Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Επί ποδός για τα επικίνδυνα κουνούπια του καλοκαιριού



Εντός του Ιουνίου αρχίζει το πρόγραμμα ψεκασμών προκειμένου να καταπολεμηθεί το πρόβλημα
Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com
Σε θέση μάχης για την καταπολέμηση των κουνουπιών βρίσκεται η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς η όχληση ήδη είναι μεγάλη σε πολλές περιοχές, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος εξάπλωσης ασθενειών. Οι ψεκασμοί πρόκειται να αρχίσουν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, ωστόσο οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί, υποστηρίζοντας ότι παρά τις έντονες βροχοπτώσεις του χειμώνα και της άνοιξης, οι πληθυσμοί των κουνουπιών είναι μικροί και όχι ικανοί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στη δημόσια υγεία.

Διευκρινίζουν ακόμη ότι τα κουνούπια που προκαλούν όχληση όλο αυτό το διάστημα είναι χειμερινά είδη και στο εξής δεν μπορούν να επιβιώσουν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, ενώ σημειώνουν ότι τα μεγάλα προβλήματα πιθανόν να ανακύψουν από δω και στο εξής, καθώς οι πληθυσμοί που ευδοκιμούν το καλοκαίρι αυξάνονται από τον Ιούνιο.
Η διοίκηση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υποστηρίζει ότι φέτος το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών αρχίζει εγκαίρως και θα αποτελέσει ασπίδα προστασίας για τη δημόσια υγεία. Οι ψεκασμοί θα γίνουν από έδαφος και αέρα, ενώ το πρόγραμμα θα αρχίσει ταυτόχρονα σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας.
Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας, Ιωάννα Τζάκη, οι υπηρεσίες της περιφέρειας, με βάση τα μηνύματα που λαμβάνουν από τους ειδικούς που παρακολουθούν το δίκτυο παγίδων, εκτιμούν ότι παρά τις έντονες βροχοπτώσεις του χειμώνα οι πληθυσμοί των κουνουπιών δεν αναμένεται να δημιουργήσουν προβλήματα. Με δεδομένο μάλιστα ότι οι ψεκασμοί αρχίζουν άμεσα, εκτιμάται ότι θα καταπολεμηθούν και οι πληθυσμοί που ευδοκιμούν το καλοκαίρι.
Το ίδιο υποστηρίζει και ο δρ Βιολογίας, εκπρόσωπος της εταιρείας Οικοανάπτυξη ΑΕ και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καταπολέμησης Κουνουπιών Σπύρος Μουρελάτος, ο οποίος ανέφερε ότι μολονότι φέτος σημειώθηκαν πολλές βροχοπτώσεις, οι πληθυσμοί είναι μέτριου επιπέδου. «Σε σχέση με πέρυσι είμαστε πολύ καλύτερα, τόσο σχετικά με την όχληση όσο και με τους πληθυσμούς των κουνουπιών. Ενθαρρυντικό είναι μάλιστα και το γεγονός ότι το πρόγραμμα αρχίζει φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά», υπογράμμισε ο κ. Μουρελάτος.
«Αυτή τη στιγμή διανύουμε το τελευταίο δεκαήμερο της δυνατότητας ενστάσεων από πλευράς αναδόχων. Ολοκληρώθηκαν οι τελευταίες φάσεις του διαγωνισμού και απομένει η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο» ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης κ. Τζάκη και πρόσθεσε: «Υπολογίζουμε να αρχίσουμε επίσημα τους ψεκασμούς το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου».
Φέτος το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών είναι προϋπολογισμού 2,6 εκατ. ευρώ, φθηνότερο κατά 1,3 εκατ. ευρώ, ενώ υλοποιείται αποκλειστικά από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Προτεραιότητα η δημόσια υγεία
Σύμφωνα με την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας, στόχος της διοίκησης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι να δώσει προτεραιότητα στη δημόσια υγεία καταρχήν και δευτερευόντως στην όχληση. «Από τη συνεργασία που έχουμε με τους ειδικούς που παρακολουθούν τη βάση δεδομένων από το στήσιμο παγίδων κουνουπιών, προκύπτει ότι οι πληθυσμοί που αναπτύσσονται δεν είναι ικανοί να δημιουργήσουν πολύ σοβαρά προβλήματα» σχολίασε η κ. Τζάκη.
Παρ’ όλα αυτά, όπως είπε, η σύμβαση προβλέπει το στήσιμο παγίδων που θα παρακολουθεί και τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου. Σχετικά μ’ αυτό πάντως, οι υπηρεσίες της περιφέρειας επισημαίνουν ότι συνήθως τα επικίνδυνα κουνούπια αναπτύσσονται μέσα στο καλοκαίρι κι έτσι ακόμη δεν υπάρχουν στοιχεία.
Η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας τόνισε ότι το φετινό πρόγραμμα έχει διετή διάρκεια, γεγονός που σημαίνει ότι το 2016 δεν θα επαναληφθεί ο διαγωνισμός, οπότε του χρόνου οι ψεκασμοί θα μπορούν να ξεκινήσουν όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο με βάση τις καιρικές συνθήκες.
Επιπλέον η κ. Τζάκη υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά θα υπάρξει μια συντονιστική επιτροπή παρακολούθησης της εφαρμογής του προγράμματος, η οποία, ανάλογα με τα δεδομένα που διαμορφώνονται κάθε εποχή, θα κατευθύνει τους αναδόχους στις κατάλληλες δράσεις.
Στις μελλοντικές δράσεις της επιτροπής συγκαταλέγονται η επιδημιολογική παρακολούθηση των πληθυσμών των προνυμφών και των ακμαίων κουνουπιών, πιλοτικές εφαρμογές για διαφορετικούς τρόπους καταπολέμησής τους, έλεγχοι ανθεκτικότητας των εντόμων στα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται στους ψεκασμούς αλλά και μετρήσεις υπολειμματικότητάς τους στα αγροτικά προϊόντα. Ακόμη, οι υπηρεσίες της περιφέρειας θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση, ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν ελέγχους υλοποίησης του προγράμματος.
Η κ. Τζάκη αναφέρθηκε και σε ένα πρόγραμμα που ετοιμάζει η περιφέρεια σε συνεργασία με το ΑΠΘ, το οποίο αφορά σε μια βάση δεδομένων για την αξιοποίηση της σχετικής εμπειρίας τις επόμενες χρονιές. «Μέσα απ’ αυτό το πρόγραμμα θα έχουμε επιδημιολογική παρακολούθηση και επιτήρηση. Ταυτόχρονα θα εξετάσουμε -ανεξάρτητα από τους αναδόχους- και τους πληθυσμούς και των προνυμφών και των ακμαίων. Επίσης θα δούμε πιλοτικές εφαρμογές για διαφορετικό τρόπο καταπολέμησης και θα εξετάσουμε την ανθεκτικότητα που ανέπτυξαν τα κουνούπια σε συγκεκριμένα φάρμακα που δύσκολα μπορούμε να αλλάξουμε, γιατί προέρχονται από εγκρίσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Υγείας και είναι προκαθορισμένα», επεσήμανε η κ. Τζάκη.
Θα ψεκαστούν 1.00 οικισμοί
Σύμφωνα με εκπροσώπους της αναδόχου εταιρείας που θα υλοποιήσει το πρόγραμμα, φέτος για πρώτη φορά οι ψεκασμοί θα γίνουν στο σύνολο των 1.000 οικισμών της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ειδικότερα θα ψεκαστούν δημόσιοι χώροι περιαστικών και αστικών περιοχών, το σύνολο δηλαδή εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών σε μια ζώνη 2 χιλιομέτρων γύρω από κάθε οικισμό. Αυτές οι παρεμβάσεις επιχειρούνται για πρώτη φορά, καθώς μέχρι και πέρυσι στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος είχαν ψεκαστεί περίπου 500 οικισμοί στην Κεντρική Μακεδονία.
Όπως εξήγησε ο κ. Μουρελάτος, στόχος δεν είναι να ψεκαστεί κάθε περιοχή απ’ άκρη σ’ άκρη αλλά στοχευμένα. Αυτό σημαίνει, όπως είπε, ότι τα συνεργεία θα βάλουν στο μικροσκόπιό τους οικισμούς και περιοχές όπου τα τελευταία χρόνια σημειώθηκαν κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, περιοχές οι οποίες περιβάλλονται από υγρότοπους και μεγάλα αρδευτικά δίκτυα και ειδικότερα περιοχές όπου εκτείνονται εκατοντάδες στρέμματα ορυζώνων. «Είναι προφανές ότι οι οικισμοί αυτοί χρήζουν άλλης αντιμετώπισης, καθώς ανήκουν σε ειδική κατηγορία. Εκεί μάλιστα απαιτούνται μεγάλης έκτασης δειγματοληψίες και ψεκασμοί, διότι χρειάζονται πολύ μεγαλύτερη προστασία» τόνισε ο κ. Μουρελάτος.
Ο ίδιος ανάφερε ακόμη ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας του προγράμματος άρχισαν ήδη πιλοτικά οι πρώτες εφαρμογές, και μάλιστα σε περιοχές κρίσιμες, όπως οι υγρότοποι που επηρεάζουν συνολικά τον νομό Θεσσαλονίκης, το πολεοδομικό συγκρότημα και βέβαια τις τουριστικές περιοχές. Γι’ αυτό και ήδη ψεκάστηκαν περιοχές στη Χαλκιδική καθώς και εκτάσεις στο Αγγελοχώρι και τη Μηχανιώνα του δήμου Θερμαϊκού.
Οικοανάπτυξη : Η νυν όχληση οφείλεται στα κουνούπια του χειμώνα
Σε ό,τι αφορά τον χρόνο έναρξης του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών ο εκπρόσωπος της Οικοανάπτυξης Σπύρος Μουρελάτος εξήγησε ότι δεν υπάρχει καθυστέρηση, όπως συνέβαινε άλλες χρονιές. Πάντως σε καμία περίπτωση, όπως είπε, δεν χρειάζονται ψεκασμοί την άνοιξη ή νωρίτερα τον χειμώνα, γιατί δεν έχουν αποτέλεσμα, καθώς τα κουνούπια του χειμώνα είναι διαφορετικά απ’ αυτά της άνοιξης και κυρίως του καλοκαιριού. «Δεν υπήρξε ποτέ πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών τον χειμώνα, γιατί είναι αναποτελεσματικό αλλά και κοστοβόρο για τους φορείς που το υλοποιούν», υπογράμμισε.
Για παράδειγμα, σημείωσε ο κ. Μουρελάτος, τα κουνούπια που ήδη προκαλούν όχληση είναι είδη που ευδοκιμούν τον χειμώνα, τα οποία σύντομα θα εξαφανιστούν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.
Αντίθετα, καθ’ οδόν είναι τα κουνούπια του καλοκαιριού, καθώς η αναπαραγωγή τους αρχίζει το τρέχον διάστημα. Πρόκειται για τα είδη Aedes Caspius και Culex, τα οποία είναι άκρως ενοχλητικά, ενώ το δεύτερο ευθύνεται και για τη μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» στις 24 Μαΐου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου