Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Σήμερα επιλέγεις το αύριο. Διάλεξε συνειδητά!

Εσύ πώς μετράς την επιτυχία; Με την οικονομική ασφάλεια, την ποιότητα των σχέσεών σου, την επαγγελματική σου ανάπτυξη, τη συμμετοχή σου στα κοινά, τη συναισθηματική και πνευματική σου ισορροπία ή την κληρονομιά που δημιουργείς για την επόμενη γενιά ή για τον κόσμο;
Όποιο μέτρο κι αν επιλέγεις, ο πιο σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία σου είναι η στάση σου, η νοοτροπία σου. Το θέμα της στάσης μπορεί να είναι υποκειμενικό και περίπλοκο. Συχνά ακούμε φράσεις όπως «κράτα ψηλά το κεφάλι», «κοίτα τη φωτεινή πλευρά» ή «χρειάζεσαι να έχεις τη στάση του νικητή». Δυστυχώς όμως δεν είναι ξεκάθαρο πώς αυτές οι «λαϊκές σοφίες» μεταφράζονται σε απτά αποτελέσματα.



Από την Αννίτα Νιάκα

Το εξαιρετικά καλό νέο είναι ότι, ακόμα και στις χειρότερες των καταστάσεων –π.χ. αν είσαι θύμα μίας φυσικής καταστροφής, αιχμάλωτος πολέμου, στόχος κακοποίησης ή πληγείς από μία σειρά ατυχών γεγονότων- πάντα μπορείς να έχεις τον έλεγχο της στάσης σου.

Όταν ελέγχεις τη νοητική σου στάση, επηρεάζεις και το πώς ανταποκρίνεται το σώμα σου. Όπου πηγαίνει η σκέψη σου, το σώμα σου ακολουθεί. Για παράδειγμα, το κοκκίνισμα είναι μία σωματική αντίδραση απλώς σε μία σκέψη. Εάν μία σκέψη αρκεί για μία τέτοια σωματική αντίδραση, δε χρειάζεται να κάνεις «άλμα πίστης» για να πιστέψεις ότι μπορείς να επηρεάζεις το σώμα σου θετικά, ρυθμίζοντας τη νοητική σου στάση.

Όντως, μία θετική στάση μπορεί να σε θωρακίσει απέναντι σε αρκετές παρενέργειες στην υγεία σου. Ερευνητές που μελέτησαν 839 ασθενείς σε μία περίοδο 30 ετών, διαπίστωσαν ότι υπάρχει μία σύνδεση ανάμεσα στην αισιοδοξία και τη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου. 

Η επιλογή στάσης είναι δική σου. Αύριο θα είσαι ότι επιλέξεις σήμερα.

Υπάρχουν τρεις πτυχές στο «σενάριο» της στάσης, οι οποίες δουλεύουν συνδυαστικά: σκέψεις, λέξεις και δράσεις. Επιλέγοντας κάθε πτυχή συνειδητά, επηρεάζεις θετικά τις πεποιθήσεις, τις δεσμεύσεις και τα αποτελέσματά σου.

Ρύθμισε τις: Για να επηρεάσεις θετικά:

Σκέψεις… Πεποιθήσεις

Λέξεις… Δεσμεύσεις

Δράσεις… Αποτελέσματα

Το «σενάριο» δουλεύει έτσι:

Οι σκέψεις σου για τον τρόπο που επιλέγεις να ερμηνεύσεις τον κόσμο, επηρεάζουν άμεσα τις πεποιθήσεις σου. Οι πεποιθήσεις σου επηρεάζουν άμεσα τις λέξεις που επιλέγεις για να επικοινωνείς με τους άλλους και -ακόμα σημαντικότερο- με τον εαυτό σου. Οι λέξεις σου αντανακλούν τις δεσμεύσεις σου προς τον εαυτό σου και τους άλλους. Οι δεσμεύσεις σου επηρεάζουν την επιλογή των δράσεών σου. Τέλος, οι δράσεις σου επηρεάζουν άμεσα τα αποτελέσματα που επιτυγχάνεις.

Ο τρόπος αυτός είναι αυτοτροφοδοτούμενος. Τα αποτελέσματα που επιτυγχάνεις ανατροφοδοτούν τις σκέψεις σου και το ίδιο σενάριο παίζεται ξανά και ξανά. Οπότε, τα πάντα ξεκινούν με τις σκέψεις σου. Οι σημερινές σκέψεις σου επηρεάζουν τα αυριανά σου αποτελέσματα.

Η αριστερή στήλη του παραπάνω «πίνακα» είναι η πλευρά που επιλέγεις. Διαλέγεις τις σκέψεις, λέξεις και δράσεις σου είτε συνειδητά, είτε υποσυνείδητα. Και έτσι επηρεάζεις τη δεξιά στήλη – την πλευρά της ευθύνης. Πρέπει να παίρνεις την ευθύνη των πεποιθήσεων, των δεσμεύσεων και των αποτελεσμάτων σου. Είμαστε υπεύθυνοι για τις επιλογές που κάνουμε και τα αποτελέσματα που αυτές επιφέρουν.

Το αποτέλεσμα της συνειδητής επιλογής στάσης είναι ένας άνθρωπος με ακεραιότητα, ο οποίος παίρνει το καλύτερο δυνατό από τον εαυτό του και τους άλλους.

Η επιλογή είναι πάντα δική μας.

http://www.ksipnistere.com/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου