Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Ο ηρωικός επίσκοπος Αρδαμερίου-Γαλατίστης Ιγνάτιος





Γεννήθηκε το 1769 στα Αμπελάκια της Θεσσαλίας. Σπούδασε διδάσκαλος στην πατρίδα του. Είχε μάλιστα δάσκαλο τον λόγιο Γρηγόριο Κωνσταντά.
Αναδείχθηκε επίσκοπος Αρδαμερίου-Γαλατίστης το 1804, όπου και παρέμεινε μέχρι τη μάχη και το ολοκαύτωμα της Γαλάτιστας από τις στρατιές του Μπαϊράμ Πασά και του Αχζμέτ Μπέη στις 28 Ιουνίου 1821.

Τον Αύγουστο του 1818 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία από τον Γιάννη Φαρμάκη. Έγινε μάλιστα και ο ίδιος μυητής.
Ο Ιγνάτιος οργανώνει το εκπαιδευτικό σύστημα στη Γαλάτιστα και στην επαρχία του.
Μετά από συνεννόηση με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη συμμετέχει στην οργάνωση της Επανάστασης Χαλκιδικής. Τον Απρίλιο του 1821 απευθύνει προκήρυξη από τη Θεσσαλονίκη προς όλους τους χριστιανούς  για τη συμμετοχή στον αγώνα για την ελευθερία. Κηρύττει την επανάσταση στη Γαλάτιστα. Ξεσηκώνει τους αγωνιστές της επαρχίας του οι οποίοι συγκρούονται με τη στρατιά των 30.000 πεζών και 5.000 ιππέων του Μπαϊράμ Πασά. Ακολουθεί η καθοριστική μάχη στους πρόποδες της Αγίας Αναστασίας, όπου θυσιάζονται ο καπετάν Χάψας με τα παλικάρια του, και το ολοκαύτωμα της Μονής. Στη συνέχεια ακολουθεί η μάχη στη Γαλάτιστα όπου ο Ιγνάτιος καίει ο ίδιος  τη μητροπολιτική οικεία. Καταφέρνει ωστόσο να καταφύγει στη Κασσάνδρα για τη συνέχιση του αγώνα.
Η Γαλάτιστα καίγεται ολοσχερώς. Οι άνδρες που είχαν απομείνει για να υπερασπιστούν τον τόπο τους θανατώνονται. Όσα από τα γυναικόπαιδα δεν είχαν καταφέρει να φύγουν πωλούνται στα σκλαβοπάζαρα της Θεσσαλονίκης, της Βεγγάζης και της Αφρικής ή μοιράζονται στα χαρέμια των πασάδων.
Ο Ιγνάτιος όταν πέφτει τελικά και η Κασσάνδρα στις 15 Νοεμβρίου καταφεύγει στη Πελοπόννησο, όπου συνεχίζει να διδάσκει και ανεγείρει σχολεία και ναούς ακόμα και στην Κρήτη. Το 1833 διορίζεται μέλος της επιτροπής για την Ανασυγκρότηση της Εκκλησίας της Ελλάδος από τον Όθωνα και το 1839 γίνεται μέλος της ιεράς Συνόδου.
Στις 17 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους αφήνει την τελευταία του πνοή.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΑΛΑΤΙΣΤΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «ΑΝΘΕΜΟΥΣ»
Έτος ιδρύσεως 1961

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου