Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα αναρτήθηκαν στο TAXISnet τα εκκαθαριστικά με τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ






Στη διάθεση περίπου 1,4 εκατομμυρίων ιδιοκτητών τέθηκαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.
Η 3η διαδοχική εκκαθάριση - είχε προηγηθεί η αρχική της 1ης Αυγούστου και η 2η εκκαθάριση με την οποία διορθώθηκαν οι φορολογητέες αξίες για τα ακίνητα εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών- αφορά όσους που δικαιούνται έκπτωση φόρου
είτε γιατί πληρούν τα περιουσιακά και τα εισοδηματικά κριτήρια είτε διότι διέθεταν κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα κατά τη διάρκεια του 2013. Το «ανέβασμα» των νέων εκκαθαριστικών έγινε σταδιακά αλλά μέσα στις επόμενες 1-2 ώρες η διαδικασία είχε ολοκληρωθεί.
Όσοι δικαιούνται την έκπτωση φόρου του 50% ή του 100% επειδή πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, θα βρουν στο εκκαθαριστικό τους ένα σημείωμα το οποίο αναφέρει - όπως προβλέπει και η σχετική απόφαση της ΓΓΔΕ- τα εξής:
«Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, έχοντας λάβει υπόψη τα ακόλουθα:
Α) το συνολικό ύψος του φορολογητέου οικογενειακού εισοδήματος οικονομικού έτους 2014
Β) τη συνολική επιφάνεια των κτισμάτων της 1ης Ιανουαρίου 2014
Γ) το συνολικό ύψος της αξίας της ακίνητης περιουσίας έτους 2014
Δ) τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014 (σ.σ την σχετική ένδειξη θα βλέπουν όσοι έχουν εξαρτώμενα τέκνα)
Ε) το ποσοστό αναπηρίας (σ.σ τη σχετική ένδειξη θα βλέπουν όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας)
Αποφασίζει ότι για τον τους:___________________________ (θα αναφέρονται τα ονοματεπώνυμα και οι ΑΦΜ) παρέχεται μείωση 50% ή 100% επί του ΕΝΦΙΑ έτους 2014»
Βλέποντας αυτό το σημείωμα, οι ενδιαφερόμενοι θα κατανοήσουν ότι το ποσό του φόρου που τους αναλογεί έχει μειωθεί κατά 50% ή κατά 100% ανάλογα με την περίπτωση.
Έκπτωση φόρου 50% δικαιούνται όσοι πληρούν ταυτόχρονα τα ακόλουθα κριτήρια:
· Το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνάει τις 9000 ευρώ για τον άγαμο ενώ προστίθενται 1000 ευρώ για κάθε παιδί
· Η αξία των ακινήτων να μην υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον παντρεμένο και τις 200.000 ευρώ για τον παντρεμένο με δύο παιδιά
· Η επιφάνεια των κτισμάτων να μην ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά μέτρα
Έκπτωση φόρου 100% δικαιούνται όσοι πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:
· Το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 12.000 ευρώ
· Δεν υπάρχει περιουσιακό κριτήριο
· Η επιφάνεια των ακινήτων να μην ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
· Ο φορολογούμενος είναι ή πολύτεκνος ή άτομο με αναπηρία με ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 80%
Ο φόρος εμφανίζεται μειωμένος στο σύνολο του ποσού και όχι ανά δικαίωμα. Επίσης, έχουν γίνει οι απαραίτητες προσαρμογές στο ύψος των δόσεων.
Όσον αφορά στην έκπτωση φόρου για τα κτίσματα που παρέμειναν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα για το 2013, στο εκκαθαριστικό υπάρχει σχετική ένδειξη ώστε οι φορολογούμενοι να αντιλαμβάνονται ότι έχει γίνει η έκπτωση του 20% επί του φόρου. Σε περιπτώσεις λανθασμένης συμπλήρωσης ή μη συμπλήρωσης του αριθμού του ρολογιού της ΔΕΗ, ΔΕΗ-3,38%η έκπτωση δεν έχει περαστεί. Εφόσον γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις, η έκπτωση θα γίνει με την επόμενη εκκαθάριση που είναι προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο.
Πληροφορίες: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου