Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Η Θέρμη εκπέμπει SOS για το Κέντρο Υγείας



Τον κώδωνα του κινδύνου για τις τεράστιες ελλείψεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κέντρο υγείας Θέρμης κρούει το δημοτικό συμβούλιο Θέρμης.
Με ομόφωνη απόφαση και ψήφισμα καταγγέλλει τις εφαρμοζόμενες κυβερνητικές πολιτικές της απαξίωσης και της υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ, και απαιτεί ενίσχυση και εκσυγχρονισμό των δομών και του προσωπικού του.

Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, "παρ' όλο το δυσμενές πλαίσιο και τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, το κέντρο υγείας Θέρμης αναπτύσσει σημαντικές και πρωτοπόρες δραστηριότητες, χάρη στη θέληση και την προσφορά των εργαζόμενων και της διεύθυνσής του. Το δημοτικό συμβούλιο Θέρμης αναγνωρίζει τις προσπάθειες και τα αποτελέσματα του επιστημονικού και κοινωνικού έργου τους στους τομείς της πρόληψης, της παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, της στήριξης των ανασφάλιστων και των ευπαθών ομάδων, της εκπαίδευσης και της ενημέρωσης. Σημαντική, επίσης, για τους κατοίκους όλων των δημοτικών ενοτήτων του δήμου Θέρμης είναι η συνεργασία και οι κοινές δράσεις του δήμου και του κέντρου υγείας σε όλους τους προαναφερόμενους τομείς. Επίσης, επιβραβεύει τη λειτουργία του ιατρείου στον αερολιμένα Θεσσαλονίκης 'Μακεδονία', που λειτουργεί με ευθύνη του Κ.Υ. Θέρμης, έργο εθνικού χαρακτήρα".
Ωστόσο, η υποστελέχωση και η έλλειψη χρηματοδότησης δημιούργησαν σημαντικότατα προβλήματα. Παρά τον μεγάλο αριθμό των κατοίκων της περιοχής που καλείται να εξυπηρετήσει, τον αριθμό των περιφερειακών ιατρείων που λειτουργεί και τις προσφερόμενες υπηρεσίες σε ιδρύματα και παιδιά ευπαθών κοινωνικά ομάδων από όλη την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, στο κέντρο υγείας Θέρμης διαπιστώνονται ελλείψεις με σοβαρές συνέπειες στην κάλυψη των αναγκών των πολιτών, οι οποίες διογκώνονται με την οικονομική κρίση.
Στο ψήφισμά του, όπως αναφέρει η εφημερίδα ''Μακεδονία'', ο δήμος ζητάει τα εξής:
- Να επαναλειτουργήσει το μικροβιολογικό εργαστήριο, με αντίστοιχη κάλυψη των απαραίτητων ειδικοτήτων προσωπικού και την ομαλή προμήθεια αντιδραστηρίων και αναλωσίμων.
- Να λειτουργήσει με εκσυγχρονισμένο εξοπλισμό το ακτινολογικό εργαστήριο και να εμπλουτισθεί με ψηφιακό μαστογράφο για την έγκαιρη και αξιόπιστη πρόληψη και διάγνωση του καρκίνου του μαστού.
- Να στελεχωθεί το κέντρο υγείας με το αναγκαίο μόνιμο ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, ανάλογα και με τον πληθυσμό της περιοχής που εξυπηρετεί.
- Να προσληφθεί το προσωπικό πληρώματος ασθενοφόρου για την 24ωρη εξυπηρέτηση των περιστατικών, με έδρα το κέντρο υγείας Θέρμης.
- Να πλαισιωθούν οι υπηρεσίες του κέντρου υγείας με επισκέπτες ιατρούς όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων.
- Να περιληφθεί στη δύναμη του κέντρου υγείας Θέρμης το περιφερειακό ιατρείο του Πλαγιαρίου, ώστε να εξυπηρετείται το σύνολο των οικισμών του δήμου από το ίδιο Κ.Υ., σε έναν ενιαίο σχεδιασμό και προγραμματισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου