Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

ΟΤΑΝ Ο ΟΘΩΝΑΣ ΖΗΤΟΥΣΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΓΙΝ...






Τη στιγμή που βρετανικά Μέσα αλλάζουν την ιστορία και περιπαίζουν την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να επανακτήσει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, που αφαιρέθηκαν βίαια από το μνημείο ...
από τον λόρδο Έλγιν, μία έκθεση για τα 100 χρόνια των Γενικών Αρχείων του Κράτους, που φιλοξενείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου, ρίχνει «φως» στην υπόθεση της διεκδίκησης των Γλυπτών. 
Ένας πράσινος φάκελος με τον τίτλο στα γερμανικά «Akropolis von Athen» (Η Ακρόπολις των Αθηνών) και την ένδειξη «Koenigreich Griechenland» (Βασίλειο της Ελλάδος) που συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση, αποδεικνύει ότι η υπόθεση του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα είχε αρχίσει από την εποχή του Οθωνα!

Ο βασιλιάς Όθωνας έκανε την πρώτη επίσημη κρούση του νεοσύστατου τότε ελληνικού κράτους, για την επανένωση των Γλυπτών που επί Τουρκοκρατίας είχε λεηλατήσει ο Έλγιν, που σήμερα παρουσιάζεται από μερίδα του βρετανικού Τύπου, ως «ήρωας» και «φιλότεχνος». Τα 223 επίσημα έγγραφα που βρέθηκαν μέσα στον φάκελο και καλύπτουν χρονολογικά την περίοδο από το 1834 έως το 1842, αποδεικνύουν ότι η προσπάθεια της Ελλάδας να πάρει πίσω τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, που είναι ένα τμήμα ενός μοναδικού μνημείου, κρατάει εδώ και 180 χρόνια!

Αυτή είναι και η πρώτη καταγεγραμένη προσπάθεια της Ελλάδας για την αναστήλωση και την ανάδειξη του μνημείου, την αποκατάστασή του από τις παρεμβάσεις που είχε υποστεί, τον προϋπολογισμό που διατέθηκε για την εκτέλεση των αρχαιολογικών εργασιών, των ενεργειών για τη φύλαξη του μνημείου, αλλά και των προσπαθειών εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης για την επιστροφή των αναγλύφων του ναού της Απτέρου Νίκης.

Η ιδιόχειρη επιστολή του Κολοκοτρώνη

Στα επίσημα έγγραφα του ελλήνικου κράτους, βρέθηκε και μία ιδιόχειρη επιστολή του Θεόδωρου  Κολοκοτρώνη, όπου ο αρχιστράτηγος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, έγραψε στους οπλαρχηγούς και τους στρατιώτες που μετείχαν στην πολιορκία των Πατρών. Ο Κολοκοτρώνης συνέταξε την επιστολή στη Βυτίνα, στις 27 Απριλίου 1822. Μεταξύ άλλων, στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται και άλλα σπάνια ιστορικά ντοκουμέντα, όπως το ψήφισμα της Ενωσης των Επτανήσων (1836), το πρόγραμμα της τελετής έναρξης του Πανεπιστημίου Αθηνών (1837), το δραματολόγιο του Βασιλικού Θεάτρου για την περίοδο 1905-1906, βιβλίο πιστοποιητικών προσφύγων από τη Φιλαδέλφεια της Μικράς Ασίας (1927-1928).
http://fimotro.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου