Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Πώς κολλάμε και πώς αποφεύγουμε τους ιούς στο Facebook;






Το παρακάτω κείμενό είναι ενδεικτικό και αφορά μόνο μια μορφή "ιων" που συναντάμε στο Facebook. Στηρίζεται στην πολύχρονη εμπειρία χρηστών του FB. Οι ιοί που αναφερόμαστε είναι του είδους που κυκλοφορούν με την μορφή μολυσμένων συνημμένων αρχείων στο facebook, ή μπορούν να μας εμφανίζουν ότι στέλνουμε μήνυμα, ή δημοσιεύουμε ροζ αναρτήσεις, ή στέλνουμε μολυσμένα άμεσα μνήματα σε φίλους μας.
Συνήθως αυτοί οι ιοί δεν είναι φτιαγμένοι για να βλάψουν τον υπολογιστή και τα αρχεία μας αλλά μπορούν να βλάψουν την δημόσια εικόνα μας. Είναι μάλλον σίγουρο ότι ένα κάλο Antivirus θα σταματήσει τους περισσότερους απ αυτούς, αν προσπαθήσουν να μπουν στο PC μας.
Όμως δεν προσπαθουν. Απλά κινούνται μόνο μέσω Facebook προς τις επαφές μας και από εκεί στις επαφές των φίλων μας... κοκ. Για να τους νικήσουμε πρέπει να μάθουμε πως λειτουργούν. Το μέσο επαφής μας με το facebook είναι ο περιηγητής μας και τίποτα άλλο και άρα αυτό είναι το σημειο επαφής μας με τον ιό αλλά και το μέσο διασποράς του. Αυτοί οι ιοι κατασκευάζονται ώστε να δουλεύουν πάνω σε ένα λειτουργικό κάποιου ή μερικών περιηγητών και μάλιστα συγκεκριμένων εκδόσεων, και όχι όλων. Από την ήμερα που θα κυκλοφορήσουν θα αρχίσουν να κολλούν πάνω σε αυτούς του συγκεκριμένους περιηγητές και εκδόσεις.
Μέσω αυτών θα μεταδίδονται προς όλες τις επαφές μας. Όμως μόνο αυτοί οι φίλοι που έχουν τους συγκεκριμένους περιηγητές και εκδόσεις θα τους λαμβάνουν και θα τους μεταδίδουν στις δικές τους επαφές... κοκ. Σταδιακά -όσο οι χρήστες του facebook κάνουν update στους περιηγητές τους- τόσο αυτό ο ιος θα βρίσκει δυσκολία στο να μεταδοθεί. Όμως τα αρχεία λογισμικού δεν αποσυντίθενται με τον χρόνο αλλά – καθώς κυλά- γίνονται αδύναμα στο να βλάψουν. 'Όμως ο ίος θα είναι εκεί και θα κινείται για πάντα μέσα στα λογισμικά του Ιντερνετ και όπου βρει κάποιον χρήστη με κάποιον ξεχασμένο περιηγητή ή κάποιο αποθηκευμένο παλιό αρχείο περιηγητή θα τον χρησιμοποιήσει.
Ο τρόπος για να μην κολλήσουμε είναι:
να έχουμε πάντα τις τελευταίες εκδόσεις του περιηγητή μας
να κάνουμε τακτικά update σε αυτόν
να μην κρατάμε αποθηκευμένα αρχεία από παρωχημένες εκδόσεις περιηγητών στο PC μας και
ένα κάλο antivirus.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου