Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Ανοίγει ο δρόμος για νέο "κούρεμα" στις επικουρικές συντάξεις



Στο φως ήρθε εισηγητική έκθεση προς το ΔΣ του ΕΤΕΑ για μείωση στις επικουρικές συντάξεις, ώστε να εξοικονομηθούν 360 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για έγγραφο το οποίο προβλέπει περικοπές για περίπου 1.050.000 συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής ασφάλισης.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το Μega, στη σελίδα 5 του κειμένου προβλέπονται δύο κατηγορίες εκτάκτων εσόδων. Η μία αφορά εξοικονόμηση περίπου 370 εκατ. ευρώ τα οποία θα προέλθουν από το «ψαλίδι» στις επικουρικές συντάξεις.
Από τα αρμόδια υπουργεία κανείς δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξουν μειώσεις συντάξεων το 2015, όπως προβλέπεται από τον νόμο 4052/2012, δηλαδή την «ρήτρα μηδενικών ελλειμμάτων».
Μάλιστα, προκειμένου να συγκεντρωθεί το εν λόγω ποσό, οι περικοπές θα είναι της τάξης του 7% με 8%.
Ανώτατος αξιωματούχος του Ταμείου, ο οποίος μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό, επιβεβαίωσε ότι όντως έτσι είναι τα πράγματα.
Ωστόσο επεσήμανε ότι στην έκθεση δεν συνυπολογίζονται κατηγορίες εσόδων, όπως είναι το αμοιβαίο κεφάλαιο ασφάλισης προσωπικού της ΔΕΗ και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τα οποία εκτιμά το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής ασφάλισης να συμπεριλάβει μέσα στο 2015.
Αυτό σημαίνει ότι θα μπορέσουν να συγκεντρωθούν περίπου 200 εκατ. ευρώ, τα οποία θα έχουν ως αποτέλεσμα να είναι μικρότερες οι μειώσεις στις επικουρικές ή ίσως και να αποφευχθούν την τελευταία στιγμή.
Εξάλλου, τις επόμενες δέκα ημέρες αναμένονται οι αναλογιστικές μελέτες των επικουρικών ταμείων από όπου θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα.
Πληροφορίες: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου