Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Κατέρρευσε το Γεφύρι της Πλάκας, το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια [βίντεο]

1
"Πάει η γέφυρα της Πλάκας, πάει το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, πάει το αέρινο κατασκεύασμα των πετράδων της Ηπείρου, το στολίδι της λαϊκής αρχιτεκτονικής και το καμάρι των Τζουμέρκων.
Πάει το σύμβολο του 20χρονου αγώνα της τοπικής κοινωνίας (και όχι μόνον) για την προστασία του Αράχθου από τα φράγματα.
Δεν ξεχνάμε ότι η μελέτη για τη στερέωση των βάθρων της γέφυρας είναι έτοιμη από το 2006 και πηγαινοέρχεται χωρίς χρηματοδότηση από Υπηρεσία σε Υπηρεσία και από ανεύθυνο σε ανεύθυνο”.
Κατέρρευσε λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που πλήττουν τα Τζουμέρκα το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας.
Η είδηση έχει συγκλονίσει τους Ηπειρώτες για τους οποίους αποτελεί την «Ακρόπολη» της περιοχής τους. Επρόκειτο για το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, το οποίο χτίστηκε από μαστόρους της πέτρας τον 18ο αιώνα.
Εκεί λειτουργούσε το τελωνείο της Ελεύθερης Ελλάδας με τη σκλαβωμένη Ήπειρο και εκεί έγινε, στις 29 Φεβρουαρίου 1944, η συμφωνία της Πλάκας-Μυρόφυλλου ανάμεσα στον ΕΔΕΣ, τον ΕΛΑΣ την ΕΚΚΑ και των εκπροσώπων του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής και της Ελληνικής Στρατιωτικής Διοίκησης, του Αμερικανού ταγματάρχη Ουάινς και του Βρετανού συνταγματάρχη Γουντχάους.
Η βροχή που πέφτει ασταμάτητα από χθες το πρωί και στους τέσσερις Νομούς της Ηπείρου δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, ζημιές στις υποδομές, καταστροφές σε καλλιέργειες και πλημμύρες σε υπόγεια σπιτιών, καταστημάτων καθώς και σε κτηνοτροφικές μονάδες.
Από τις 5 τα ξημερώματα άνοιξε το φράγμα στον υδροηλεκτρικό σταθμό στο Πουρνάρι της “Αρτας και αποφορτίζεται ελεγχόμενα από τον υδάτινο όγκο, με κίνδυνο να δημιουργηθούν νέα πλημμυρικά φαινόμενα.
Στην Θεσπρωτία ο ποταμός Καλαμάς υπερχείλισε και πλημμύρισαν εκτάσεις στην περιοχή της Βρυσέλλας ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και στον Αχέροντα, κυρίως στην περιοχή του κάμπου Φαναρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου