Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Αυτή είναι η ιστορία της ομάδας ΖΕΥΣ που έκανε περήφανη την Ελλάδα







Έλληνες σηκώστε το κεφάλι ψηλά... η φράση-σύνθημα που ηχεί παντού σε όλη την Ελλάδα...

«Χρόνια πολλά Θεσσαλονίκη - Χρόνια πολλά Μακεδονία - Χρόνια πολλά Ελλάδα. Η Ελληνική ομάδα αεροπορικών επιδείξεων εύχεται σε όλους τους Έλληνες χρόνια πολλά καί σάς καλεί γιά μία ακόμη φορά: Σηκώστε το κεφάλι ψηλά».



Αυτά τα λόγια του Σμηναγού (Ι) Σωτήρη Στράλη, του πιλότου του F-16C Block.52 Plus της Ομάδος Επιδείξεων Μεμωνομένου Αεροσκάφους «ΖΕΥΣ» της 115 Πτέρυγος Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, που έκλεισε την μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης, είναι από το μεσημέρι στα χείλη όλης της Ελλάδος, έχοντας αποσπάσει το αβίαστο χειροκρότημα των περευρισκόμενων και τη συγκίνηση όλων, θεατών και επισήμων.

Αλλά ποια είναι η Ομάδος Επιδείξεων Μεμωνομένου Αεροσκάφους «ΖΕΥΣ»;

Η ομάδα αποτελείται εκτός από τον πιλότο επιδείξεων, τον Σμηναγό (Ι) Σωτήρη Στράλη, από τον αναπληρωτή του, τον υπεύθυνο ασφαλείας πτήσεων και τον σχολιαστή, όλους ιπταμέενους της 115 ΠΜ, καθώς και μία ολόκληρη ομάδα τεχνικών που υποστηρίζει ανά πάσα στιγμή το μαχητικό αεροσκάφος, ένα υπερσύγχρονο F-16C Block.52 Plus.



Η ομάδα «ΖΕΥΣ» ξεκίνησε την ιστορία της πρόσφατα σχετικώς, το 2010, όταν μία ομάδα στελεχών της Αμερικανικής ΠΑ (USAF), αποτελούμενη από τον Επισμηναγό David Graham ιπτάμενο Εκπαιδευτή, τον Σμηναγό Steve Masek Υπεύθυνο Ασφαλείας Πτήσεως και τον Αρχισμηνία Kerry Clark Επικεφαλής Προσωπικού Εδάφους και αφηγητή ανέλαβε την εκπαίδευση των τότε Σμηναγών (Ι) Εμμανουήλ Καραχάλιου της 340 Μοίρας και Δημητρίου Κοντούλη της 343 Μοίρας καθώς και της ομάδος υποστηρίξεως εδάφους. Το πρόγραμμα εκπαιδεύσεως διαρκείας 28 ημερών ξεκίνησε στις 4 Ιανουαρίου 2010 και ολοκληρώθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2010 στην 115 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση Σούδας. Στις 7 Νοεμβρίου 2010, η Ομάδα F-16 Demo Team της ΠΑ πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη αεροπορική επίδειξη στην 114 ΠΜ στην Τανάγρα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επορτή των προστατών της ΠΑ Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Από τότε το «νερό μπήκε στο αυλάκι του» και η Ομάδα Επιδείξεως Μεμωνομένου Αεροσκάφους F-16 «ΖΕΥΣ», όπως και η αδελφή Ομάδα Επιδείξεως Μεμωνομένου Εκπαιδευτικού Αεροσκάφους T-6A Texan II της 120 ΠΕΑ, συμμετέχουν ετησίως σε πλήθος εκδηλώσεων στο εσωτερικό και το εξωτερικό της ΠΑ, εκπροσωπώντας επαξίως τα εθνικά χρώματα και αποτελώντας έτσι τους καλύτερους αεροπορικούς πρεσβευτές της χώρας παντού!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου