Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

ΣΟΚΑΡΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΓΩΓΟ

Μεγάλη έκταση έχει πάρει στον τουρκικό τύπο η παρέμβαση-δήλωση του
Έλληνα πρωθυπουργού, κ Τσίπρα, κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαδιμήρ Πούτιν, ότι δεν αποδέχεται τον όρο-ονομασία «Τουρκικό Κύμα» για τον ενεργειακό αγωγό που θα μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα και σε προέκταση στην δυτική Ευρώπη.





Το θέμα παρουσιάστηκε με την έμφαση της απόρριψης από ελληνικής πλευράς του όρου «Νότιο Κύμα» και «Τούρκικο Κύμα» και της αντικατάστασης του από τον όρο «Ελληνικό Κύμα» όπως αναφέρουν οι Τούρκοι, γεγονός που δείχνει την ελληνική πρόθεση να μην υπάρχει καμία ελληνική εξάρτηση από την Τουρκιά στο μεγάλο αυτό θέμα. Παράλληλα οι Τούρκοι δεν παρέλειψαν να τονίσουν τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου που αναβάθμισε την γεωπολιτική αξία της Ελλάδας, η οποία καθίσταται σαν ενεργειακό κέντρο της Ευρώπης και σαν κέντρο διανομής του ρωσικού φυσικού αερίου στην Δύση.

Σε γενικές γραμμές η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Μόσχα σχολιάστηκε με μεγάλη έμφαση στην Τουρκία και όπως φάνηκε η επίσκεψη αυτή έχει προκαλέσει ανησυχίες στην Άγκυρα για την ανάπτυξη των σχέσεων Ρωσίας Ελλάδας, η οποία αναβιώνει ένα ελληνορωσικό τόξο που φαντάζει για την Άγκυρα θανάσιμη προοπτική για τις γεωπολιτικές της φιλοδοξίες. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια και με την αποτυχία της επίσκεψης του Ερντογάν στο Ιράν για να ξεπεραστούν οι αντιθέσεις των δυο χωρών σε μια σειρά κρίσιμων θεμάτων όπως Συρία, Υεμένη, Ιράκ, δημιουργούν ένα ανησυχητικό τοπίο στην γειτονική χώρα που σημειωτέον βαδίζει σε πολύ κρίσιμες εκλογές στις 6 Ιουνίου.

Η απομόνωση αυτή της Τουρκίας φαίνεται και από το γεγονός ότι η Άγκυρα προσπαθεί απεγνωσμένα τελευταία να δημιουργήσει ένα καινούργιο συμμαχικό τόξο με την Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν, καλύπτοντας τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η εξωτερική της πολιτική με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και το Ιράν.


ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

http://www.zoomblog.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου