Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Γιατί τα αστέρια τρεμοπαίζουν το βράδυ;!


αστέρια το βράδυ

 Αλήθεια, έχετε παρατηρήσει ότι μερικές φορές κάποια αστέρια στον ουρανό (το βράδυ), τρεμοπαίζουν; Γιατί συμβαίνει αυτό; Δείτε!
Πάντως το σίγουρο είναι πως τα αστέρια δεν τρεμοπαίζουν επειδή βρίσκονται πολύ μακριά και κάτι συμβαίνει με το φως, συμβαίνει κάτι άλλο πιο απλό.
Όταν βλέπουμε τα αστέρια το βράδυ στον ουρανό, κάτι μεσολαβεί, το οποίο είναι και η αιτία που τα κάνει να φαίνονται να τρεμοπαίζουν.
Φυσικά, δεν είναι άλλο από... την ατμόσφαιρα της γης! Και για την ακρίβεια βλέπουμε τα αστέρια μέσα από "πολλές στρώσεις ατμόσφαιρας"!


αστέρια και στρώσεις ατμόσφαιρας

Οι πολλές στρώσεις της ατμόσφαιρας, συνέχεια κινούνται προς διαφορετικές κατευθύνσεις η μία σε σχέση με την άλλη. Έτσι, για να το πούμε απλά, ανά πολύ μικρά χρονικά διαστήματα, αλλού έχουμε πυκνώματα και αλλού αραιώματα της ατμόσφαιρας.

Αυτό βέβαια συνέχεια μεταβάλλεται και πολύ γρήγορα, όπως επίσης και κάθε "στρώση ατμόσφαιρας" έχει τα δικά της πυκνώματα και αραιώματα.

Έτσι, όταν κοιτάμε επάνω στον ουρανό τα αστέρια το βράδυ, τα βλέπουμε ανά φάσεις να τρεμοπαίζουν, γιατί αυτές οι γρήγορες αλλαγές, μία κάνουν το φως τους να περνάει και μία μπλοκάρουν μέρος τους!

Αυτή η εναλλαγή γίνεται γρήγορα μιας και πολλές στρώσεις ατμόσφαιρας μια τυχαίνει να συμπέφτουν (άρα γίνεται λιγότερο διάφανη η ατμόσφαιρα σε ένα συγκεκριμένο σημείο -άρα τα αστέρια που φαίνονται από εκείνο το σημείο είναι πιο αχνά), και μία τυχαίνει να μη συμπέφτουν πολλές μαζί (άρα είναι πιο διάφανη η ατμόσφαιρα σε εκείνο το συγκεκριμένο σημείο και τα αστέρια φαίνονται πιο φωτεινά).

τα αστέρια τρεμοπαίζουνΑυτή η ενάλλαγή κατάστασης των στρώσεων συμβαίνει γρήγορα, κι έτσι σε διάφορα σημεία βλέπουμε τα αστέρια να τρεμοπαίζουν!

Αυτό βέβαια, συμβαίνει με τα αστέρια που είναι μακριά και φαίνονται μικρα, για το λόγο ότι και η παραμικρή "θόλωση" ενός μικρού σημείου της ατμόσφαιρας, επηρεάζει το φως τους και το μπλοκάρουν σχεδόν πλήρως.

Ενώ για παράδειγμα με το φεγγάρι δε συμβαίνει αυτό, μιας και αυτές οι ανεπαίσθητες αλλαγές, δεν είναι ικανές να μπλοκάρουν το φως του(είναι πολύ πιο "ισχυρό" και πολύ μεγαλύτερης κλίμακας), κι έτσι το βλέπουμε κανονικά.

Για αυτόν τον λόγο λοιπόν τα αστέρια τρεμοπαίζουν το βράδυ στον ουρανό, απλό κι όμως συναρπαστικό! http://coolweb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου