Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Βασιλικός πολτός: Θαυματουργά οφέλη για την υγεία μας!

Ο πολτός που μόνο η βασίλισσα τρώει. Παράγεται από έναν αδένα της μέλισσας – εργάτη και είναι γεμάτος από Βιταμίνες A, B και Ε αλλά και πολλά αντί – οξειδωτικά. Έχει ευεργετικές ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό καθώς για πολλούς θεωρείται "ελιξίριον της νεότητας"!

Ο βασιλικός πολτός παράγεται στους υποφαρυγγικούς αδένες των νεαρών μελισσών και ειδικά στις εργάτριες. Είναι άσπρος σαν το γάλα, κρεμώδης και ισχυρά όξινος δίνοντας και την ανάλογη γεύση στο στόμα. Καλείται βασιλικός διότι είναι η μοναδική τροφή των προνυμφών της βασίλισσας. Είναι μία τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, σάκχαρα και λιπαρά οξέα.
Η σύνθεσή του είναι η εξής: υγρασία 67% , πρωτεΐνες 12,5% , λιπαρά οξέα 5% , σάκχαρα 11% τέφρα 1% και λοιπά απροσδιόριστα στο 3,5%. Ο βασιλικός πολτός περιέχει αρκετές βιταμίνες και ειδικότερα εκείνες του συμπλέγματος Β. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα λιπαρά οξέα με κύριο εκπρόσωπό τους τα υδρόξυ-λιπαρά οξέα και τα δικαρβοξυλικά. Ο βασιλικός πολτός έχει τεράστια βιολογική αξία και ευεργετική δράση για την υγεία του ανθρώπου. Χρησιμοποιείται και σε καλλυντικά.
Είναι μία ακίνδυνη τροφή, διότι όπως παρατηρήθηκε δεν είναι τοξικός ακόμα και όταν ληφθεί σε μεγάλες ποσότητες. Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι ο βασιλικός πολτός έχει και αντιοξειδωτικές ιδιότητες χάρη στις βιταμίνες Α, C, E, τις οποίες περιέχει. Μπορεί δηλαδή να χρησιμοποιηθεί σαν συμπλήρωμα διατροφής με ευεργετικές ιδιότητες. Αξίζει να σημειωθεί και η αντιμικροβιακή δράση του λόγω της ύπαρξης του 10-υδροξυδεκενοϊκό οξέος.
Η συμβολή του βασιλικού πολτού στην ιατρική είναι τεράστια και χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπιση διάφορων ασθενειών ή δυσμενών καταστάσεων. Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής: Έλλειψη βιταμινών, παθήσεις του νεφρού και της χολής, αλλεργίες, εμμηνόπαυση, βακτηριακές μολύνσεις, άγχος, θεραπεία πληγών, δυσκοιλιότητα κ.α.
Ο βασιλικός πολτός διατηρείται εύκολα. Αφού συλλεχθεί φιλτράρεται και τοποθετείται κατευθείαν στο ψυγείο. Θα πρέπει οι καταναλωτές να επιλέγουν φρέσκο βασιλικό πολτό τον οποίο μπορούν να τον προμηθευτούν από μελισσοκόμους ή εξειδικευμένα φαρμακεία. Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε αμφιβόλου ποιότητος βασιλικό πολτό. Ο βασιλικός πολτός δεν είναι φάρμακο, είναι τροφή.
Ποιους ωφελεί;
Παιδιά
*με αναιμία
*που παρουσιάζουν καθυστέρηση στην ανάπτυξη
*στο λύκειο, για την προετοιμασία των εξετάσεων
*κατά την ανάρρωση.
Ενήλικες
*για την πρόληψη εποχιακών ιώσεων
*κατά της κατάθλιψης, άγχους, στρες
*κατά της δυσκοιλιότητας
*κατά της ανικανότητας και της στειρότητας
*κατά των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση
*κατά της αθηροσκλήρωσης (έλεγχος των επιπέδων της χοληστερόλης)
*κατά της κόπωσης
*κατά του υποσιτισμού και της νευρικής ανορεξίας
*κατά της μυϊκής δυστροφίας
*κατά της ασθένειας του Parkinson
*κατά της ασθένειας του Alzheimer
*κατά της υπέρτασης
*κατά του σακχαρώδη διαβήτη
*στα γηρατειά
*προστατευτικός ο ρόλος του για το ήπαρ
*πιθανόν αντικαρκινική δράση
*ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος-αντιμικροβιακή δράση (κυρίως έναντι στρεπτόκοκκων, σταφυλόκοκκων και Ε.coli, bacilli coli)
*τόνωση και ενδυνάμωση του δέρματος (λόγω του κολλαγόνου που περιέχει-μείωση ρυτίδων) και του τριχωτού της κεφαλής
*κατά του πονοκεφάλου
*κατά των ενδοκρινικών διαταραχών και των ορμονικών ανισορροπιών
*μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου
*μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης
*κατά των καταγμάτων των οστών
*επουλώνει τις ιστικές καταστροφές
*κατά των φλεγμονών
*μειώνει τα αρθριτικά προβλήματα
*ευεργετικό σε περιπτώσεις μειωμένης μνήμης
*βελτιώνει το άσθμα
*προσφέρει αναβολική υποστήριξη με αποτέλεσμα την αθλητική απόδοση (αυξημένη ενέργεια, αντοχή και φυσική δύναμη)
*κατά της πνευματικής κατάρρευσης
*κατά των ελκών, εκζεμάτων
*μειώνει αλλεργικά συμπτώματα άλλων αιτιών
*διατήρηση ομορφιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου