Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

15,2 εκατ. οι συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα

15,2 εκατ. οι συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα
Ταυτόχρονα, οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, στην προσπάθειά τους να προσφέρουν όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες τους, εγκαθιστούν όλο και περισσότερους σταθμούς βάσης (κεραίες) με στόχο την ασύρματη τηλεφωνική κάλυψη, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες γεωγραφικά περιοχές της επικράτειας, γεγονός που αποτελεί, σε πολλές περιπτώσεις, πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ εταιριών και κατοίκων περιοχών, που καταγγέλλουν ότι κινδυνεύει η υγεία τους λόγω της έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν στη διάρκεια επιστημονικής εκδήλωσης, με θέμα: “Νομικά ζητήματα από την εγκατάσταση και λειτουργία κεραιών κινητής τηλεφωνίας”, που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση η κινητή τηλεφωνία έχει “κατακτήσει” ολόκληρο τον κόσμο, ενώ σταθερή τηλεφωνία υποχωρεί σταδιακά και σε λίγα χρόνια είναι πολύ πιθανόν να καταργηθεί από την παγκόσμια τηλεπικοινωνιακή αγορά, όπως έγινε τον προηγούμενο αιώνα με τον τηλέγραφο ή ακόμα και το τέλεξ. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σήμερα για τα 7,2 δις κατοίκων στη γη αντιστοιχούν 6.915.000.000 συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας, κάτι που σημαίνει ότι έχει καλυφθεί το 95,5% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η αύξηση στη χρήση κινητής τηλεφωνίας σημείωσε ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια, αρκεί να λάβει κανείς υπόψη ότι το 2001 οι συνδέσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν ξεπερνούσαν το 1 δις. Αντίθετα, οι συνδέσεις σταθερών τηλεφώνων αυτή τη στιγμή φθάνουν μόλις σε 1.147.000.000, που αντιστοιχεί σε ποσοστό μόλις 16,34% παγκοσμίως.
Σύμφωνα με στοιχεία, που παρουσίασε απόψε ο καθηγητής του τμήματος ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Θωμάς Ξένος, σ΄ ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν 4.771 κεραίες κινητής τηλεφωνίας, από τις οποίες οι 1358 στην περιοχή της Αθήνας και οι 468 στη Θεσσαλονίκη. “Ελάχιστες απ΄αυτές τις κεραίες είναι ορατές. Οι περισσότερες είναι καλυμμένες – κοινώς καμουφλαρισμένες – καθώς οι εκπρόσωποι των εταιριών προχωρούν στην κάλυψή τους για να αποφύγουν αντιδράσεις, αλλά και προσφυγές στη δικαιοσύνη από κατοίκους που θεωρούν ότι κινδυνεύει η υγείας τους από τις εκπομπές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας”, είπε ο κ. Ξένος.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης αναφέρθηκε τα περισσότερα πρότυπα, για τον καθορισμό του μέγιστου επιτρεπτού ορίου ακτινοβολίας, που ισχύουν σήμερα στις λεγόμενες δυτικές χώρες είναι σχεδόν παρεμφερή, με εξαίρεση ορισμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα το Σάλτσμπουρκ της Αυστρίας, όπου πολύ χαμηλότερα.
Στη εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμούς ο πρόεδρος του ΔΣΘ, Νίκος Βαλεργάκης και ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες αντιδράσεις κατοίκων που ζητούν την απομάκρυνση κεραίες η οποία βρίσκεται εγκατεστημένη κοντά στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας. Για την υπόθεση αυτή εκδόθηκε πρόσφατα προσωρινή απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, με την οποία απαγορεύεται προσωρινά τόσο η τοποθέτηση όσο και η λειτουργία κεραίας κινητής τηλεφωνίας αλλά και οποιουδήποτε εξαρτήματος-μηχανήματος στο σημείο. Επίσης, πρόσφατα συζητήθηκε και η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, που έχει καταθέσει ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη και οι κάτοικοι της περιοχής και αναμένεται η έκδοση της σχετικής απόφασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου