Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Έκπτωση έως 35% στον ΕΝΦΙΑ λόγω μείωσης των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων

Με βάση τις νέες μειωμένες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων αναμένεται να υπολογισθεί ο ΕΝΦΙΑ του 2015 ο οποίος όπως έχει ήδη ανακοινωθεί θα πληρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους

Μειωμένες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων κατά 35% κατά μέσο όρο αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών το επόμενο δεκαπενθήμερο που σημαίνει ότι ανάλογες μειώσεις θα υπάρξουν σε όλους τους φόρους των ακινήτων και στον ΕΝΦΙΑ.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η αρμόδια επιτροπή για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών αναμένεται να παράδοση το πόρισμά της το αμέσως επόμενο διάστημα στην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Η κατεύθυνση πάντως που έχει ήδη δοθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι οι νέες αντικειμενικές τιμές να προσεγγίσουν τις εμπορικές τιμές των ακινήτων οι οποίες τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης υπέστησαν καθίζηση. Το αποτέλεσμα ήταν οι αντικειμενικές αξίες με βάση τις οποίες φορολογούνται τα ακίνητα να είναι υψηλότερες από τις εμπορικές τιμές τους στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Η διαφορά σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει και το 100% προκαλώντας μεγάλες αδικίες στη φορολογία ακινήτων και στρεβλώσεις στην κτηματαγορά.
Σημειώνεται ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακίνητων ξεκίνησε ύστερα και από την απόφαση του ΣτΕ το οποίο είχε ορίσει προθεσμία τεσσάρων μηνών στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να προσαρμόσει τις τιμές στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά. Είχαν προηγηθεί προσφυγές φορολογούμενων που αναγκάστηκαν να καταβάλουν υψηλούς φόρους.
Στην περίπτωση μειώσης των αντικειμενικών αξιών, σημαντική αναμένεται να είναι η ελάφρυνση που θα σημειωθεί στον ΕΝΦΙΑ ο οποίος υπολογίζεται επί των αντικειμενικών τιμών. Με βάση τις νέες μειωμένες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων αναμένεται να υπολογισθεί ο ΕΝΦΙΑ του 2015 ο οποίος όπως έχει ήδη ανακοινωθεί θα πληρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Ανάλογες όμως θα είναι οι μειώσεις και σε όλους τους άλλους φόρους επί των ακινήτων που υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές τιμές όπως στους φόρους κληρονομιών και γονικών παροχών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου