαϊκού, στο πλαίσιο διεθνούς φοιτητικού διαγωνισμού.
ΤΗΣ ΛΙΝΑΣ ΚΟΪΝΑ
Μεταπτυχιακοί φοιτητές ξένων και ελληνικών πανεπιστημίων συμμετείχαν στον διεθνή φοιτητικό διαγωνισμό με θέμα την «Ανασύνθεση του τοπίου της Θεσσαλονίκης, από το δάσος στη θάλασσα, επί της οδού Τρίτης Σεπτεμβρίου». Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού Αρχιτεκτονικής Τοπίου θα παρουσιαστούν στο διεθνές συμπόσιο με τίτλο: «Landarch-Competition 2014», τη Δευτέρα 25 Μαΐου, στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου του δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση διοργανώνεται, από τις 9.30 π.μ. έως τις 2 μ.μ., από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Αρχιτεκτονική Τοπίου του ΑΠΘ.

Ανασύνθεση
Το θέμα του διαγωνισμού αναφέρεται στη φυσική δίοδο της Θεσσαλονίκης, από τον Κεδρηνό Λόφο έως το παράλιο μέτωπο του Θερμαϊκού, μαζί με πεδία και τοποθεσίες εξαιρετικής σημασίας, που γειτνιάζουν. Ετσι, οι φοιτητές κατέθεσαν τις προτάσεις τους για την ανασύνθεση του τοπίου από το Ρέμα Χορτατζήδων στο Σέιχ Σου μέχρι και την Παραλία, συμπεριλαμβάνοντας το δημαρχείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, την Διεθνή Εκθεση, το 3ο Σώμα Στρατού, τα Πρωτοχριστιανικά αρχαιολογικά ευρήματα, το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, τον υπόγειο σταθμό μετρό, το Μουσείο Αθλητισμού, το Ιβανώφειο γήπεδο και το Καυταντζόγλειο στάδιο.
Οι μεταπτυχιακοί κατέθεσαν νέες ιδέες για την αναμόρφωση της εικόνας του χώρου, την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής και του περιβάλλοντος, την προώθηση μέσω του σχεδιασμού τοπίου της βιωσιμότητας της περιοχής και τη μετατροπή του υπάρχοντος αστικού τοπίου σε τόπο βιωμάτων και απόλαυσης για κατοίκους και επισκέπτες.
Αναδιανομή του χώρου
«Από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο μέχρι το δημαρχείο Θεσσαλονίκης είναι δύο... βήματα, αλλά κανείς δεν επιλέγει σήμερα τη συγκεκριμένη διαδρομή, διότι είναι τελείως ακατάλληλη οικολογικά, αντιληπτικά και κοινωνικά», ανέφερε στον «Α» η καθηγήτρια του μεταπτυχιακού προγράμματος του ΑΠΘ Αρχιτεκτονική Τοπίου, Μαρία Ανανιάδου – Τζημοπούλου, εξηγώντας ότι οι εργασίες προβλέπουν καλύτερη αναδιανομή του ελεύθερου χώρου, καλύτερη περιβαλλοντική σύνδεση του δάσους με την Παραλία, ρύθμιση των κινήσεων των επισκεπτών των μουσείων και άλλων χώρων, ώστε να μπορούν να σταθούν και να απολαύσουν το βουνό ή τη θάλασσα. Οπως τόνισε η κ. Ανανιάδου-Τζημοπούλου, είναι μία ρεαλιστική πρόταση, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τους αρμόδιους φορείς.
  Τα βραβεία
 Το πρώτο βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από το ποσό των 3.000 ευρώ, απέσπασε η εργασία «Framework in Progress», την οποία εκπόνησαν φοιτητές από τρία γαλλικά πανεπιστήμια, το δεύτερο βραβείο (2.000 ευρώ) κέρδισε η εργασία φοιτητών από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα της Σουηδίας με θέμα «Contain and Connect» και το τρίτο βραβείο (1.000 ευρώ) η εργασία «Through Saloniki Valley», που εκπονήθηκε από φοιτητές του πανεπιστημίου του Kassel, από τη Γερμανία.
Να σημειωθεί ότι η προκήρυξη του Διεθνούς Φοιτητικού Διαγωνισμού Αρχιτεκτονικής Τοπίου, με τίτλο: «Designing the cityscape from the forest to the waterfront. Tritis Septemvriou Street» διακινήθηκε, παγκοσμίως, σε όλα τα πανεπιστήμια και τις αντίστοιχες σχολές και ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία. Συμμετείχαν μεταπτυχιακοί φοιτητές από 16 πανεπιστήμια της Γαλλίας, της Σουηδίας, της Γερμανίας, της Σλοβενίας, του Καναδά, της Αγγλίας και της Ελλάδας. Στην κριτική επιτροπή συμμετέχουν Ελληνες ακαδημαϊκοί με ειδίκευση στα επιστημονικά πεδία που σχετίζονται με το διαγωνισμό, καθώς και διεθνώς καταξιωμένοι αρχιτέκτονες τοπίου.
Στο Συμπόσιο θα γίνουν βραβεύσεις και θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού που ξεκίνησε το 2013, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από την έναρξη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Αρχιτεκτονική Τοπίου. Είναι το πρώτο που λειτουργεί στην Ελλάδα και αναγνωρίζεται διεθνώς.
Ο διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΑΠΕΝ) και πραγματοποιείται με τη συνεργασία του δήμου Θεσσαλονίκης.
από τα e-mail μου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου