Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Φοιτητικός τουρισμός στη Θεσσαλονίκη: Πληθώρα θερινών προγραμμάτων σπουδών σε ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ και ιδιωτικές σχολές

Δεκάδες νέα θερινά προγράμματα σπουδών (summer school) πραγματοποιούνται αυτό το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη, με αντικείμενα την ιστορία, τα ψηφιακά μέσα, το marketing, το ιατρικό δίκαιο, τη δημιουργική γραφή, αλλά και την ελληνική γλώσσα, τα οποία απευθύνονται στους φοιτητές του εξωτερικού.
Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, εκπρόσωποι των δημόσιων πανεπιστημίων και ιδιωτικών σχολών της πόλης, τα οποία στηρίζει ο Δήμος Θεσσαλονίκης μέσω της δράσης «Study in Thessaloniki» («Σπουδές στη Θεσσαλονίκη»), μίλησαν για τα καλοκαιρινά προγράμματα σπουδών, καθώς και για τη δυνατότητα της Θεσσαλονίκης να γίνει φοιτητικός προορισμός.

Κόμβος σπουδών και εκπαιδευτικός προορισμός η Θεσσαλονίκη
Η προσπάθεια του δήμου Θεσσαλονίκης να προωθήσει την πόλη ως φοιτητικό προορισμό ξεκίνησε πριν από 1,5 χρόνο περίπου με τη δράση Study in Thessaloniki, η ο οποία στηρίζει τις πρωτοβουλίες των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της πόλης προκειμένου να προσελκύσουν φοιτητές από το εξωτερικό. «Φιλοδοξούμε σε δύο χρόνια, η Θεσσαλονίκη να γίνει κόμβος σπουδών και καλοκαιρινός προορισμός για τους φοιτητές. Έχουν γίνει ήδη τα πρώτα βήματα για να φέρουμε τους ξένους φοιτητές στην πόλη», τόνισε ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Διεθνών Σχέσεων και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Σπύρος Πέγκας, συμπληρώνοντας ότι η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη που συνδυάζει σπουδές, πολιτισμό και ευζωία.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης υπογράμμισε τη σημασία τέτοιων προγραμμάτων για την πόλη. «Το ζήτημα είναι να βρούμε ποια είναι τα προβλήματα και να μπορέσουμε να παλέψουμε για να τα λύσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης. Παράλληλα, ο κ. Πέγκας τόνισε ότι αυτές οι συμπράξεις έχουν πολλά παράπλευρα οφέλη και συμβάλλουν στην επίλυση προβλημάτων, όπως το ζήτημα με τις βίζες, τη διευκόλυνση των φοιτητών που επιθυμούν να σπουδάσουν στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τις υποδομές στέγασης και σίτισης φοιτητών που είναι απαραίτητες στην πόλη.
Εκατοντάδες φοιτητές από Ευρώπη και Βαλκάνια
Το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να παρακολουθήσουν θερινά μαθήματα στη Θεσσαλονίκη περίπου 1.000 φοιτητές του εξωτερικού, αριθμός ανάλογος με τη δυναμική των τμημάτων. Όπως τόνισε ο κ. Πέγκας, τα summer schools δεν έχουν μαζικό χαρακτήρα, ενώ οι εκπρόσωποι των σχολών υπογράμμισαν ότι υπάρχει αύξηση των συμμετοχών σε σχέση με άλλες χρονιές. Όπως ανέφεραν, υπάρχει μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρον από Ρώσους φοιτητές στα προγράμματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας, ενώ ενδιαφέρον δείχνουν και οι φοιτητές από τις Βαλκανικές χώρες. Συγκεκριμένα, οι φοιτητές από τα Βαλκάνια ενδιαφέρονται για το επίπεδο σπουδών, ενώ στα θετικά της Θεσσαλονίκης συγκαταλέγονται η κοντινή απόσταση και η αγάπη τους για την πόλη.
Όσον αφορά στο εάν η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έχει επηρεάσει την επιλογή των αλλοδαπών φοιτητών, ο αντιδήμαρχος ξεκαθάρισε ότι το ενδιαφέρον εξακολουθεί να είναι μεγάλο. «Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει φτάσει σε σημείο που να επηρεάσει την εισροή ξένων φοιτητών στη Θεσσαλονίκη», εξήγησε, προσθέτοντας ότι για το επόμενο διάστημα συζητώνται σενάρια συνεργασίας των σχολών για κοινά προγράμματα.
Study in Thessaloniki με σεμινάρια και θερινά μαθήματα
Τις γνώσεις του σε δεκάδες γνωστικά αντικείμενα έχουν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν οι φοιτητές του εξωτερικού που θα επιλέξουν τη Θεσσαλονίκη ως εκπαιδευτικό προορισμό για φέτος το καλοκαίρι. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί πληθώρα καλοκαιρινών τμημάτων, όπως το Διεθνές Θερινό Σχολείο του Τμήματος Φυσικής και Νανοτεχνολογίας και το summer school με θέμα «Ιατρικό Δίκαιο και Βιοηθική» που διοργανώνει η Ένωση Νέων Νομικών Θεσσαλονίκης (European Law Student Association – ELSA). Αντίστοιχα προγράμματα παραγματοποιούνται στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όπως το workshop σχετικά με τις διεθνείς σχέσεις στη Σχολή του Αριστοτέλη στη Νάουσα και τμήμτα ταχύρρυθμης εκμάθησης βαλκανικών γλωσσών. Το Διεθνές Πανεπιστήμιο «τρέχει» προγράμματα σπουδών με ιστορικά θέματα της Μεσογείου και της Θεσσαλονίκης, τον εθνικισμό, τη θρησκεία και τη βία, αλλά και την αρχαία τεχνολογία.
Οι ιδιωτικές σχολές προσφέρουν, επίσης, αρκετές επιλογές σε διάφορα μαθησιακά αντικείμενα. Μεταξύ των σχολών είναι τα: The University of Sheffield International Faculty – City College, American College of Thessaloniki, New York College, καθώς και το Βρετανικό Συμβούλιο, ενώ οι θεματικές προσφέρουν είναι κυρίως ψηφιακά εργαλεία, απασχολησιμότητα, ψυχολογία, δημιουργική γραφή, καθώς και μαθήματα συνδεδεμένα με την Ελλάδα και την ελληνική γλώσσα. Τα προγράμματα είναι αγγλόφωνα, το κόστος τους ξεκινά περίπου από 200 ευρώ και μπορεί να φτάνει και μέχρι 3000 ευρώ ανάλογα με τη διάρκεια και τις παροχές (κάλυψη διδάκτρων, διαμονής, διατροφής κλπ), ενώ σε πολλές περιπτώσεις διατίθενται και υποτροφίες.

  • Click to enlarge image pegkasfoitites.jpg
  • Click to enlarge image pegkaspaideia.jpg
  • Click to enlarge image pegkaspedia.jpg


http://www.thestival.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου